Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Radičová chce omluvu měnového komisaře, Merkelová tlumila vášně

Radičová chce omluvu měnového komisaře, Merkelová tlumila vášně

26.08.2010 9:24
Autor: ČTK

(ČTK) - Slovensko požaduje omluvu ze strany eurokomisaře pro měnové záležitosti Olliho Rehna kvůli kritice, že Bratislavě chybí solidarita s těžce zadluženým Řeckem. Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Berlíně to dnes potvrdila slovenská premiérka Iveta Radičová. Merkelová vyjádřila přesvědčení, že šéfka slovenské vlády a měnový eurokomisař svůj spor v dialogu urovnají.

Radičová se před setkáním s Merkelovou v Berlíně v deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung ohradila vůči vyjádření Rehna, jenž v Bratislavě kvůli odmítnutí půjčky pro Řecko vyčetl porušení eurosolidarity.

"Nemá na to žádné právo. Je administrátorem a ničím víc," řekla Radičová k prohlášení o narušení solidarity, které Rehn vzkázal přes mluvčího. Slovenským "ne" pomoci Řecku by se na příštím zasedání v září měli zabývat ministři šestnáctičlenné eurozóny.

"Způsob, jakým se Olli Rehn, nevolený úředník z Bruselu, vyjádřil o svobodně zvolených poslancích slovenského parlamentu, byl urážlivý. Během mé berlínské návštěvy budu proto požadovat oficiální omluvu z Bruselu," slíbila Radičová v dnešním vydání deníku Die Welt.

Podle agentury DPA po setkání s Merkelovou požadavek omluvy ze strany měnového komisaře potvrdila. Evropská komise by měla raději pracovat na konstruktivních řešeních, a ne se vměšovat do záležitostí, které nepatří do její kompetence, zdůraznila Radičová v německém hlavním městě.

Eurokomisař ještě předtím její tvrdá slova prostřednictvím svého mluvčího odmítl. "Komise respektuje slovenský parlament a jeho rozhodnutí, ale má právo s nimi nesouhlasit," řekl Rehnův mluvčí Amadeu Altafaj. "Komise je nicméně politickým orgánem, který se skládá z politiků, jež se politicky vyjadřují," dodal. Navíc je podle něj komise ochránkyní evropských smluv a zájmů.

Merkelová se dnes pokoušela rozmíšku mezi Radičovou a Rehnem utišit. "Oba se spolu jistě pohodnou a také budou hledat dialog, předpokládám," prohlásila kancléřka po setkání se slovenskou kolegyní. "Jsme zajedno, že Evropa je do značné míry postavena na tom, že se na sebe můžeme spolehnout," dodala. Také ale znovu vyjádřila politování nad rozhodnutím Slovenska vybočit z eurosolidární fronty na pomoc Řecku.

Slovenský parlament sice schválil zapojení země do záchranného fondu eurozóny na pomoc státům v potížích, půjčku Aténám ale odmítl. "Mnohem chudší Slovensko by nemělo platit účty za nedisciplinovanou rozpočtovou politiku bohatšího Řecka," uvedla tehdy Bratislava. Celková finanční pomoc Aténám může dosáhnout až 110 miliard eur (2,75 bilionu korun), Slovensko se mělo podílet zhruba 800 miliony eur (asi 20 miliardami korun).

"Slovenská republika má morální právo zaujmout takové stanovisko," řekla dnes Radičová v německé metropoli s poukazem na radikální úsporná opatření na Slovensku.


Váš názor
  •  
    26.08.2010 12:36

    Emotivni vyjadrovani slovenskych predstavitelu urcite neni na miste. Rozumnejsi by bylo pomoc odmitnout (to naprosto chapu), nekomentovat to a nereagovat na vyjadreni uredniku, kteri pracuji v Bruselu. A zamerit veskere (politicke) usili na to, aby Slovensko ziskalo vice financni pomoci od EU. V ramci priblizovani zivotni urovne jednotlivych statu. Nevidim duvod, proc by Recko nemelo solidarne prispivat chudsimu Slovensku - musi se to ale spravne politicky vysvetlit (a Nemecko by melo byt partnerem Slovenska pri tom vysvetlovani).
    pmx
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data