Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECM zítra čeká jednání s držiteli dluhopisů, pro budoucnost firmy může být (znovu) zlomové

ECM zítra čeká jednání s držiteli dluhopisů, pro budoucnost firmy může být (znovu) zlomové

08.09.2010 12:26
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Držitelé dluhopisů developerské společnosti ECM Real Estate Investment (ECM REI) se zítra sejdou v Londýně, aby rozhodli, zda znovu podpoří developera v jeho snaze získávat financování na své rozpracované projekty, jejichž dokončení by mělo zlepšit finanční situaci společnosti. V případě negativního stanoviska a požadavku na předčasné splacení dluhopisů by se v sázku mohla dostat budoucnost ECM REI, ovšem také návratnost alespoň části investic pro samotné držitele dluhopisů.

Na programu valné hromady „dluhopisářů“ je finanční situace společnosti včetně její aktuální likviditní pozice a návrh na další potenciální prodeje aktiv. Zřejmě nejvýznamnějším bodem je ale ten na programu poslední, hlasování o předčasném splacení dluhopisů. Valná hromada bude usnášeníschopná, pokud se dostaví či budou zastupování držitelé ovládající nejméně 50 % celkového objemu vydaných dluhopisů.

V minulém týdnu ECM realizovalo odpodej klíčového ruského projektu M5 Mall v Rjazani do rukou stávajícího minoritního podílníka v projektu, PSJ New. Ta tak projekt zcela ovládla a to za cenu 18,7 milionu eur (více v samostatné zprávě ZDE) za 78,64% podíl.


V případě, že by nyní držitelů dluhopisů nepodpořili plány vedení společnosti tak, jak se stalo na předchozí valné hromadě držitelů dluhopisů letos v květnu, pro ECM REI by se přiblížila varianta vyhlášení úpadku. Uspokojování nároků „dluhopisářů“ by se pak realizovalo cestou rozprodeje aktiv a nestačilo by na pokrytí investice do dluhopisů. Verdikt zítřejší valné hromady proto lze jen stěží předjímat. V květnu ale bezesporu věřitele odradil fakt, že by, v případě tlaku na předčasné splacení dluhopisů, dostali jen něco málo před 40 % své investice. V případě úspěšné restrukturalizace to má být přes 90 procent, k tomu je ale klíčovým předpokladem dokončení vybraných projektů, zejména Pankráce.

Na konci roku 2009 a letos ECM odprodala klíčové kancelářské projekty v Praze, nevyšší budovy v Česku City Tower a sousední City Empirii, stejně jako přilehlé projekty City Court a City Forum. Potenciálním terčem dalšího prodeje může být po odprodeji ruské investice v Rjazani čínský projekt v Pekingu, kde ECM REI drží bezmála 50% podíl.

ECM REI v prvním pololetí roku 2010 prohloubila ztrátu na 41,1 milionu eur (asi 1,03 miliardy Kč). Ve stejném období loni měla firma ztrátu 18,6 milionu eur. Je první SPADovým titulem se zápornou úrovní kapitálu. Celkový vlastní kapitál společnosti se za šest měsíců do konce června propadl do záporných hodnot, konkrétně na -10,7 milionu eur z 30,2 milionu eur ke konci loňského roku. Za tímto vývojem podle ECM REI stojí zejména negativní výsledek hospodaření. Závazky společnosti se zvýšily zejména kvůli úrokům z vydaných dluhopisů. Celkové závazky společnosti se snížily skrze fakt, že projekty City Empiria a City Court byly prodány formou prodeje společností a tím došlo efektivně k odúčtování závazků spojených s těmito projekty (více k výsledkům za první polovinu roku ZDE).

(Zdroj: ECM, Bloomberg)


Váš názor
  • Bojím se
    08.09.2010 22:04

    že z prodeje podílu v čínských projektech bude opět ztráta, ECM si toiž 12. ledna 2009 vzala na tyto dva projekty úvěr u bank ve výši neuvěřitelných dvou miliard korun a s ještě šílenějším úrokem 8% p.a., ten ECM stáhl mimo jiné do předlužení ale to není vše, tento úvěr se má začít splácet právě 12.1.2011, tedy za čtyři měsíce a ECM nemá čím by ho splácela, to samozřejmě všichni vědí a nechají ECM pěkně vycukat a projekt bude prodán, to si piště pod cenou úvěru a tudíž s obrovskou ztrátou a to nejspíš i pro úvěrující banku, protože ECM už nemá peníze aby rozdíl dorovnala, to samozřejmě jen pokud ECM už zítra nezbankrotuje díky bondholders.
    orkán
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.