Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ministři: Zdražení elektřiny by mohly v příštím roce snížit vyšší daně z příjmů energetik či z plynu a uhlí

Ministři: Zdražení elektřiny by mohly v příštím roce snížit vyšší daně z příjmů energetik či z plynu a uhlí

10.09.2010 9:12
Autor: ČTK

(ČTK) - Mezi opatřeními, která by mohla omezit zdražení elektřiny v Česku v příštím roce kvůli solárním elektrárnám, ministři zvažují vyšší daň z příjmů pro energetické firmy nebo zvýšení ekologických daní také u plynu a uhlí. Napsala to dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Ekonomičtí ministři ve čtvrtek podle deníku jednali minimálně o čtyřech "daňových" variantách, které by vedle dalších kroků mohly zmírnit očekávané lednové zvýšení cen elektřiny v rozmezí 15 až 30 procent.

Konečný návrh zamíří na říjnové zasedání sněmovny, aby se změny stihly schválit před koncem roku. "Až vláda rozhodne, budeme o opatřeních informovat. Toto byla jen porada ekonomických ministrů," řekl deníku premiér Petr Nečas. Deník uvedl, že podpora elektřiny ze slunce může v příštím roce stát minimálně 18 miliard korun.

Úplně novou zvažovanou variantou je podle listu zvýšení sazby daně z příjmů právnických osob pro energetické společnosti. Zvláštní sazba daně by platila pouze pro toto odvětví a její výnos by přispěl částečně na úhradu podpory zelených energií. Zvýšení této sazby o procentní bod by přineslo zhruba tři čtvrtě miliardy korun, z největší části od společností jako ČEZ nebo E.ON. Zvýšení ze současných 19 na 25 procent by mohlo přinést přes čtyři miliardy korun.

Variantou, kterou prosazuje ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) a která je naopak pro výrobce elektřiny výhodnější, je zvýšení ekologických daní i u plynu a uhlí. Znamenalo by to, že daň placená z těchto paliv by také přispívala na dotace pro solární elektrárny a náklady na ně by se nepromítaly jen do cen proudu. Zastánci tohoto rozložení zdražení argumentují tím, že zamezí likvidaci podniků, jejichž výroba závisí na elektřině. Kritici ale upozornili, že se to na konci řetězce dotkne opět rodin a podnikatelů, píše MfD.

Podle odhadů ministerstva průmyslu a obchodu by stouply roční výdaje na energie průměrné domácnosti používající plyn ve větší míře na topení, ohřev vody a vaření o 16 procent, což odpovídá zhruba částce 3000 korun. Stejně by si připlatil průměrný odběratel topící uhlím. Růst cen elektřiny by byl díky tomu zhruba o třetinu mírnější - 800 korun na domácnost a rok. To se nelíbí například RWE, největší plynárenské společnosti v Česku.

Další komplikací je, že část peněz v řádu stovek milionů korun by musela jít i na podporu sociálně slabých. "Jsem mimořádně skeptický k jakýmkoli kompenzacím. A to jak pro podniky, tak pro jednotlivce," řekl deníku ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Sám preferuje spíše zrušení daňových výhod pro provozovatele fotovoltaických elektráren, kteří jsou osvobozeni od příjmových a majetkových daní.

V úvahu připadají i zvláštní sazby daně ze zisku, který však firmy mohou optimalizací snížit, z výnosů či výroby. Dalším způsobem, jak z velkých fotovoltaických projektů získat více peněz a upravit jejich státem původně zamýšlenou návratnost na 15 let (nyní je šest až sedm), jsou poplatky a daně spojené se zemědělskou půdou, kterou solární projekty zabraly. Jedna z variant počítá s radikálním zvýšením odvodů za vyjmutí pozemků z půdního fondu, napsala dnešní MfD.


Váš názor
  • U nás v kocourkově...
    10.09.2010 10:16

    "Řešení" pomoci zvýšení ekologických daní i u plynu a uhlí NENÍ žádným řešením. Je to hloupost, naštěstí do nebe volající... Jde jen o situaci "škatulata hejbejte se", kdy v konečném důsledku bude vzniklá zátěž (která vůbec neměla vzniknout) rozprostřena na ještě menší skupinu poplatníků a v konečném důsledku i spotřebitelů (tj. těch kdo vyrábí a pak i spotřebovavá vybrané statky a produkty zatížených novou či zvýšenou sazbou daně) a to ve prospěch širší skupiny (tj. v tomto případě všech spotřebitelů ELE). Zatížení které tak vznikne bude ještě více nerovnoměrné a diskriminační. Btw. zrovna Kocourek by měl tiše mlčet či ještě lépe si koutě nafackovat, byl to i on, kdo spolu s Langrem se při hlasování v roce 2005 o zákonu na podporu OZE nebyl proti... Osobně si myslim, že celý problém vznikl zejména na půdě parlamentu ČR a přirozené řešení je, že pokud je někdo nekompetentní, opakovaně selhává, tak je nutné a žádoucí mu tuto moc odebrat, aby v páchání podobných hrůz nemohl pokračovat. Bohužel tímto směrem tady nikdo veřejně neuvažuje ;o)))) No, doufám, že to je stav pouze dočasný... Nepochybné také podle mě je, že pokud důsledkem konání (ať už nekompetence či úmyslu) politiků bude v důsledku takto účelové zvýšení jakékoli daně jde jednoznačně o krádež (ačkoli může být na první pohled legitimizována příslušným zákonem).
    First Knight
  • Solární energetika
    10.09.2010 10:14

    Solární energetika je krádež století a s touto obrovskou lumpárnou už těžko někdo něco udělá. Je to výsledek práce našich naprosto neschopných a zkorumpovaných politiků, "zelených" teroristů a vychytralých spekulantů. Občané budou trpět tak jako tak. Možná by jim mělo být přiznáno právo na odboj.
    Karel Krizek
    • Re: Solární energetika
      10.09.2010 14:19

      zapomeň na ekoteroristy a pojď si radši zaspívat. Třeba tu naší ČEZkou.. http://www.youtube.com/watch?v=F5RFYwJFTgE
      bob
    • Re: Solární energetika
      10.09.2010 10:46

      Nevěřím tomu, že se jedná o neschopnost, spíše o více-schopnost jak ožebračit široké skupiny spotřebitelů pro vícezisky uzké skupiny vyvolených. Jedním slovem tunely došli, je třeba využít mafiánské praktiky. Zisk musí být zachován.
      Homo
  • ha,ha,ha
    10.09.2010 9:50

    tak to já už vím ted, jak to dopadne. Udělá se nová daň, kterou bude ALE vybírat stát. Jenže plátcem Zeleného Bonusu jsou energetické společnosti. Ty tento náklad přenášejí na své odběratele. Čili firmy a domácnosti, které nejenže zaplatí náklad na zelený bonus ale i tuto zvláštní daň, protože energetické firmy si ji zakalkulují do svých nákladů. Efekt bude jediný. Ještě více se zdraží energie. Stát využije tuto zvláštní daň na své potřeby úplně někde jinde. Je to jen záminka. Tudy cesta ke zlevnění není. Což takhle změnit sazbu DPH, soudruzi ?
    Muff
  •  
    10.09.2010 9:47

    Doporučuji rybaření,hospodu.Tam si sednout a přemýšlet.Teprve pak vypustit plán z pusy.Naopak to dělá ve společnosti jen "blbou náladu"a té je už tak dost.
    mgp
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data