Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ERÚ: Počet solárních elektráren v Česku překročil 10.000

ERÚ: Počet solárních elektráren v Česku překročil 10.000

13.09.2010 15:23
Autor: ČTK

(ČTK) - Počet solárních elektráren v České republice překročil 10.000, jejich výstavba i v srpnu pokračovala ve vysokém tempu a vzniklo 545 nových fotovoltaických zdrojů. K 1. září se celkový instalovaný výkon tuzemských elektráren na sluneční energii zvýšil proti počátku srpna o asi 72 megawattů na téměř 694 megawattů. Vyplývá to z informací, které na svých internetových stránkách zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).

Celkem v ČR na začátku září stálo 10.145 solárních elektráren. Většinu z nich tvoří malé zdroje na střechách budov. Velkých solárních parků umístěných na zemi je několik set, ale výraznou měrou se podílejí na celkovém instalovaném výkonu.

Instalovaný výkon solárních elektráren v ČR od začátku roku vzrostl o polovinu na 693,64 megawattu. Na začátku loňského roku činil instalovaný výkon fotovoltaických zdrojů jen 65,74 MW.

Prudký růst solárních elektráren v ČR souvisí s vysokou státní podporou, která do tohoto oboru nalákala řadu nových investorů. Nový zákon umožní ERÚ v budoucnu měnit výkupní cenu elektřiny ze solárních zdrojů meziročně o více než pět procent, jak tomu bylo dosud, což by mělo obor stabilizovat. Úřad bude moci ale novou legislativu použít až v příštím roce a mnozí podnikatelé se tak snaží zapojit své zdroje ještě letos, aby mohli vydělat na výhodně nastavených podmínkách.

Kvůli prudkému růstu solárních elektráren hrozí v příštím roce zvýšení ceny elektřiny podle některých propočtů až o desítky procent. Stát v současnosti řeší, jak takové situaci zabránit. Ministr průmyslu a obchodu (MPO) Martin Kocourek proto vládě předloží novelu zákona o podpoře výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů, která zruší podporu fotovoltaických elektráren stavěných na zemědělské půdě. Zároveň mohou být zrušeny i daňové prázdniny pro tento druh elektráren. Vývoj cen elektrické energie má podle Kocourka sledovat nově zřízený koordinační monitorovací výbor, který bude předpovídat dopady připojovaných solárních elektráren na ceny elektrické energie.

Podle informací Lidových novin má prudký rozvoj solárních zdrojů omezit také novela zákona, podle které bude mít ministerstvo průmyslu a obchodu pravomoc rozhodovat o vzniku každé nové elektrárny v Česku. Nad účinností tohoto řešení však pochybuje Michal Hrnčíř z advokátní kanceláře Ambruz & Dark, která se legislativou kolem obnovitelných zdrojů dlouhodobě zabývá. "Dávat další rozhodovací pravomoc úředníkovi MPO je jen vytvořením nového prostoru pro korupci," uvedl. "Buď projekt splňuje konkrétní podmínky ze zákona, a potom má nárok na existenci, nebo je nesplňuje. Subjektivní stanovisko úředníka rozhodně nepřispěje k transparentnosti," dodal.

Provozovatelé distribučních soustav odhadují, že letos vznikne přibližně 1900 megawattů instalovaného výkonu ve fotovoltaických elektrárnách. V tom případě by se příští rok podpora výroby zelené elektřiny zvýšila z letošních 166,34 koruny za MWh na více než trojnásobek. Místopředseda ERÚ Blahoslav Němeček ale považuje taková čísla za přemrštěná. "Troufnu si odhadnout, že výsledná čísla nebudou tak katastrofická," řekl již dříve ČTK. Podle Hrnčíře je růst počtu nových solárních elektráren omezen nedostatkem času do konce letošního roku.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university