Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
FT: EU vyšetřuje tajnou dohodu ČEZ, J&T a EnBW o rozdělení české energetiky

FT: EU vyšetřuje tajnou dohodu ČEZ, J&T a EnBW o rozdělení české energetiky

17.09.2010 13:44
Autor: Redakce, Patria.cz

(Aktualizováno - 16:56)

Evropská komise vyšetřuje tajnou dohodu o rozdělení českého energetického trhu, kterou loni v červnu podepsali zástupci společností ČEZ , J&T Finance Group a německé EnBW. Napsal to dnes list Financial Times, který má k dispozici kopii dokumentu podepsaného představiteli tří firem, jenž je údajně předmětem šetření evropského regulátora.

Česko-slovenská finanční skupina J&T na začátku loňského července koupila veškerý majetek, který měla v ČR společnost International Power za 22,5 miliardy korun, když se poslední jemnovaná rozhodla nepokračovat v oznámeném tendru. J&T tak získala například elektrárnu v Opatovicích a skoro padesátiprocentní podíl v Pražské teplárenské, který záhy prodala společnosti ČEZ.

Dokument datovaný 24. června 2009 má ukazovat, jak si všechny tři firmy předem dohodly na budoucím rozdělení aktiv International Power, tvrdí britský deník. Tajná dohoda měla přislíbit německé energetice EnBW, že pokud sama nepodá nabídku na koupi českých aktiv International Power, získá následně od J&T možnost vyměnit svůj podíl v Pražské teplárenské za 41,1% podíl v Pražské energetice (PRE), který tehdy držela J&T. 

Deník Finacial Times Deutschland letos v červenci přinesl zprávu, že se německý energetický koncern EnBW stane hlavním akcionářem ve společnosti Pražská energetika (PRE), když získá 41,1 procenta akcií od Energetického a průmyslového holdingu, jehož akcionáři jsou firmy J&T, PPF a Daniel Křetínský. Výměnou měl EnBW svůj dodat svůj podíl v Pražské teplárenské.

Tak se i stalo a nyní má EnBW v této firmě již asi 70 procent. ČEZ pak 1. července oznámil, že se dohodl na koupi 49 procent v Pražské teplárenské od J&T, která je získala v rámci dohody od EnBW. V důsledku realizace dohodnutých výměn EnBW získala většinu v Pražské energetice a ČEZ a J&T získaly téměř 100 procent Pražské teplárenské. 

Mluvčí komise Amelia Torresová na dotaz ČTK potvrdila, že komise situaci na českém trhu s elektřinou vyšetřuje a připomněla loňskou razii dne 24. listopadu 2009 v ČEZ, J&T i dalších firmách. "Dokument, o kterém se zmiňují Financial Times, je jedním z prvků v našem spise," podotkla Torresová a dodala, že šetření je stále v předběžné fázi. Kdy by mohly být známy výsledky analýz komise, která v EU dohlíží na dodržování antimonopolních pravidel, mluvčí neuvedla. Komise se podle Torresové vždy snaží v podobných šetřeních postupovat co nejrychleji, konkrétní délka případu je ale odvislá mimo jiné od složitostí případu a množství dotčených firem. 

J&T podle listu nevidí na takovéto dohodě mezi firmami nic závadného. "Existuje řada příkladů, kdy přední energetické společnosti v Evropě spolupracují ve velmi omezené oblasti jejich společného zájmu, a to je v dokonalém souladu se zákony hospodářské soutěže," řekl listu mluvčí EPH Martin Maňák.

Podle Maňáka je z textu dohody mezi energetickými firmami zřejmé, že se netýká trhu výrobků či služeb a nemohla prý tedy vést k narušování hospodářské soutěže. "EK vůči EPH nevznesla žádné formální výhrady vztahující se k působení EPH na energetickém trhu či k jiným souvisejícím záležitostem, jako je například nyní účelově medializovaná smlouva. Probíhající řízení EK vůči EPH se týká výhradně procesních záležitostí vztahujícím se k případným procesním pochybení pracovníků holdingu v průběhu inspekce, která se uskutečnila v listopadu 2009," dodal Maňák.

"Vyšetřování EK probíhá již téměř rok, překvapuje nás, že se toto vydává za novou zprávu. Jsme přesvědčeni, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se všemi zákony, pravidly i dobrými mravy. Všechny dokumenty si Evropská komise zajistila při místním šetření v listopadu loňského roku, žádné nové v šetření nejsou," reagovala na zprávu Financial Times mluvčí ČEZu Eva Nováková. ČEZ podle jejích slov neví, o jaký dokument by se mělo jednat, a nechce žádným nekvalifikovaným vyjádřením jakkoliv ovlivnit šetření.

(Zdroj: Finacial Times (Deutschland), čtk, ČEZ)


Váš názor
  •  
    17.09.2010 15:30

    Okurková sezóna, tak se vytahují rok staré ,,senzační zprávy" ?
    LOLa
  •  
    17.09.2010 14:50

    TAJNÁ DOHODA?????
    JIM
  • to je
    17.09.2010 14:45

    zase vtipné))To se zase nasmějeme..Já se jen divím, že už toho kluci z čezu nemají dost a nevykašlou se tady na to věčné urážení a nevezmou nohy na ramena ..Tak schopné lidi, by asi zaměstnali hned všude...Jen by mě mohli vzít s sebou...))
    ZUZKA
  • Spína, špína..
    17.09.2010 13:58

    Vážení ekonomové, kdo z vás napíše k tomuto sloupek...??
    Jiří
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data