Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: ODS připraví kroky, aby růst cen elektřiny v příštím roce nebyl dvouciferný

Nečas: ODS připraví kroky, aby růst cen elektřiny v příštím roce nebyl dvouciferný

07.10.2010 11:46
Autor: ČTK

Aktualizováno (13:20) ODS chce připravit takové kroky k zamezení zdražení elektrické energie v důsledku podpory rozvoje solárních elektráren, aby nárůst ceny v příštím roce nebyl dvouciferný. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Nečas s tím, že konkrétní opatření oznámí příští týden.

Energetický regulační úřad odhaduje, že se příští rok v důsledku podpory solárních zdrojů zvýší konečná cena elektřiny pro domácnosti o zhruba 12 procent a pro podniky o asi 17 procent. Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který tvoří část ceny elektřiny, se podle ERÚ zvýší ze současných 166 korun na asi 520 za megawatthodinu. Fotovoltaická asociace odhaduje výši poplatku za obnovitelné zdroje na 310 Kč/MWh.

Energetický regulační úřad odhaduje, že se příští rok v důsledku podpory solárních zdrojů zvýší konečná cena elektřiny pro domácnosti o zhruba 12 procent a pro podniky o asi 17 procent. Příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, který tvoří část ceny elektřiny, se podle ERÚ zvýší ze současných 166 korun na asi 520 Kč za megawatthodinu. Česká fotovoltaická průmyslová asociace odhaduje nižší růst poplatku za obnovitelné zdroje na 310 Kč/MWh.

Nečas připomněl, že návrh zákona, kvůli kterému nyní pro vysokou finanční podporu solárních elektráren hrozí zdražení elektřiny, předložila sněmovně vláda sociálnědemokratického premiéra Vladimíra Špidly v roce 2003. Úpravy zákonů schválené nynější vládou podle Nečase způsobí, že se letos nepostaví fotovoltaické elektrárny o instalovaném výkonu 700 megawattů. To znamená úsporu na podporách pro obnovitelné zdroje energie asi 7,8 miliardy Kč, dodal.

V rámci opatření, která mají omezit zdražování elektřiny kvůli solárním elektrárnám, zrušila vláda od příštího roku podporu velkých slunečních zdrojů postavených na volných plochách. Podporovat chce jen střešní instalace. Vláda ruší fotovoltaickým elektrárnám také osvobození od daně z příjmů a sníží se odpisová výhodnost technologické části elektráren. Opatření nyní projedná parlament. Vládou ustanovený koordinační monitorovací výbor předložil vládě také opatření, podle kterého by se zátěž z příspěvku na obnovitelné zdroje rozdělila do více částí.

Energetický regulační úřad (ERÚ) navíc plánuje příští rok výrazně snížit výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů, neboť nový zákon mu již umožní ji snížit o více než pět procent. Další návrh podle předsedy ERÚ Josefa Fiřta zavede cenový strop pro některé solární elektrárny a počítá s poplatky solárních elektráren za odchylky v distribuční soustavě a se vznikem fondu, do kterého budou jejich provozovatelé přispívat pro budoucí likvidaci vyřazených solárních panelů.

Sociální demokracie svůj plán proti zdražování elektřiny představila ve středu. Vládě hodlá předložit novelu zákona, která počítá se zavedením 50procentní daně z příjmu za každou kilowatthodinu vyrobené elektřiny ze solárních zdrojů. Stát by měl podle stínového ministra financí za ČSSD Jana Mládka daň vybírat od začátku roku 2011. "Sazba by mohla dosáhnout 50 procent s tím, že stát by pak byl zákonem zavázán vracet výnos daně na podporu solární elektřiny, a tudíž by mohly být výrazně sníženy ceny pro český průmysl i české domácnosti," podotkl.

Novela zákona z dílny ČSSD by také nařizovala příslušnému provozovateli fotovoltaické elektrárny doložit svou vlastnickou strukturu, zejména u akcií na doručitele. Pokud tak ve stanovené lhůtě neučiní, ztratí nárok na dotované výkupní ceny a zelené bonusy. Určení přesného majitele fotovoltaické elektrárny má prý také zásadní ekologické důvody, a to z hlediska její likvidace po skončení životnosti.

Podle odhadů ERÚ by letos měly být v Česku k síti připojeny fotovoltaické elektrárny s celkovým výkonem v rozmezí 1400 až 1600 megawattů. Tento předpoklad dnes potvrdil i Nečas. Fotovoltaická asociace ale tento odhad považuje za mylný. "Podle naší analýzy není v silách investorů do konce roku nainstalovat a spustit větší celkový výkon než 1200 MW," uvedl mluvčí asociace Jan Hlaváč.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.