Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Do důchodu v 70? Nejdřív...

Do důchodu v 70? Nejdřív...

15.10.2010 18:20
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Francouzi opět vytáhli do ulic s transparenty a bojovnými hesly. Tentokrát jim vadí plán prezidenta Sarkozyho na zvýšení minimální hranice pro odchod do důchodu na 62 let. Demonstrující davy asi zatím netuší, jak současné demografické trendy během několika desetiletí zruinují veřejné finance rozvinutých ekonomik.

Hořkou pravdu vyjevila nedávno vydaná zpráva agentury Standard & Poor’s nazvaná Global Ageing 2010: An Irreversible Truth. Odchod silných poválečných ročníků (1946-1964) do důchodu během následujících dvaceti let dramaticky stíží břemeno, které musí státy nést na výdajích. Tento okamžik se sice blíží již nějakou dobu, špatná zpráva ale zní: budoucí důchodci si na své stáří nenašetřili dost a krize vše ještě zhoršila.

Nejde jen o penze. Výdaje na zdravotní a ošetřovatelskou péči budou muset podle zprávy vzrůst také. Pokud se nic nezmění, tak do roku 2050 bude muset šest zemí – Belgie, Francie, Řecko, Lucembursko, Slovinsko a Ukrajina - na výdaje spojené se stářím utrácet ročně 30 % HDP. Průměr pro rozvinuté ekonomiky bude činit 27 %, přičemž celá výdajová stránka veřejných rozpočtů v některých případech pohltí 70 % HDP.

A hororová jízda pokračuje. V důsledku nadměrné zátěže pro státní pokladnu, bude do čtyřiceti let rozpočtový schodek průměrné západní země činit 24,5 % HDP, ve Spojených státech a Velké Británii nabude stačit ani 30 % HDP. Poměr veřejného zadlužení vůči HDP v zemích G7 naroste na gigantických 400 % HDP. Proti tomu je dnešních 200 % v Japonsku vcelku slabá káva.

Z výše uvedených cifer je jasné, že s problémem zadlužení se v dlouhodobé perspektivě nelze vypořádat jen zvyšováním daní, nebo úsporami na výdajové straně rozpočtu. Vlády tak podle všeho mají na výběr mezi dvěma variantami bankrotu: buď hodí přes palubu věřitele, nebo penzisty. Některé vlády zvolí první možnost a k ní mohou přistoupit také různými metodami: buď přímo vyhlásí platební neschopnost, nebo na to půjdou tiše přes inflaci a depreciaci kurzu. Většina států se ale pokusí ošálit důchodce, navzdory protestům a voličskému potenciálu starší generace.

Katastrofický scénář se dá zmírnit. Třeba mnohem větším přílivem imigrantů, což je ale nyní politický neprůchodné. Poválečné ročníky by mohla také zachránit druhá vlna baby boomers, jenže k té se ani navzdory přeplněným porodnicím neblížíme. Míra porodnosti v Evropě se sice za poslední roky zvýšila z 1,42 na 1,5 - to je však stále hluboko pod vytouženou metou 2,1. Zbývá tedy jenom poslední možnost, a sice zvýšení hranice pro odchod do důchodu. Vzhledem k delší očekávané délce dožití (od roku 1950 se zvýšila o deset let) se také jedná o relativně spravedlivou formu přizpůsobení. Zvykejme si: do důchodu nejdřív v 70.

(Zdroj: The Economist: Buttonwood's notebook)


Váš názor
  • žasnu nad tím
    18.10.2010 18:52

    jak levičáci v souvislosti s krachujícím důchodovým systémem naříkají, že stát toho dělá málo, přitom je to učebnicový příklad, že stát toho dělá příliš. jak stát neumí plánovat ekonomiku už víme, jak neumí plánovat pojištení sledujeme nyní.
    toncek
  •  
    16.10.2010 14:09

    Mam pocit, ze pan Tuma, ktereho jsem jak na Patrii drive, tak i v CNB naposled respektoval, svym predvolebnim rozhovorem se svymi nekolika servilnimi odpovedmi, rozpoutal ideologicke inferno... S Ignacem souhlasim zejmena v jeho nazoru, ze komunismus priste prijde spise ze zapadu. Toto jsem prohlasoval uz v obcanske nauce davno pred padem totality a ucitelka malem skocila z okna. Ono to totiz tehdy nebylo slozite pochopit ani decku, jak se bude svet dal vyvijet. Problemem byla ta ideologie, mnohdy az na uroven kazde domacnosti fyzickou pritomnosti aspon jednoho jejiho clena... Politiku nekomentuji, jen pobavene sleduji, jak na nynejsich predvolebnich billboardech ziram na tvare, ktere misto kostymu a sak mely tehdy pod krkem uvazany pionyrsky satek a k tomu frcku pionyrskeho vedouciho cele skoly ci okresu. Nekteri lide jsou proste tendencni a je to jejich vysostne pravo. Jednoznacne mely byt reformy u nas mnohem a mnohem dale nez jsou, coz vsak vice ocekavat od uredniku, kteri vyrustali v jine ideologii, nez dnes vyznavaji. Politikareni je lidem ze stada vlastni, diplomacii se to v pripade aristokracie nazyva. Zasadni je jedno : cim je toho vic, tim vetsi to ma silu. Nasich 10 mega lidu je do budoucna odkazano do pasivni role. Konkurence dolehne i na ty ceske rodiny, ktere jsou dnes zaopatreny na mnoho generaci. Velkou hrozbou pro kapitalismus je totiz moment, kdy z duvodu prevence pred socialnimi bouremi se ti nejbohatsi vzdaji vetsiny sveho majetku ve prospech demokracie, protoze tim hodi pres palubu de facto celou dnesni stredni vrstvu all around the world. To nebude jako blesk z cisteho nebe, ale jako rakovina. QE II je vlastne jiz takovy pokus o chemoterapii. Ani nevime jak jsme tomu blizko, neustale srovnavame dnesek s Velkou krizi. Dnesni svet je vsak zcela nekde jinde. Je to jedna propojena sit a zakon zachovani energie se neprojevi az za dve petiletky, ale uz nasledujici tyden. Kapital je dnes ve schizofrennim postaveni a na ztraty nehledi, dokud se nezmensuje jeho trzni podil, konkurence mu nevadi.
    Mudrc
  •  
    15.10.2010 18:58

    Však co lidé chtějí? Kdo si jak ustele tak si i lehne. Nechali se navábit. Jednou možná pochopí, že režim, který se vás snaží rozmazlit má jiné záměry než ten, který je na vás přísný. A možná pochopí proč jiný režim podporoval porodnost za cenu toho, že němel mraky druhů kachliček a jogurty bez mléka a uzeniny plné separátů za to v kilometrech krásně barevných regálů. Možná jednou pochopí, co je to trvale udržitelná strategie. Možná jednou pochopí, že sedlák, který sní všechna slunečnicová semena, má možná teď lepší apetit ale ten, co jich polovinu zaseje tu bude i po tom, co ten první zemře. Možná jednou lidé ty triviální počty pochopí až nebudou omámeni barevným zbožím a fasádam. Možná. Ale to už bude dávno pozdě. Z většiny budou žebráci, které pohltí svět. Pár chytráků, kteří je do toho uvrhli, budou za to zajištění ale i ti by se měli mít na pozoru. Kapitán lodi bez ostatních námořníků nikam nedojede. Ale část může být v klidu. Nějaká loď je veme.
    ignác
    •  
      15.10.2010 19:20

      Musím s Vámi souhlasit, nelze jinak :-) Šlo by to ale určitě říci i odvážněji a razantněji.
      Peté13
      •  
        15.10.2010 20:45

        Kdybych byl razantnější, tak by mě možná smazali. Na jednu stranu cítí člověk hroznou bezmoc, když ví, že se s tou naší chytrostí nedá nic dělat a ta bezmoc si říká o razanci. Na druhou stranu je zábavné vidět blbost klopýtat a to mě zas uklidňuje.
        ignác
    •  
      15.10.2010 19:20

      SSSR uzbrojil čas, kdy slabší trh nemůže konkurovat dlouho většímu trhu a 25% HDP výdajů na obranu. Nás uzbrojí 30% HDP vlastní pýchy a blbosti.
      ignác
      •  
        15.10.2010 19:37

        Toužebně vytoužená hranice porodnosti 2,1 dítěte na matku? Pamatujete na Husáka a jeho předchůdce? 2,4 dítěte jako prd. Na přirozenou obměnu je potřeba 2,13. Generace lidí narozených ve poválečných časech rodila přesně tolik, kolik se jich samo narodilo. To byl ten pán, za kterého se stavělo 100.000-120.000 bytů ročně. 4 jaderné elektrárny a plno dalších. Stavělo se více dálnic jak dnes a aby to nebylo málo naprostá většina metra k tomu mraky lokomotiv a vagony, které jezdí až dodnes, protože na nové nejsou peníze. To byl ten pán, za kterého se mateřství odměňovalo posunutím v pořadníku na byt. Ne jako dnes, kdy polovina svobodných matek žije na hranici či pod hranicí bídy. A kdy se mnoho lidí bojí mít více dětí. Je to ten pán, který to tu s ostatními údajně zdevastoval. Za to dnes se staví banky, benzínky a barví se fasády. To rozhodně porodnosti a budoucím výdajům na stáří pomůže. Těším se na dobu, až je studená voda probudí ze sna. Ono totiž ani ti imigranti nebudou. Proč by měli být? Svět se emancipuje a tak si práci vytvoří doma a tady nás stejně učí xenofobii a my to tak chytře přijímáme. Kde je starý Řím, tam budeme i my. Je tu jediná naděje. Vazby Německo-Rusko a díky Bohu jsme prakticky spolkovou zemí.
        ignác
        • ¨Dovolím si poznamenat
          15.10.2010 22:55

          že s vámi nesouhlasím. Nedostatečné posouzení souvislostí, širších souvislostí dělá z vašeho monologu jen stoku levicové hlouposti....:(
          MaN
          • Re: ¨Dovolím si poznamenat
            16.10.2010 11:46

            A jak vypadají ty vaše širší souvislosti? Že jste o nich nic nenapsal. Rád se přiučím a napravím svou omezenost. Řekl bych, že problémy s budoucími výdaji na stáří nehovoří o koncepci, která by brala v potaz širší souvislosti. Víte mě vyhodili z pionýra i ze skauta. Jsem rebel v každé době. A vy jste prostě typičtí čeští lokaji v každé době. Vůbec bych se nedivil, kdybyste měli dříve sametový pionýrský šátek. Tak to prostě v životě chodí. Největší dnešní tzv. "pravičáci" v mém okolí byli agenti Stb či členové LM. Ti plivají dnes úplně nejlépe a až se poměry zas změní, tak Rusům polezou do zadku zas úplně nejlépe.
            ignác
          • Re: ¨Dovolím si poznamenat
            16.10.2010 11:41

            Nejsem sparťan ani slávista. Jak se tu dělí tento národ. Je to pro mě trochu primitivně černobílé. Jsem realista. Je mi jedno jaký tu je režim. Snažím se proplouvat v každém. Zajimají mě jen fakta a baví mě prognózy. Pokud znám budoucnost, kterou není zas tak těžké předpovědět, tak musím znát svět. Pro někoho jsem levicové bahno, pro jiného pravicový individualista, pro jiného pohodář, pro jiného zas něco jiného. Záleží na hodnotiteli. Všichni nakonec posuzují věci kolem podle vlastního vesmíru. Když mě jako zaměstnance štvalo to, že dnes je Zákoník práce jen trhací kalendář, tak jsem byl levicové bahno. Když mi vadilo, že si živnostníci příjdou na stejnou zdravotní péči jak zaměstnanci za menší peníz, tak jsem se stal živnostníkem. Když zas kupuju a pronajímám byty či kupuji podílové listy, tak jsem kapitalistická vyžírka. Já jen nechci platit za hloupost mého okolí. Bohužel jsem s vámi na jedné lodi. S tím nic nenadělám. Nic víc nic míň. Ideologie jsou pro ovce jak ty o Komunismu, tak ty o volném trhu. A tyto ideologie mě nezajímají. Svět je barevnější než si myslí ti co věří na levici a pravici. Jsou trochu zvláštně chytří lidé, kteří říkají, že vše bylo kdysi na prd. Já si to nemyslím a když zrovna něco pochválíte, jste hned levičák, když zas řeknetě něco dobrého pro dnešek, tak jste pravičák. Je to trochu nuda a boj s obtížným hmyzem.
            ignác
            •  
              16.10.2010 13:49

              volný trh není ideologie - i když si jej nějaká politická ideologie může vzít do vínku - a dost často pak, při získání podílu na moci, dělá kroky proti volnému trhu viz. např EU, USA aj. Volný trh je především přirozený stav věcí, kde dochází k přirozené a nezkreslené interakci subjektů (lidí, účastníků trhu), kteří zde dobrovolně směňují svá vlastnická práva. Všem bych nám přál více volného trhu a méně ideologie..:)
              First Knight
            •  
              16.10.2010 12:12

              Navíc jak bych mohl být levičákem jen proto, že říkám, že se tu na porodnost a budoucnost více hledělo? Já třeba sázím na Rusko a proto je nyní výhodnější jeho dnešní "kapitalistická" volnotržní podoba. Ta státní svou roli sehrála v době, kdy to bylo výhodnější. Pro Rusy i pro mě jako jednotlivce je nyní výhodnější jeho kapitalistická podoba. Tak jak mohu být levičák? Není to absurdní. Navíc USA začínají více připomínat komunistický policejní stát. Socialistické zachraňování bank. Zákon znemožňující jezdit na tu vaši Kubu. Komunismus příště příjde spíše ze Západu.
              ignác
          • Re: ¨Dovolím si poznamenat
            16.10.2010 1:28

            Ještě měl dodat..."kupředu levá....."
            •  
              16.10.2010 1:46

              kdyz leva vyrazi kupredu, prava zjevne zaostava.
              Azb
          • MaN
            15.10.2010 23:02

            Nazdar!Promluvil jsi po dlouhé době.Stručně,ale přesně.Respekt.Pán ještě zapoměl dotat,že dotované pivo stálo 1,8 a gulášová vitana 3 kačky.To jsou oblíbené bláboly.Komunistická diktatura je cestou snad pro pana Ignáce.Na Kubě je místa dost.
            Velkamedvědice
            • VM/Man
              16.10.2010 10:02

              Pozor, Kuba se začíná probouzet, tam by se pán dlouho neohřál, na dožití "v jistotě" bych doporučil pobyt někde v Pchjongjangu. Nejlépe Hotel Rugyong, tam je momentálně místa dost...:) http://cs.wikipedia.org/wiki/Hotel_Rugyong
              First Knight
            • Re: MaN
              16.10.2010 2:12

              No, ale zase neprechvalit. Tady taky teda vyjimecne souhlasim, ale Manovi nazory sem nikdy nemusel. Ani ne tak Respekt jako Relfex;-)
              Cedr
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m