Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Maďarsko: Rokem 2012 krizové daně neskončí, zavedeme další. Erste Bank kvůli bankovní dani propustí 250 lidí

Maďarsko: Rokem 2012 krizové daně neskončí, zavedeme další. Erste Bank kvůli bankovní dani propustí 250 lidí

10.11.2010 12:47
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Rozšířeno (16:28) Maďarský návrh rozpočtu na rok 2011 počítá s výnosy plynoucími ze zvláštních „krizových“ daní uvalených na banky a klíčové sektory maďarské ekonomiky až do roku 2014 místo původně oznámeného rámce jejich platnosti do roku 2012. Podle rozpočtového draftu maďarská vláda počítá s příjmem z těchto daní v objemu 348 miliard forintů v roce 2011 (1,8 mld. USD) a 260 miliard forintů v roce 2012. Dále ovšem také s příjmy 179 miliard HUF z těchto daní v roce 2013 i v roce 2014. Pod tlakem těchto zveřejněných informací byla maďarská vláda nucela přiznat, že po roce 2012 plánuje uvalení dalších mimořádných daní. Výrazným poklesem až o 4,5 % zareagovaly na zprávu akcie největší maďarské banky OTP Bank akcie Magyar Telekom ztrácí více jak 2,3 %, rafinérie MOL tři procenta. Akcie Erste Bank na burze ve Vídni odevzdávaly zhruba 1,5 % na 32,3 EUR/akcie, v Praze Erste ztrácí přes dvě procenta a klesla zpět pod 800 Kč/akcie. Hlavní index maďarské burzy BUX kolem poledne ztrácel asi 2,4 procenta a pohyboval se na úrovni 22.766 bodů, později prohlubil ztrátu na aktuálních 2,8 %. Dostal se tak nejníže od září.

Erste Bank podle dnešní zprávy maďarského listu Napi Gazdasag v reakci na navrženou bankovní daň (při uvažování její platnosti tak jak byla oznámena, tedy po tři roky do roku 2012) rozhodla o propuštění 9 procent ze svých zaměstnanců v zemi. To je 250 lidí.

Maďarská vláda nastínila, že platnost nynější mimořádné bankovní daně sice skončí podle plánu v roce 2012, upozornila však, že zvažuje další možnosti zdanění. Do roku 2014 totiž hodlá dále vybírat novou bankovní daň , která by činila 93,5 mld. HUF ročně. Mluvčí maďarského premiéra Péter Szijjártó pro agenturu MTI uvedl, že krizové daně sice skončí po roce 2012, vláda se ale prý chce s příslušnými sektory "dohodnout na nových pravidlech, jejichž cílem je zajistit, aby rozpočet získal další prostředky". "Rádi bychom zavedli novou regulaci a podle našich současných odhadů tato nová regulace přinese rozpočtu asi polovinu příjmů, než je současný výnos krizových daní," poznamenal mluvčí, a potvrdil tak obavy, které stojí za dnešním poklesem maďarského trhu.

V polovině října maďarská vláda rozhodla o tom, že plánovaného rozpočtového schodku v příštím roce dosáhne uvalením nových „krizových“ daní na další sektory hospodářství vedle bankovní daně. Hodlá zdanit také sektor telekomunikací, maloobchod a energetiku, jak uvedl maďarský premiér Viktor Orbán. Daně jsou koncipovány shodně jako daň bankovní jako dočasné a podle prohlášení Orbána mají platit po tři roky od roku 2010. Podniky v telekomunikačním sektoru dle plánu zaplatí celkem 61 miliard forintů ročně, v energetice 70 mld. HUF, v maloobchodu 30 mld. HUF (vše ročně). Vedle toho vláda plánuje navíc dočasně odložit převody plateb ze státního penzijního systému do soukromých penzijních fondů.

Bankovní daň v Maďarsku byla původně navržena jako dvouletá. Doposud ale jako reálná vypadala její aplikace po tři roky, návrh rozpočtu však odhaluje, že vláda počítá s daňovým zatížením bank a dalších sektorů až po let pět.

Tisk dříve citoval vyjádření šéfa Erste Andrease Treichla, který měl pohrozit Maďarsku odchodem ze země (tuto reakci ale Erste vyloučila) a omezením aktivit a investic v zemi. To nastává propuštěním části zaměstnanců. „Přemrštěná bankovní daň náš rozezlila. Tento krok nepovažujeme za nutný, uvedl CEO Erste Treichl, který ale Maďarsko označil za nadále pro Erste jeden z domácích trhů. „Máme cesty, jak ukázat, že si s námi (vláda) nemohou dělat, co chtějí. Máme jiné země, kde můžeme zvýšit naše investice,“ uvedl již dříve výmluvně Treichl. Šéf Erste odhadl dopady maďarské bankovní daně do hospodaření banky v letech 2010 a 2011 do výsledku před zdaněním negativní v rozsahu 48 milionů eur, po zdanění pak 37 milionů eur ročně.

Maďarská centrální banka, stejně jako Mezinárodní měnový fond a Evropská unie zavedení krizových daní kritizují. Podporují ale snahu vlády snížit rozpočtový deficit. Centrální banka v dnešním prohlášení uvedla, že vláda se ve snaze dodržet rozpočtový schodek  příliš soustředí na příjmovou stranu a její kroky si žádají podrobnější vysvětlení. Podle dohody s MMF a EU má Maďarsko příští rok snížit deficit veřejných financí na 3 % HDP z letošních 3,8 %. Nová Orbánova vláda slíbila, že cíl splní, přestože další peníze od MMF nepotřebuje. Pokud se však nemá Budapešť k finanční pomoci vrátit, musí si udržet důvěru trhů. „Potřebujeme opatření, která zastaví nárůst státního dluhu a zároveň zemi umožní pokrýt své finanční potřeby na trhu, a to vyžaduje důvěru trhů," řekl Orbán. Hlasy z trhu však mluví opačně. "Orbán odmítá podnikat jakákoli úsporná opatření na straně výdajů a místo toho pokřivuje stranu příjmů," řekl agentuře Reuters již dříve například Peter Attard Montalto z Nomury. "Není to důvěryhodná fiskální politika, je protirůstová, zřejmě však umožni splnit cíle snižování deficitu," dodal.

"Maďarská vládní opatření jsou silně ad hoc a sice zřejmě zvládnou krátkodobý rozpočtový schodek, ale nejsou schopna řešit schodek strukturální, který povede ke schodku rozpočtu 6 % v roce 2014?" uvedla S&P již na počátku listopadu. Moody's podle dřívějšího vyjádření rozhodne o novém ratingu země v listopadu. "Mimořádná daň musí být nejvýše tříletá a doprovozena strukturálními opatřeními," uvedla nicméně již dříve Moody's.

(Zdroj: Bloomberg, Erste Bank, napi.hu)


Váš názor
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university