Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Guvernér irské CB: Předpokládám půjčku od EU/MMF v řádu desítek miliard eur

Guvernér irské CB: Předpokládám půjčku od EU/MMF v řádu desítek miliard eur

18.11.2010 10:58, aktualizováno: 18.11. 12:35

Aktualizováno

Guvernér irské centrální banky očekává, že země zažádá Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o záchrannou půjčku ve výši „desítek miliard“ eur na financování problémových bank. Honohan je prvním oficiálním zástupcem Irska, který veřejně přiznal potřebu pomoci. Konečné stanovisko ale zatím nebylo dosaženo. „Já osobně očekávám, že k tomu dojde. Půjde o rozsáhlou půjčku, protože jejím účelem bude ukázat, že Irsko má dostatečnou sílu vypořádat se s obavami na trhu. Hovoříme tu o významné částce.“ Úroková sazba pro Irsko bude stanovena zhruba na 5 procent, vyjádřil své stanovisko Honohan pro irskou televizní a rozhlasovou stanici RTE.

Dnes bylo v Dublinu zahájeno jednání EU, MMF a ECB o naléhavých opatřeních na podporu irského bankovního sektoru. "Záměrem je a očekává se - z jejich strany a osobně z mé strany - že vyjednávání či diskuse budou efektivní a bude zpřístupněna půjčka a dle potřeby čerpána," řekl Honohan. Banky jako Allied Irish Banks a Anglo Irish Bank, do nichž irská vláda napumpovala miliardy eur, podle něj potřebují získat důvěru investorů. Irský ministr energetiky Eamon Ryan podpořil guvernérova slova s tím, že „nemá problém“ s přijetím finanční pomoci, pokud budou podmínky v pořádku. Ryan již dříve uvedl, že pokud k žádosti dojde, irská strana bude při stanovení podmínek chránit především zájmy obyvatel Irska. Podle RTE by mělo k ohlášení dohody dojít zhruba za dva týdny. Názor většiny analytiků je zřejmý. „Není už důvod to popírat, že ty peníze potřebujeme, řekl hlavní ekonom dublinské společnosti Bloxham Stockbrokers.

Ministr financí Brian Lenihan ještě v úterý na setkání Ecofin uvedl, že zažádání o finanční pomoc není nevyhnutelné, k její aktivaci může však podle některých dojít i přes neochotu Dublinu. Šéf české státní pokladny Miroslav Kalousek v rámci jednání ministrů financí EU uvedl, že velké státy unie by neměly na Irsko tlačit k urychlené žádosti o pomoc. "Chápu nervozitu některých zemí, které by rády nějaké jasné vyjádření, které by více uklidnilo trhy. Nedomnívám se ale osobně, že by měly velké státy na Irsko tlačit, ať si řekne o pomoc za každou cenu, když teď je ještě přesvědčeno, že to není zapotřebí. Jejich hlavním problémem je restrukturalizace bankovního sektoru, nikoliv otázka likvidity veřejných prostředků a potvrzuje to i prezident euroskupiny (lucemburský premiér Jean-Claude Juncker), že mají prostředky na financování státního dluhu do poloviny příštího roku," doplnil Kalousek. To je značný rozdíl proti situaci Řecka, které dostalo v květnu od EU a MMF rekordní pomoc 110 miliard eur v době, kdy muselo vyrovnat miliardy eur dluhů.

Evropský komisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn v úterý varoval, že potíže irských bank ohrožují celý rozpočet. Ministři financí eurozóny tentýž den vydali společné prohlášení, že jsou odhodláni ke společnému řešení na záchranu finanční stability měnové unie, pokud bude potřeba. Otázkou zůstává velikost částky. Juergen Michels ze Citigroup odhaduje objem potenciálního úvěru na 90 až 100 miliard eur. „Ani takový balík ale nevyřeší problém v delším období, trhy by se mohly pro změnu zaměřit na Portugalsko a Španělsko,“ dodal.

Problém irských bank spočívá ve ztenčujícím se objemu depozit. Banka Irish Life & Permanent uvedla, že korporátní klienti během několika týdnů v srpnu a září vyzvedli z účtů 600 milionů eur, zhruba 11 procent celkového objemu vkladů. Bank of Ireland potvrdila podobný trend, který se očekává i u další významné finanční instituce – Allied Irish Banks. Irské banky nyní nacházejí útočiště v pomoci ECB, na jejím financování jsou již více závislé než banky v Řecku nebo Španělsku. Jejich sanace má letos dostat irský státní rozpočet do rekordního deficitu 32 % HDP poté, co se tamní vláda na podzim 2008 stoprocentně zaručila kromě vkladů také za všechny dluhy velkých bank.

Na nezbytnosti pomoci Irsku se zatím nedokáže shodnout ani sama eurozóna. Juncker spolu s malými zeměmi pomoc ostře odmítá, velké země v čele s Německem jsou naopak pro. Od případné pomoci si slibují pokles výnosů u periferních dluhopisů, které nakupuje Evropská centrální banka. Ta s cílem korigovat výnosy utratila jen za minulý týden zhruba miliardu eur a týden předtím 700 milionů eur, pokles výnosů uklidněním trhu by ji tak značně uvolnil ruce. Juncker však nesouhlasí a upozorňuje, že záchranný fond neslouží ke stlačování výnosů dluhopisů. Trnem v oku velkým zemím je především nízká 12,5% daň z firemních zisků, která je v Irsku tradičním symbojem národní suverenity. Dnes proti dani, která Irsku od 90. let zajistila příliv kapitálu a bezprecedentní zbohatnutí, zaútočila francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová. Ta ji označila za "abnornální" a řekla, že bude nutné diskutovat o tom, jak ji zvýšit a přitom nepoškodit irskou ekonomiku.


(Zdroj: Bloomberg, CNBC, FT, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data