Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas: ODS je připravena podpořit pět variant penzijní reformy

Nečas: ODS je připravena podpořit pět variant penzijní reformy

06.01.2011 14:58
Autor: mediafax

ODS je připravena podpořit pět variant penzijní reformy, které vycházejí z různých závěrů tzv. Bezděkovy komise či z dřívějších stanovisek vlády. Na čtvrteční tiskové konferenci to řekl předseda ODS a předseda vlády Petr Nečas.

"Je to deklarace naší vůle ke kompromisu," komentoval navržené varianty Nečas. Zároveň zdůraznil, že ODS nepreferuje povinné odvody do penzijních fondů. "Pokud by na tom však měla dohoda ztroskotat, tak jsme připraveni i povinné odvody do fondového systému ujistit," dodal Nečas.

K tomuto souhlasu však má ODS tři podmínky. První z nich je, že musí existovat alespoň jeden státní fond, který by garantoval stát a jako podkladová aktiva by se použily státní dluhopisy.

Druhá podmínka je utajení identity klientů. V praxi by to fungovalo tak, že z odvodu na důchodové pojištění by Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) část peněz v podobě anonymního balíčku odeslala příslušnému fondu.

Třetí podmínkou je, aby poplatky za správu financí ve fondovém systému byly odvozeny z výnosů, nikoli z objemu aktiv.

Nečas především uvedl, že ODS podporuje závěry Bezděkovy komise, které se týkají parametrických úprav penzijního systému. Nelíbí se jí však zrychlení zvyšování tempa odchodu do důchodu.

"Dle našeho názoru by tím bylo narušeno legitimní očekávání občanů, které vzniklo v souvislosti se změnami důchodového systému od prvního ledna 2010," vysvětlil tento postoj premiér.

Jako řešení ODS navrhuje postupné sjednocení věku odchodu do penze v 65 letech pro muže i ženy v roce 2035 a dále tento věk prodlužovat o dva měsíce každý rok. Druhá varianta je sjednocení věku na 67 let v roce 2035 a zabudování automatického zvyšování věku na základě matematického vzorce, který zohledňuje střední délku života a naději dožití.

Podobně ODS navrhuje pokračovat v prodlužování povinné délky pojištění na 35 let a po dosažení této hranice dále na 40 let.

Valorizace důchodů by byla automatická a řídila by se inflací. "Ovšem nikoli podle indexu spotřebitelských cen, ale podle cen v důchodcovském spotřebním koši," vysvětlil premiér.

První z variant, kterou je ODS připravena podpořit, je varianta, kterou vypracovala ještě vláda Mirka Topolánka (ODS). Ta počítá s opt outem ve výši čtyř procentních bodů z důchodového pojištění, k nimž by klient přidal další dva procentní body ze svého.

Takto naspořené prostředky by klient po dosažení důchodového věku dostal formou doživotní anuity. Tento systém by představoval druhý pilíř, přičemž by existoval ještě třetí pilíř, což by bylo dobrovolné penzijní spoření. "Bylo by však reformováno a byl by striktně oddělen majetek účastníků od majetku fondu," dodal Nečas.

Zároveň Nečas deklaroval ochotu ODS podpořit obě varianty navržené Bezděkovou komisí. První varianta počítá s vyvedením tří procentních bodů ze sazby pojistného, která by klesla na 23 procent hrubé mzdy (nyní je 28 procent). Tyto tři procentní body by šly do fondového systému, přičemž účast v něm by byla povinná pro mladší 40 let.

ODS je připravena podpořit i menšinovou variantu penzijní reformy, která počítá s reformou penzijních fondů a dobrovolným vstupem do těchto fondů.

Občanští demokraté přišli i s novou variantou, která počítá se snížením odvodů na straně zaměstnavatele o 3,5procentního bodu.

Dohromady by zaměstnanec i zaměstnavatel odvedli do ČSSZ 28 procent hrubé mzdy, přičemž by se zaměstnanec sám mohl rozhodnout, zda tři procentní body odešle do fondu. K těmto třem procentním bodům by měl možnost získat od státu další tři. Vstup do fondového systému by tím pádem zůstal dobrovolný. Jeden z fondů by byl státní a nízkonákladový, zaměřený na státní dluhopisy.

Stejně tak je ODS připravena podpořit návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV). Tady ODS považuje za klíčové pokračování změn průběžného systému, jeho diverzifikaci, snížení stropů na odvody sociálního pojištění a snížení ceny práce prostřednictvím snížení odvodů.

K návrhům ostatních stran premiér pouze poznamenal, že návrh Věcí veřejných nemá obdobu v celé Evropské unii ani OECD. Obsahuje řadu nevyzkoušených prvků a je zbytečně složitý. Návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka do značné míry kopíruje již popsané principy reforem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m