Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke: Odložte růžové brýle, nezaměstnanost zůstává vysoká. Schodek rozpočtu buď snížíme, nebo nás k tomu donutí trhy

Bernanke: Odložte růžové brýle, nezaměstnanost zůstává vysoká. Schodek rozpočtu buď snížíme, nebo nás k tomu donutí trhy

09.02.2011 17:31
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Před nahlížením na prosincové a lednové zlepšení na americkém trhu práce přes příliš růžové brýle ve svém dnešním vystoupení v rozpočtovém výboru amerického Kongresu důrazně varoval šéf Fedu Ben Bernanke. Zákonodárcům také připomněl jako naprosto nezbytnou kontrolu rozpočtového deficitu.

Míra nezaměstnanosti v americké ekonomice v uplynulých dvou měsících dle vykázaných údajů klesla z listopadových 9,8 procenta na rovných 9 procent za leden 2011. Proti tomuto nejvýraznějšímu dvouměsíčnímu poklesu nezaměstnanosti od roku 1958 ale stojí stále jen velmi slabé najímání nových lidí ze strany firem. „Trh práce se zlepšil jen málo. Za loňský rok ekonomika vytvořila milion nových míst, ale od počátku krize ztratila milionů osm. To postačovalo jen na pokrytí nově příchozích na trhu práce především ze škol, ale ne na obrácení celkového trendu. S mírným růstem produktu a přetrvávající obavou z najímání nových zaměstnanců jsme stále několik let před návratem nezaměstnanosti k více normálním úrovním,“ uvedl Bernanke. Ač jeho vyjádření tentokrát nebylo tak přímé, v podstatě tak zopakoval svá slova z úvodu února, že „americké nezaměstnanosti potrvá čtyři až pět let návrat na normální úrovně“. „Přestože ekonomická aktivita letos dále poroste, míra nezaměstnanosti po určitou dobu zůstane vysoká,“ zopakoval své opatrné vyjádření.

Stabilní podle Bernankeho zůstávají do inflační očekávání a to přes obavy, že s jejich dalším vývojem pohne růst cen benzínu. „Inflace dle našeho očekávání zůstane pod úrovněmi, které Fed považuje za konsistentní s mandátem,“ uvedl Bernanke. V Kongresu však opětovně varoval přes otálením s jasným omezením rozpočtového schodku. „Buď zákonodárci dostanou vývoj schodku pod kontrolu, nebo je k tomu donutí síla trhu,“ uvedl šéf Fedu. „Věřitelé nikdy nebudou ochotni půjčovat vládě s úrovní dluhu relativně vůči národnímu důchodu rostoucí bez jakýchkoli limitů,“ varoval Bernanke s tím, že pokud „dobrovolné řešení nepřijde nyní, bude muset být přijato o to bolestnější a rychlejší v reakci na fiskální krizi.

Určité zlepšení amerického trhu práce proti konsensuálnímu očekávání vidí v letošním roce Scott Brown, hlavní ekonom Raymond James & Associates, jeho odhady byly v uplynulých dvou letech nejpřesnější z přispěvatelů Bloomberg. Americká ekonomika dle něj letos vytvoří 167 tisíc nových míst měsíčně, či celkem 2 miliony nových pracovních míst po loňském jednom milionu a míra nezaměstnanosti do konce letošního roku klesne na 8,6 procenta (konsensus 8,8 %). V krizi dle něj ekonomika ztratila 8,75 milionu míst. Své odhady opírá o kombinaci dat o žádostech o podporu v nezaměstnanosti, plánech propouštění, sentimentu v malých podnicích, indexech nákupních manažerů, v dlouhodobém výhledu o růst ekonomiky a seznam pozitivním a negativních proměnných, kterým připisuje váhy pro vývoj nezaměstnanosti. Americká ekonomika dle něj letos poroste o 3,3 %, příští rok mírně zrychlí na 3,4 %.

Americká ekonomika v závěru loňského roku zrychlila růst, který v ročním přepočtu činil 3,2 procenta. Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt v přepočtu na celý rok stoupl o 2,6 procenta a přestože výsledek za čtvrté čtvrtletí zaostal za odhady analytiků, solidní dynamika by letos měla vydržet. Nadále se totiž zvyšují výdaje spotřebitelů, které jsou pro růst ekonomiky klíčové.

(Zdroj: CNBC, Bloomberg, AP)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.