Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V Libyi hrozí občanská válka, ropa kvůli nepokojům v arabských zemích dál výrazně zdražuje

V Libyi hrozí občanská válka, ropa kvůli nepokojům v arabských zemích dál výrazně zdražuje

21.02.2011 12:39, aktualizováno: 21.2. 15:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Libyjští demonstranti se zmocnili některých vojenských objektů a zbraní včetně tanků a zemi hrozí občanská válka. V projevu k lidu to řekl syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Zdůraznil přitom, že armáda zajistí bezpečnost "za každou cenu", zároveň ale Libyjcům slíbil reformy. USA projev zkoumají a zvažují možné reakce. Protivládní střety již zasáhly 16 arabských zemí včetně Bahrajnu, Ománu či Mauritánie.

"Budeme bojovat do poslední minuty, do poslední kulky," prohlásil v nedělním televizním projevu Kaddáfího syn Sajf Islám. "Nenecháme Libyi Italům nebo Turkům," řekl také. Ujistil přitom, že jeho otec je navzdory spekulacím v Libyi a má podporu armády. V důsledku "spiknutí" a kmenového systému podle něj zemi hrozí rozdělení na více malých států. Dnes se v zemi údajně sejde parlament, aby projednal "jasný program reforem". Kaddáfího syn slíbil, že vláda zvýší platy. "Lid si musí vybrat mezi ´novou Libyí´ a občanskou válkou," řekl také. Do metropole se na pomoc jeho otci prý blíží desetitisíce jeho přívrženců.

"Viděl jsem sídlo parlamentu v plamenech, jsou tam hasiči a snaží se oheň zneškodnit," popsal dění v metropoli reportér agentury Reuters a dodal, že v ulicích je slyšet střelba.

Při protestech proti režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího v libyjském hlavním městě Tripolisu v noci na dnešek zahynulo nejméně 60 lidí. S odvoláním na zdravotnické zdroje to uvedla televizní stanice Al-Džazíra. Muammar Kaddáfí se k napjaté situaci a protivládním protestům zatím nevyjádřil.

Agentura AP napsala, že Spojené státy analyzují projev Kaddáfího syna s cílem zjistit, zda jsou vyhlídky pro nějaké smysluplné reformy v Libyi. Zvažují prý také "všechny vhodné akce" v reakci na násilné potlačování protestů v zemi.

Obchodníci vývoj v Libyi sledují. Země je totiž členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jedním z významných producentů této suroviny. Libye je čtvrtým největším vývozcem ropy v Africe a 12. největším ve světě. Denně vytěží asi 1,6 milionu barelů suroviny, z čehož zhruba 1,1 milionu barelů vyváží. Zásoby ropy má Libye největší ze všech afrických zemí. Ceny ropy na světových trzích tak dnes opět výrazně stoupají.

Před polednem se barel severomořské ropy Brent prodával za více než 105 USD (dubnový futures kontrakt) a proti předchozímu závěru v New Yorku tak byla jeho cena vyšší o více než 2,5 procenta. Cena tohoto typu ropy tak byla nejvýše od září 2008. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila v jednu chvíli dokonce o 3,7 procenta nadosah k 90dolarové hladině, kde se obchodovala naposledy na konci ledna.

"Pokud bude násilí pokračovat, mohla by ropa v krátké době bez problémů zdražit o dalších deset dolarů," poznamenal ředitel asijské součásti organizace Action Economics David Cohen.

Televize Al-Džazíra informovala, že kvůli stávce přestala proudit ropa v jednom z libyjských polí. Opozice navíc v neděli pohrozila, že pokud budou úřady proti demonstrantům dál uplatňovat násilí, vývoz ropy do západních zemí by mohl být do 24 hodin zastaven.

Podle serveru BBC britská ropná společnost BP plánuje evakuaci některých ze svých 140 zaměstnanců z této země, která navíc představuje hlavního producenta ropy pro evropský trh. Mluvčí BP sdělil, že společnost monitoruje situaci v Libyi a "podniká přípravy na evakuaci některých rodin a některých zaměstnanců během dne či dvou".

Analytik společnosti Mitsubishi Tony Nunan řekl, že zprávy o přerušení vývozu ropy je nutné brát velmi vážně. Ještě větším problémem podle něj bude, když se nepokoje rozšíří do Saúdské Arábie. Ta je z hlediska vývozu ropy klíčovou zemí v rámci kartelu OPEC.

(Zdroj: ČTK, AP, CNN, MediaFax)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university