Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komárek předložil Sazce nabídku na navýšení kapitálu o 2,8 mld. Kč

Komárek předložil Sazce nabídku na navýšení kapitálu o 2,8 mld. Kč

21.02.2011 15:31, aktualizováno: 21.2. 15:51
Autor: ČTK

Aktualizováno

Skupina KKCG podnikatele Karla Komárka předložila společnosti Sazka nabídku na navýšení základního kapitálu o 2,8 miliardy korun. Za to požaduje 67 procent akcií společnosti. KKCG zároveň garantuje sportovním svazům 250 milionů korun ročně po dobu 15 let. KKCG to dnes uvedla v tiskové zprávě. Někteří menšinoví akcionáři považují nabídku KKCG za velmi výhodnou.

"Na první pohled se mi zdá z těch nabídek nejserióznější. Problém je, že nevím, kdy se sejde představenstvo společnosti a kdy se sejdou akcionáři," řekl dnes ČTK prezident Automotoklubu Roman Ječmínek. "Domnívám se, že za současné tragické situace je to ta nejkorektnější nabídka," řekl ČTK Starosta České obce sokolské Oldřich Lomecký.

Nabídku dnes akcionářů Sazky poslal rovněž podnikatel Radovan Vítek. Ten nabízí za 100 procent akcií firmy miliardu korun. S nabídkou ale musí souhlasit všechny sportovní svazy. V budoucnu jim chce Vítek přispívat na jejich sportovní činnost. Částka za balík jednotlivým sportovním svazům se bude odvíjet od jejich vlastnického podílu v Sazce.

Třetím návrhem ve hře je nabídka společností Penta a E-Invest. Firmy kvůli tomu uzavřely se Sazkou smlouvu o strategickém partnerství a uvedly, že poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy, které Sazku vlastní, dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky. Bližší detaily nabídky zatím nejsou známy.

Sazka dnes uhradila čtyři miliony eur (zhruba 97 milionů korun) za jistinu dluhopisů, které měla uhradit již v lednu. "Uhrazení jistiny je jedním z kroků strategické spolupráce se společnostmi E-invest a Penta," uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna. Další jistinu dluhopisů za čtyři miliony eur a úroky za 8,8 milionu eur by měla podle Tuny Sazka uhradit v červenci letošního roku.

Skupina KKCG v dnešní nabídce rovněž slíbila akcionářům, že budou nadále dostávat 33 procent z dividend, tedy že zbylých 33 procent akcií jim zůstane. KKCG očekává, že po provedení restrukturalizace by mohly dividendy činit každoročně zhruba 400 milionů korun. "To představuje další výnos za 15 let pro svazy ve výši tři až čtyři miliardy korun," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Součástí návrhů je příslib, že po provedené restrukturalizaci má být po pěti letech pravidelně navyšován odvod části výtěžku o 150 milionů korun ročně. Při současném obratu společnosti Sazka to podle Plovajka v plné výši může činit 1,3 až 1,5 miliardy korun ročně nejpozději ve 12. roce plnění. Za 15 let obdrží podle výpočtů KKCG současní akcionáři společnosti Sazka částku přesahující 11 miliard korun.

"Věřím, že akcionáři Sazky na naši nabídku na rozdíl od té předchozí budou reagovat," uvedl Plovajko. Obdobnou nabídku KKCG předložila Sazce na konci ledna.

Městský soud v Praze dnes určil předběžným správcem pro insolvenční řízení se Sazkou Josefa Cupku. Žádost na jeho ustanovení zaslala soudu investiční skupina KKCG SF, která patří do skupiny KKCG. Návrh na nařízení předběžného opatření, kterým by soud dlužníku uložil, aby v návrhu uvedené úkony činil jen s předchozím souhlasem předběžného správce a požadující také jmenování prozatímního věřitelského výboru soud zamítl. Sazka i KKCG rozhodnutí soudu přivítaly.

Česká televize dnes uvedla, že Cupka bude i insolvenčním správcem, pokud Sazka spadne do úpadku. Podle Městského soudu v Praze bude do středy znám termín, kdy se bude rozhodovat o samotném úpadku firmy.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Většinový téměř 68procentní podíl má ČSTV. Přes 13,5 procenta vlastní Česká obec sokolská, přes 5,5 procenta má Česká asociace Sport pro všechny a čtyři procenta Autoklub ČR. Dalšími akcionáři jsou Sdružení sportovních svazů ČR, Český olympijský výbor, Český střelecký svaz, Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR a sdružení Orel.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data