Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německá ekonomika ve 4Q zpomalila na 0,4 %. Stojí na exportu a vládních výdajích, domácí poptávka i investice slábnou

Německá ekonomika ve 4Q zpomalila na 0,4 %. Stojí na exportu a vládních výdajích, domácí poptávka i investice slábnou

24.02.2011 9:26, aktualizováno: 24.2. 10:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Tempo růstu německé ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalilo ve srovnání s předchozím čtvrtletím na 0,4 procenta z 0,8 procenta za červenec až září. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o čtyři procenta. Předběžná čísla dnes potvrdil spolkový statistický úřad. Novou informací je ale náhled na jednotlivé komponenty HDP. Ten ukázal na růst založený na exportu, zatímco domácí poptávka a investice výrazně proti očekávání klesaly.

Domácí poptávka v posledním čtvrtletí roku 2010 vykázala pokles o 0,4 procenta proti očekávanému růstu polovičním tempem. Růst za předchozí čtvrtletí o 0,4 procenta byl revidován na stagnaci. Na výrazně horší než očekávané číslo ukázaly také kapitálové investice, které namísto 2,0% růstu poklesly o 1,1 procenta (tempo za předchozí čtvrtletí se dočkalo pozitivní revize na 1,5 % z 1,3 %). Německými analytiky bylo očekáváno horší číslo za sektor stavebnictví, které kleslo o 3,9 procenta proti konsensuálně očekávanému poklesu o 2,0 procenta. Také za 3Q byl pokles sektoru revidován na dvojnásobných -0,8 % z dosavadních -0,4 procenta. „Jak sme očekávali, stavební průmysl na konci roku 2010 výrazně zpomalil růst. To by však mělo být vyrovnáno v prvním čtvrtletí," uvedla analytička Sal. Oppenheim Ulrike Kastensová. "Spotřeba byla opravdu celkem slabá, ale měla by v příštích měsících oživit," dodala. Podle ní by v prvním čtvrtletí ekonomika měla expandovat o 0,8 procenta až jedno procento.

Z komponent s pozitivním vlivem na růst HDP ve 4Q10 tedy zbývá zahraniční obchod a vládní výdaje. Právě zahraniční obchod přispěl k ekonomickému růstu nejvýrazněji, když z růstu exportu o 2,5 procenta místo očekávaných pouze 1,1 procenta ubralo mírné zvýšení dovozu, ale pouze na 0,9 procenta při očekávaném růstu o 0,6 procenta. Ve srovnání se třetím čtvrtletím tak dynamika exportu zůstala zhruba na shodných úrovních (2,7 % po revizi z 2,3 %), import ale zvolnil tempo výrazněji (údaj za 3Q revidován na 1,4 % z 1,9 %). Nižší zpomalení bylo dále registrováno u vládních výdajů. Místo 0,2% růstu rostly 0,6% tempem, navíc údaj za 3Q byl vzestupně revidován na 1,5 % z dříve oznámených 1,1 procenta.

Německá ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí vzrostla již sedmé čtvrtletí za sebou. Daří se jí mnohem lépe než jejím evropským kolegům. Za celý loňský rok vzrostla největší evropská ekonomika o 3,6 %, nejrychleji od sjednocení země v roce 1990. Německá vláda minulý měsíc zvýšila odhad letošního hospodářského růstu na 2,3 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta.

Spolkový úřad spolu s HDP publikoval údaje o celkovém schodku rozpočtu veřejného sektoru, který se vloni prohloubil na 3,3 procenta HDP z tří procent v roce 2009. Schodek rozpočtu federální vlády, spolkových zemí, místních samospráv a účtu sociálního zabezpečení činil 82 miliard eur. Příjmy dosáhly 1,082 bilionu eur a výdaje 1,164 bilionu eur. Německo v letech 2007 a 2008 vykazovalo mírný rozpočtový přebytek, v roce 2009 však již rozpočet skončil ve schodku tři procenta HDP. Důvodem byl hlavně vládní program na stimulaci ekonomiky. Finance země však stále zůstávají v mnohem lepším stavu než u většiny partnerů z eurozóny a letos by se měl deficit vrátit pod tříprocentní limit.

Na německé ekonomice je do značné části závislý český průmysl. Výkon německé ekonomiky se promítl do českého exportu, který loni vzrostl o 14 procent.

(Zdroj: čtk, Spolkový statistický úřad, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data