Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett: USA „mají nejlepší dny stále před sebou“. Jeho Berkshire zvýšila čtvrtletní zisk téměř o polovinu

Buffett: USA „mají nejlepší dny stále před sebou“. Jeho Berkshire zvýšila čtvrtletní zisk téměř o polovinu

28.02.2011 14:24

Investiční společnost Berkshire Hathaway o víkendu reportovala výrazně dobrá čísla o hospodaření za čtvrtý kvartál. Její výkonný ředitel a předseda představenstva, miliardář Warren Buffett, při té příležitosti ve svém každoročním dopise adresovaném akcionářům Berkshire srší optimismem – Spojené státy mají podle něj ty nejlepší dny ještě před sebou. Buffett nicméně varuje před neuváženým půjčováním peněz a „kreativností“ veřejných společností, kterou projevují u zveřejňovaných výsledků.

Především ale Buffett nabádá investory k aktivnímu hledání příležitostí. „Komentátoři dnes často hovoří o ‚velké nejistotě‘. Ale nehledě na to, jak může být dnešek klidný, zítřek je vždy nejistý,“ odvolává se na události z americké historie. „Nenechte se touto realitou zastrašit.“ Miliardář ve vzkazu investorům také zdůraznil, že finanční krize potvrdila nebezpečí spojené s investováním půjčených peněz, které může v případě jejich nedostatku zničit celou firmu. „Když páka funguje, zisky se množí. Jen málo lidí se pak vrátí ke konzervativnímu stylu podnikání,“ podotýká investor. I z tohoto důvodu údajně Berkshire vždy drží nejméně 20 miliard dolarů v hotovosti, které mohou pokrýt nečekané události nebo investiční příležitosti. V minulém roce měla skupina hotovostní polštář 38 miliard dolarů.

Buffett se v hodnocení výkonu společnosti soustředí na růst účetní hodnoty firmy neboli čisté obchodní jmění, spíše než na údaj o zisku, který je podle něj lehce manipulovatelný a tedy zavádějící. Účetní hodnota Berkshire loni stoupla o 13 procent, zatímco „nehledě na její výkon může být čistý zisk v jakémkoli období snadno a legálně vyjádřen jakýmkoli číslem, které chceme“, uvedl.

Skupině Berkshire Hathaway vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí podle oficiálních údajů čistý zisk o 43 procent na 4,38 miliardy USD, když hospodaření podpořily úspěšné investice do železnic a účetní zisk z derivátových kontraktů a investic. Příjmy firmy stouply o téměř 20 procent na 36,2 mld. USD. Derivátové kontrakty zvýšily zisk skupiny o 1,4 mld. USD, investice do železnic pak o 2,2 mld. USD.

Loňskou akvizici železniční společnosti BNSF označil Buffett za zlatý hřeb roku 2010. Miliardář nicméně potěšil akcionáře tím, že lepší hospodaření vykázaly téměř všechny podnikatelské divize Berkshire, kromě těch spojených s realitním trhem. Buffett však dodává, že oživení na trhu s bydlením pravděpodobně nastane v příštím roce, což pomůže ekonomice jako takové, i s trhem s bydlením spojeným podnikatelským divizím Berkshire. Méně optimistický je ve výhledu růstu úrokových sazeb, jejichž nízké úrovně mají negativní dopad na výnosy z investic. Podle Buffetta se sazby nakonec zvednou, ale je nepravděpodobné, že to bude brzy.

V neposlední řadě seznámil Buffet akcionáře s možnostmi personálního vedení Berkshire do budoucna. Řízení skupiny, které nyní osmdesátiletý Buffett zastává, by mělo být rozděleno do tří hlavních funkcí – odděleny by měly být pozice výkonného ředitele, předsedy představenstva a několika investičních manažerů. Miliardářův favorit Todd Combs by měl řídit zhruba 1 až 3 miliardy dolarů z investičního portfolia skupiny. Na pozici CEO je hlavním kandidátem zřejmě David Sokol, který působí jako předseda představenstva NetJets a MidAmerican Energy. „Dva šéfové pro střední Ameriku David Sokol a Gregory Abel jsou úžasní manažeři a akvizicí železniční Burlington Northern jsme získali přidanou hodnotu v osobě jejího šéfa Matthew Rose,“ uvedl Buffett, odmítl však být zatím zcela konkrétní. Spekuluje se o dalších kandidátech z řad manažerů Berkshire, jimiž jsou Ajit Jain, Tony Nicely. Buffett nicméně zdůraznil, že odchod do penze zatím neplánuje, svou práci miluje a těší se dobrému zdraví. Poohlíží se prý po dalších velkých akvizicích a možnostech jak využít miliardy v hotovosti.

(Zdroj: CNBC, čtk, Bloomberg, Berkshire)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.