Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett: Dolar a americká ekonomika budou ztrácet slovo; akviziční cíl při dnešních vysokých cenách akcií vybírám pečlivě

Buffett: Dolar a americká ekonomika budou ztrácet slovo; akviziční cíl při dnešních vysokých cenách akcií vybírám pečlivě

02.03.2011 15:49, aktualizováno: 2.3. 17:28

Aktualizováno

Dolar bude během následujících let ztrácet na důležitosti a dominance Spojených států v rámci světové ekonomiky se bude zmenšovat, řekl dnes pro CNBC miliardář Warren Buffett. "To ale neznamená, že nebudeme za 25 let stále jedničkou, to budeme. Ta ohromná dominance, kterou jsme si vybudovali po válce, ale bude mizet s tím, jak nás ostatní země do určité míry dohánějí," dodává. Situace na americkém trhu práce by se podle něj ale měla s oživující ekonomikou zlepšovat a míra nezaměstnanosti se ke konci příštího roku, kdy se budou konat prezidentské volby, sníží až k hranici sedmi procent, odhaduje. Zhruba do roka by se měla také uklidnit situace na trhu s bydlením, kde poptávka opět dožene nabídku, říká investor.

"Americký ekonomický systém je odolný a funguje. Čas od času se zadrhne, obavy však nejsou nutné," řekl Buffett. Znepokojení však vyjádřil nad obřím rozpočtovým deficitem federální vlády a podotkl, že „masivní“ stimuly, jimiž vláda drží ekonomiku v chodu od počátku hospodářské krize, již nejsou v takové míře zapotřebí a ekonomika by měla začít fungovat bez této umělé podpory. Stejně jako v minulosti varoval, že současné nastavení americké politiky povede k vysoké inflaci, pokud nedojde k jistým změnám.

Buffettova investiční společnost Berkshire Hathaway se těší výborné výnosnosti a její osmdesátiletý šéf dokáže svými výroky ovlivnit chování investorů – např. jeho pondělní slova o akvizičním apetitu podpořila trhy v růstu. Investor v dopise akcionářům Berkshire napsal, že ho „svrbí prst na spoušti“, aby odstartoval další akvizice.

V dnešním rozhovoru však dodal, že na trhu je těžké najít dostatečně velkou společnost, která by se hodila do podnikatelského portfolia Berkshire a zároveň do něj chtěla sama vstoupit. Tato kritéria splnila naposledy železniční společnost Burlington Northern Santa Fe (BNSF), jejíž akvizici označil Buffett za zlatý hřeb loňského roku a pochvaloval si také jejího šéfa Matthew Rose, o kterém se spekuluje jako o jednom z možných Buffettových nástupců v čele impéria.

V současnosti není žádná akvizice na spadnutí a je těžké odhadnout, kdy by se mohla nějaká objevit, dodal Buffett s tím, že jedno „želízko v ohni“ – koupě středně velké firmy – v uplynulých dnech nevyšlo a skončilo u jiného kupce. K velmi pečlivému a rozvážnému výběru ho nutí především vysoké ceny akcií, díky nimž je situace složitější než před dvěma lety. Z padesáti největších společností na americkém trhu (které Buffett označuje za „slony“) není podle svých slov ochoten zaplatit aktuální 20% prémii u většiny z nich. Nevylučuje, že se poohlédne v zahraničí. Většinu z jedné miliardy dolarů, o kterou Berkshire letos plánuje navýšit kapitálové investice, však hodlá utratit v USA.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC, AP)


Váš názor
  •  
    02.03.2011 16:21

    jak milé,číst ta rozvážná,moudrá slova pana Buffeta. Je to milé počtení,které drobnému ninvestorovi nedá zhola ale vůbec nic.Ovšem pro "zběhlé"zdejší dikutery to může být bonbónek k sáhodlouhým,"geniálním" úvahám.
    bob
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university