Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IMD: Česko v žebříčku konkurenceschopnosti kleslo na 30. místo

IMD: Česko v žebříčku konkurenceschopnosti kleslo na 30. místo

18.05.2011 12:47
Autor: ČTK

Česká republika v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD klesla o jedno místo na 30. pozici z 59 států. Proti loňsku si pohoršila kvůli zařazení Spojených arabských emirátů, které dříve hodnoceny nebyly. Mezi postkomunistickými zeměmi je nadále nejlepší. Vyplývá to z ročenky, kterou vydává International Institute for Management Development (IMD). O první místo se dělí USA s Hongkongem, loni vítězný Singapur je třetí. ČTK dnes výsledky poskytl Lubomír Lízal z institutu CERGE-EI, který na ročence spolupracuje.

Silnou stránkou české ekonomiky podle studie zůstává základní infrastruktura a otevřenost ekonomiky nejen z pohledu obchodní výměny. "ČR zůstává dobře hodnocena pro svou otevřenost vůči zahraničním investorům. Nicméně i v tomto kritériu se již začínáme posouvat směrem dolů," uvedl Lízal.

Ekonomika ČR už ale v některých parametrech není hodnocena tak pozitivně jako v minulosti. V dílčím indexu celkové ekonomické výkonnosti si dokonce pohoršila o dalších pět míst, a pokračuje tak pokles, který začal v roce 2009. "Relativně dobrou zprávou je zlepšení vnímání vládní efektivity a efektivity business sektoru," podotkl Lízal.

Z hlediska atraktivity jsou jako tři nejsilnější kritéria uvedeny kvalifikovaná pracovní síla, spolehlivá infrastruktura a nízké operační náklady spolu se vzdělanostní strukturou. Nejhůře je naopak vnímána oblast korupce, regulatorní zátěž a efektivita právního prostředí.

"Ekonomické problémy vyspělého světa prověřují připravenost zemí čelit dlouhodobým problémům. Pohled investorů v dotazníku tak odhaluje, že Česká republika je vnímána jako atraktivní zejména z hlediska cenové konkurence a otevřenosti, nikoliv pro kvalitu podnikatelského prostředí. Cenová výhoda spolu s reálnou konvergencí se časem vyčerpá a budeme muset stavět na jiných základech," dodal Lízal.

Kromě změny na čele, kde rozdíly zůstávají minimální, nastaly v žebříčku posuny i v dalším pořadí. Švýcarsko si pohoršilo o jedno místo na pátou příčku, čtvrté je Švédsko. Ekonomické problémy zapříčinily propad Řecka o deset míst na 56. příčku mezi Bulharsko a Ukrajinu. Po loňském propadu si o šest míst polepšilo Finsko na 15. pozici, největší český obchodní partner Německo se posunulo také o šest míst vzhůru a uzavírá první desítku. Jen o jednu příčku před Českem je Francie.

Žebříček konkurenceschopnosti je publikován každoročně od roku 1989. Jeho cílem je analyzovat a srovnávat schopnost států vytvářet a udržovat příznivé podnikatelské prostředí. Výsledky těchto srovnání a žebříčky jsou publikovány ve všech hodnocených zemích ve stejný okamžik.

V jiném hodnocení konkurenceschopnosti, které loni v září zveřejnilo Světové ekonomické fórum (WEF), Česká republika klesla na 36. pozici z předchozího 31. místa. Podle tohoto žebříčku má nejkonkurenceschopnější ekonomiku na světě Švýcarsko. Ministerstvo průmyslu a obchodu v úterý představilo novou strategii konkurenceschopnosti na roky 2012 až 2020, která má Česko dostat do elitní dvacítky nejvíce konkurenceschopných zemí světa. Jejími hlavními pilíři jsou efektivní instituce, kvalitní infrastruktura a ekonomika poháněná inovacemi.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university