Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sazku dnes nejspíš čeká vyhlášení konkurzu, vlastník Fortuny usiluje o převzetí loterijní činnosti za 2 mld. Kč

Sazku dnes nejspíš čeká vyhlášení konkurzu, vlastník Fortuny usiluje o převzetí loterijní činnosti za 2 mld. Kč

30.05.2011 8:43
Autor: ČTK

Loterijní společnost Sazka bude pravděpodobně od dnešního dne v konkurzu. Schůze věřitelů v pátek rozhodla o uvalení konkurzu na Sazku a soud jej potvrdil. Účinek konkurzu nastane zveřejněním v insolvenčním rejstříku. Investiční skupina Penta chce zároveň hned po vyhlášení konkurzu podat návrh na převzetí loterijní činnosti Sazky, nabídne přibližně dvě miliardy korun, řekl v neděli mluvčí Penty. Věřitelský výbor má dnes také jednat s insolvenčním správcem o zajištění peněz na provoz Sazky.

Investiční skupina Penta Investments učiní návrh na převzetí loterijní činnosti Sazky hned po vyhlášení konkurzu konkurznímu správci Josefu Cupkovi. "Naše společnost hned v pondělí dá úplně závaznou nabídku na celý loterijní byznys Sazky. Nabídka bude v sumě převyšující dvě miliardy korun," uvedl včera mluvčí Penty. Nabídnutá částka představuje podle Danka hlavně ocenění značky, distribuční sítě a licenčních práv. "Nebavíme se o ostatním majetku Sazky, o movitém a nemovitém majetku," dodal mluvčí. Penta provozuje sázkovou firmu Fortuna (129 CZK, 3,70%), která chce v létě zahájit vlastní loterii.

Skupina PPF, spolu se společností KKCG největší věřitel Sazky, zatím o své nabídce a konkrétní částce za převzetí loterijní části Sazky otevřeně mluvit nechce. "Můžou to být dvě miliardy, může to být více, může to být méně," řekl včera v České televizi Kamil Ziegler, manažer PPF, který stojí v čele takzvaného Sazka týmu.

S pátečním rozhodnutím o konkurzu Penta nesouhlasí kvůli údajným procesním pochybením, které prý nastaly během insolvenčního řízení. "Naši právníci už připravují žaloby, v krátkém čase budeme žalovat celý tento proces, který považujeme za zmanipulovaný a skandální," poznamenal Danko z Penty. Odvolání proti rozhodnutí o konkurzu chystá během tohoto týdne také generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák.

Schválením konkurzu představenstvo Sazky ztrácí oprávnění nakládat s majetkem firmy a toto oprávnění přechází na insolvenčního správce Sazky. KKCG a PPF, které konkurz prosazovaly, mají podle svých prohlášení snahu zachovat činnost Sazky, ale ne se současným vedením. Obě skupiny mají hlavní slovo ve věřitelském výboru.

S Pentou a se společností Gladiolus Hušák spolupracoval v posledních měsících. Gladiolus v minulosti Sazce nabízel úvěr přibližně 2,5 miliardy korun zajištěný majetkem Sazky. Prozatímní věřitelský výbor ovládaný PPF a KKCG tuto nabídku zamítl s tím, že v dané situaci byla údajně v rozporu s insolvenčním zákonem.

Podle předsedy věřitelského výboru Josefa Novotného chtějí velcí věřitelé zastoupení ve věřitelském výboru nyní dostat do Sazky finanční prostředky dostačující na to, aby firma mohla uhradit 66milionový dluh na poplatcích vůči státu a odvrátit hrozbu odejmutí loterijní licence. Celkově to řádově můžou být stovky milionů korun, možná až půl miliardy, uvedl Novotný. Peníze od věřitelů mají zajistit také prostředky na výhry a provoz Sazky, aby firma i v podmínkách konkurzu plnila zákonem dané podmínky. Věřitelský výbor se kvůli těmto financím sejde s insolvenčním správcem Cupkou v pondělí dopoledne.

Přednostní právo na zajištění takového úvěru má v dané situaci podle Novotného zajištěný věřitel. Tím je v případě Sazky jen The Bank of New York Mellon. Úvěr Sazce bude moci podle šéfa věřitelského výboru poskytnout buď jen tato banka, nebo tak bude moci učinit ve spolupráci s PPF a KKCG jako největšími nezajištěnými věřiteli.

Ministr financí Miroslav Kalousek včera ovšem v České televizi řekl, že ani splacení dluhu Sazky vůči státní pokladně neznamená automatický konec jednoho ze dvou správních řízení, které stát nyní se Sazkou vede.

Dosavadní šéf Sazky Hušák včera také vyjádřil pochybnost, že bude po vyhlášení konkurzu odvolaný z pozice generálního ředitele. "Propuštěn být nemůžu, protože jsem generální ředitel ze stanov," soudí Hušák. Odvolat ho prý může jen představenstvo, jehož je předsedou. To si ale nemyslí předseda věřitelského výboru Sazky Josef Novotný. "Jako předsedu představenstva ho můžou odvolat pouze akcionáři. Funkce generálního ředitele je funkce pracovněprávní a bude na insolvenčním správci, aby se s tím vyrovnal podle zákoníku práce," řekl Novotný.

Zástupce Penty včera také vyjádřil obavu, že majetek Sazky v konkurzu získají za symbolické ceny skupiny PPF a KKCG. Prosazuje proto prodej majetku Sazky v dražbě, který prý zajistí věřitelům největší výnosy.

S dražbami majetku Sazky podle Zieglera nemá problém ani PPF. Tato skupina se ale obává, že aktuální vnitřní dění v Sazce snižuje její hodnotu. "Máme informace o tom, že se klíčoví zaměstnanci aktivně oslovují ze strany Fortuny s vědomím pana Hušáka," uvedl Ziegler. Mluvčí Penty Danko v této souvislosti řekl, že Fortuna pro svou chystanou loterii skutečně zájem o zkušené zaměstnance Sazky má. 

Schválením konkurzu představenstvo Sazky ztrácí oprávnění nakládat s majetkem firmy a toto oprávnění přechází na insolvenčního správce Sazky. Proti rozhodnutí o konkurzu se chce ale ještě odvolat generální ředitel a předseda představenstva Aleš Hušák, stejně jako Penta, která s Hušákem v posledních měsících spolupracovala.

Další z dnešních očekávaných událostí kolem Sazky má být jednání věřitelského výboru s insolvenčním správcem Josefem Cupkou o zajištění peněz na vyplácení výher a provoz Sazky. K tomu budou potřeba stovky milionů, možná až půl miliardy korun, uvedl v neděli předseda věřitelského výboru Josef Novotný. Hlavní slovo mají ve věřitelském výboru skupiny PPF a KKCG.
Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 areny. Jejími akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Sazka je v úpadku od konce března.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university