Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bankovní účet ve zlatě

Bankovní účet ve zlatě

30.05.2011 9:32
Autor: Redakce, Patria.cz

Trh s komoditami, zvláště pak zlato, přitahuje v poslední době velkou pozornost, od globálních investičních společností až po drobné investory. Spolu s rostoucí cenou zlata se objevují názory, že je tento drahý kov již na vrcholu, že se jedná o bublinu, která co nevidět splaskne.

Podíváme-li se na komodity v čele se zlatem v souvislosti s problémy předlužení států, s inflací, depreciací USD i EUR, se vzrůstajícím zájmem jak centrálních bank, tak privátních i institucionálních investorů, najdeme opravdu mnoho argumentů, proč diskuze o vrcholu není na pořadu dne.

Největší burzovní bubliny na akciových a komoditních trzích dosahovaly několik tisíc procent (př. uran 1.818 %, Stoxx TM Software 3.258 %, cukr 5.116 %), zatímco zlato od roku 2001 zhodnotilo „pouze“ o cca 480 %.

Nejrozumnější formou ukládání finančních prostředků do investičního zlata je otevření bankovního účtu ve zlatě (resp. v gramech zlata) v některé solidní bance. České banky tuto nadstandardní službu svým klientům zatím ještě nenabízejí, ale vzhledem k příslušenství České republiky k Evropské unii si dnes může český občan nebo česká firma založit bankovní účet v kterékoli zemi Unie. Posledními zeměmi, kde je bankovní tajemství chráněné ústavou (čili se nikdo jiný včetně institucí typu finančního úřadu, policie nebo soudu k jakýmkoli informacím týkajících se vašeho účtu nedostane), jsou Lucembursko a Rakousko.

Partner bankJednou z bankovních společností, které umožňují svým klientům otevření bankovního účtu ve zlatě nazývaného Gold Deposit, je rakouská investiční banka Partner Bank AG s centrálou v Linzi. Pro český trh možnost otevření bankovního účtu vedeného ve zlatě u Partner Bank AG klientům exkluzivně zprostředkovává společnost A&L Management.

Jaké jsou výhody účtu vedeného ve zlatě?

Investiční zlato se odlévá do zlatých slitků v různých gramážích: 1 kg; 0,5 kg; 250 g; 100 g; 50 g; 31,1 g (trojská unce); 20 g; 10 g; 5 g; 2 g a 1 g. Obecně platí, že gramová cena u 1kg slitku je z důvodu nákladovosti odlévání výrazně nižší než u 1g slitku. Rozdíly v gramových cenách zlata u 1g a 1kg slitků činí standardně cca 100 %. Tato disproporce je samozřejmě se zvyšující se cenou zlata stále markantnější.

Bankovní účet vedený ve zlatě u Partner Bank AG tuto disproporci odbourává a umožňuje klientům nákup zlata za atraktivní gramovou cenu odpovídající ceně gramu zlata u 1kg slitku i při malých nákupech (standardně již od 50 EUR, resp. od 1.250,- Kč).

Banka pravidelně jednou týdně provádí hromadný nákup investičního zlata pro všechny klienty, kteří v uplynulém týdnu zaslali na svůj účet finanční prostředky. Tento jeden velký nákup poté rozpočítá příslušným podílem počítaným na setiny gramu na jednotlivé klienty. Nákupní kurz zlata je odvislý od aktuálního kurzu zlata London PM Fix a jak už bylo řečeno, odpovídá tato cena nákupní ceně u velkých slitků (100 g až 1.000 g).

zlato02S nákupem zlata prostřednictvím banky zároveň získáváte jistotu, že investiční zlato má skutečně parametry, jaké by investiční zlato mělo mít.

Klienti mají v rámci internetového bankovnictví stálý přístup ke svému účtu, kde mají evidovány veškeré došlé platby na účet, historii všech nákupů a odkupů zlata, celkové množství gramů zlata na svém účtu a aktuální hodnotu tohoto množství zlata vztaženou k aktuálnímu kurzu London Fix.

V případě bankovního účtu ve zlatě je každá koruna (nebo Euro) skutečně krytá nákupem fyzického zlata. Toto zlato je uloženo v trezoru banky, příslušně pojištěno a zůstává majetkově odděleno od majetku banky.

Pokud si klient rozhodne převést ze svého účtu finanční prostředky nebo vybrat z něj fyzické zlato, má v zásadě čtyři možnosti:

  • Převést finanční prostředky na standardní účet své banky
  • Nechat slitky investičního zlata zaslat bankou na jím určenou adresu
  • Vybrat finanční prostředky v hotovosti na přepážce banky v jejím sídle
  • Vybrat investiční slitky z trezoru banky v jejím sídle

Odkupní poplatky ve všech uvedených případech činí pouze 1,25 %, což je dalším významným argumentem pro volbu tohoto řešení.

Pokud se zajímáte o globální finanční situaci, chcete znát scénáře budoucího vývoje, či máte zájem o investování do drahých kovů, podrobné informace vám podá autor článku

Ing. Michal Hurta
A & L Management s.r.o.
Hošťálkova 392/1a
169 00 Praha 6 – Břevnov
E-mail: mhu@almanagement.cz
tel.: 233 354 913, Mobil: 739 587 842

(komerční sdělení)


Váš názor
  • gram zlata za 1250?
    30.05.2011 14:57

    to ma byt vyhodné? gram zlata za 1250? i na nasem trhu sou firmy ktere vam jednogramovy slitek dodaji za 1150 a kdyz jeden gram zlata v kilove cihle na nasem trhu stoji 880 kc - plus minus
    Bubhak
    • Re: gram zlata za 1250?
      30.05.2011 18:12

      Dobrý den, částka 1250 Kč uvedená v článku neznamená nákup 1g zlata, ale minimální vklad na účet, za který lze tento kov pořídit. Poslední nákup Parner Bank odpovídal 34,77EUR za 1g. Výše každého vkladu se přepočítává, a to až na tisíciny gramu.
      Hurta
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data