Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proboha, kdo je ten anonym? aneb FAQ investorům pro vydělávání v praxi

Proboha, kdo je ten anonym? aneb FAQ investorům pro vydělávání v praxi

19.04.2012 12:08
Autor: Anonymní Investor, ???

Rád bych dnes navázal na svůj poslední článek  a doplnil ho o některé vyřčené i nevyřčené otázky (a odpovědi).

Proč bych měl jít do něčeho s 20 % portfolia, a ne se 43 nebo 87%?

Protože cílem každého investora by mělo být v první řadě eliminovat riziko. 43% i 87% investice do jednoho titulu vám může zruinovat účet. Vždy je potřeba počítat s nejhorší variantou, tzn. že společnost může den ze dne zkrachovat (pravděpodobněji „vykázat“ nějaký zásadní problém). I 43 % je na jednu investiční příležitost příliš, ať je jakkoliv konzervativní. Obchodování pak není investicí na burze, ale riskantní hrou.

Je obchodní plán včetně jednoduchého money managementu blbost?
 
Není z jednoho prostého důvodu. Když nemáte plán, nevíte, co uděláte a pravděpodobnost chybného rozhodnutí se prudce zvyšuje, protože v kritické situaci snadněji podlehnete emocím, které Vám určuje dav. Nevěřím, že bez dodržených obchodní plánů lze konzistentně vydělávat peníze.

Mají rádi tvůrci trhu myslící investory?

Tvůrci trhu jsou lidé, kteří dělají svou práci. Snaží se udržovat likviditu trhu. Je jim upřímně jedno, jestli investor (navíc retailový) myslí.

Má smysl při strategickém (dlouhodobém) investování nastavovat stop-loss?

Má i nemá. Podle mě má, neboť pokud tak nečiníte, ztrácíte jakoukoliv kontrolu na rizikem. Takovýmto investorům bych doporučil, aby si koupili ETF na index a podívali se na jeho hodnotu až za 5 let. Většina investorů a dokonce i portfolio manažerů není schopna překonat výkonnost indexu v dlouhém horizontu. Tak proč se trápit s výběrem investice …

Je anonymní investor vtipálek, nebo filantrop (pitomec)?

Je to člověk, který s využíváním popsaných metod výrazně zvýšil svoji ziskovost.

Je rozdíl mezi investicí do Telefóniky CR a KIT digital?

Je a velký. Srovnáváme malou rizikovou IT emisi s poměrně likvidním defenzivním titulem. Pravděpodobnost, že se volatilita TEL02 byť jen přiblíží KITD, je takřka nulová.

Bude Telefónika CR stát 405 ?

Nevím a neví to nikdo. Obchodní plán z minulé glosy byl jen zjednodušený příklad úvahy, jak sestavit obchodní plán, nikoliv konkrétním návodem investice do TelO2. Cílem obchodního plánu není hádat ceny, ale zvýšit pravděpodobnost úspěchu.

Proč dobrý money management zvyšuje šanci na úspěch?

Mimo jiné proto, že když proděláte, tak to bude (v rámci mého příkladu) ztráta 10 na akcii (stop loss 360 Kč). Když se povede profit target, tak to bude 40 na akcii (410 Kč). Risk reward ratio 1:4. To znamená, že pokud sestavíte takové plány čtyři, tak Vám stačí, aby byl jeden úspěšný a neproděláte. Jelikož předpokládám, že takové plány jsou stavěné na nějaké výhodě (viz bod 1 pro úspěšné obchodování), šance na konzistentní výdělek jsou jednoznačně na Vaší straně. 


Na závěr bych měl jeden návrh. Cílem provozovatelů tohoto serveru je mj. vytvořit platformu pro sdílení know-how mezi jednotlivými investory. Díky tomu se mi podařilo s redakcí dohodnout, že ten investor-čitatel Patria.cz, který je ochoten rozdělit se o svou úspěšnou strategii, dostane prostor prostřednictvím blogu tak učinit.

V případě zájmu tak zasílejte články na info@patria.cz. Ten nejlepší bude vybrán a zveřejněn.

Hezký den
 
Investor

Upozornění: Tento článek vyjadřuje pouze soukromý názor autora, nikoliv názor jakékoliv společnosti ze skupiny Patria Finance, a nejedná se o investiční doporučení ve smyslu § 125 odst. 6 zákona 256/2004 Sb. Prosíme přečtěte si Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Váš názor
  • mějte rozum lidi
    30.05.2012 6:40

    Rád bych dnes navázal na svůj předchozí názor, psaný zhruba před měsícem... Je mi totiž fuk, kdo používá ta či ona výraziva, jestli se opičí po velkých šíbrech a čerpá z literatury o prostředí, ve kterém nikdy nebyl a pravděpodobně nikdy nebude. Je mi fuk, jak se ten či onen investůrek cítí při pohledu na slovník, kterému nerozumí a nebo ho chápe teoreticky a je mi dokonce fuk, jestli jen zbytečně neplácá, neteoretizuje, či dokonce vyroste před zrdcadlem do rozměrů Sorose nebo Livermora :-)) Ti opravdu velcí spekulanti měli v životě štěstí, protože byli nadáni bohem, resp. talentem vnímat obchod tak, jak ve skutečnosti na kapitálových trzích probíhá. Určitě neprobíhá pod vlivem TA !! Když ovšem psali o svých praktikách, co mohli psát? O duševnu a psychické otrlosti asi těžko. Proto sáhli k obecné terminologii, kterou známe všichni. Je to výtažek z pavědy, zvláštní kapitola, které nemá se sofistikovanou vědou NIC společného. Nesmysly o indikátorech snad znají všichni, kteří podlehli zdání, že jim TA pomůže k ziskům. No, víme, že vstanou noví bojovníci a tento kolotoč bude pokračovat věky. Takže je mi to opravdu fuk :-)) Já jen, že bychom si neměli hrát na experty, protože jimi nebudeme nikdy. Je to tak lepší. Být expertem na pavědu je ve finále zdrcující ve chvíli, kdy proděláme gatě začneme mluvit srozumitelněji... Jedna jediná poučka platí po celém světě - když nemáš talent a nervy na obchodování, běž do háje !! To platilo, platí a platit bude :-)) Rádoby "odborná" terminologie, kterou tisíce hejlů ztrácí čas a přehled každý den se tak stávají pouze nástrojem těch silnějších, kteří na nich tvoří zisky. O to jde. O nic jiného. Stačí se pouze rozhodnout, jestli mám být kladivem a nebo kladivo držet. Hezký den a nečertěte se navrájem :-))
    Jesse
  • Anonymní investor zkrachoval -Asi :-)
    23.04.2012 17:40

    Jeho rádoby intelektuální doplněk (příspěvek) ukázat k čemu je Obchodní plán, money managment ,a jiné hovadiny - nikoho nezaujal dokonce ani dojebávače rupheje.... Z toho vyplývá jediné : anonymní investor by měl jít prodávat na farmářské trhy a nebo trepky někám na asijské tržnice :-) můůhehehehe hezký den ....
    martík
  • Eéééééh vidím že jsem Anonymního investora knockoutoval již v 1. kole :-)
    20.04.2012 0:07

    Vidím, že jsem rozproudil debatu na Patrii nejdříve mě cituje pan Žabža teď už i Anonymní investor. Jen doufám, že anonymní investor nemá doma na psacím stole ve své pracovně desky a v nich pracovní smlouvu s razítkem Patria Finance........ Nicméně jelikož jsem už davno rozdrtil klučíky, kteří přednašejí na vysokých školách, jelikož jsem absolventem univerzity, jelikož jsem přednášel na univerzitě, jelikož jsem na akciovém trhu nějaký ten pátek a kupodivu jsa nenodržujíc hloupé zásady popsané AI a jelikož mi už bylo 18 hodně hodně dávno budu tomuto vtipnému(ale investorsky diletanskému) članku oponovat. ---------- Tak tedy co je riziko ? Riziko je už to, že se vrhám na české burze do osidel tvůrců trhu, kteří všem vidí do karet, ale já jim né už to je tak velké riziko, že nemá vůbec cenu polemizovat jestli investovat do 1 či 5 titulu :-) kolik seriozních titulu na české burze je ???? Pakliže disponuji majetkem např. 10 milionů a útočím na české burze s účtem 2,5 milionu plus 2,5 páka tj 50 :50 tak mě ani případná ztráta nezabije a jsem schopen koupit jakýkoliv titul v množství min 1 lot.-----Další bod obchodní plán a money managment opakuji pisatel článku mluví nejspíš z hladu. Plán jaký plán ????? V zemi kde nevím co se stane zítra, kdy se trh urval ze řetězu a naprosto se nechová racionálně , trh na kterém se poslední dobou denně zobchoduje miň nez 1 miliarda -nemohu mít žadný plán. Mám pouze 1 cíl zbohatnout a používám metodu bleskové války -přišel, viděl, zvitězil.------- Tahle věta je perla dne "Tvůrci trhu jsou lidé, kteří dělají svou práci" né lidé pracujici pro MM pouze více či méně škubou klienty na poplatcích a většinou jim radí kraviny metodou věštění z křišťalové koule, neboť kdyby něco uměli budou obchodovat z Karibiku a nebudou se nechávat zaměstnávat. :-) Tuto repliku si mohu dovolit neboť jsem mezi makleři působil takže vím o čem mluvím :-) banka ? brokerská firma? obojí ? nechám si pro sebe ......----- Stop loss Vážený AI proboha už raději nikomu nic nedoporučujte ani typ auta, ani typ bot a dokonce ani zeleninu na farmářských trzích....----- Kdo je AI vtipálek ? -AI je člověk, který dle výše popsaných metod prodělal kalhoty a proto musí psát za peníze blog na Patrii... jinak by se válel někde v Karibiku a nepsal blbosti.......----- Proč plán a Money manag. vedou do pekel ? bla bla bla v této pasaži už má AI opravdu velký hlad a mluvi trochu z cesty....... -------Na závěr bych měl jeden návrh ať už AI (nejspíš zaměstnanec Patrie - mimochodem skvělé PR dát na web Patrie okenko investora :-)))))) ) radši nikomu neradí a jde prodávat na farmářské trhy bude na čerstvém vzduchu, bude mezi spoustou lidi a bude prospěšný všem. Hezký den Tak pravil legendární vysmáty investor z greenlandu, který předpověděl pád Orca, bankrot ECM , rozklad Erste a férovou cenu Unipetrolu 89 kč a ČEZ 800 kč a o problému hypoték a bublinách na trhu jsem mluvil již tak dávno, kdy AI ještě chodil za pančelkou do školky....
    martík
    • Re: Eéééééh vidím že jsem Anonymního investora knockoutoval již v 1. kole :-)
      29.05.2012 23:02

      Souhlasím z článkem a rád si prodebatím nějaké rozumy má adresa krops@seznam.cz
  • Pozor na autora tohoto clanku
    19.04.2012 14:43

    cituji: e a velký. Srovnáváme malou rizikovou IT emisi s poměrně likvidním defenzivním titulem. Pravděpodobnost, že se volatilita TEL02 byť jen přiblíží KITD, je takřka nulová. Upozornuji ze z teto vety usuzuji za autor je zastance teorie EHM kde volatilita rovna se riziko. Tutto teorii povazuji za naprostou kravinu a pricinu neschopnosti 98 procent portfolio manageru prekonat benchmark(vyse zminka o ETF). Poyor tedy na nazory tohoto pana, ktery kdyby jel na svuj ucet by pravdepodobne skoncil v tech 98 procentech porazenych. pomerne slusne info o nesmyslnosti teto teorie vcetne konkretnich prikladu z historie financnich trhu lze najit napr zde http://www.amazon.com/Contrarian-Investment-Strategies-Next-Generation/dp/0684813505 staci precist prvnich cca 30% knihy. po teto vete jsem prestal cist zbytek clanku
    chytrak
  • dobrej článek
    19.04.2012 12:55

    jen mi není jasný kde brát pořád ty plány :)
    Bo
  • pro autora
    19.04.2012 12:38

    Ačkoliv jsem s Vámi v předchozích článcích v některých pasážích či myšlenkách nesouhlasil (ale mohlo to být i proto, že jste některé věci zjednodušil), dnes s Vámi v podstatě bez výhrad souhlasím. Umím si navíc dobře představit, jak je těžké zformulovat smysluplnou větu, myšlenku, nebo nedej bože celý článek tak, aby to bylo čtivé a ještě to mělo hlavu a patu. Věřím, že věcná, konstruktivní diskuze bez zbytečných emocí a urážek může přinést užitek oběma stranám, jak autorům, tak diskutujícím. A pokud se v něčem neshodnou, nemusí to nutně znamenat, že je něco špatně, nebo že někdo nemá pravdu. Svět prostě není černo-bílý :-) Držím Vám palce a děkuji za dnešní článek.
    oh171
    • Re: pro autora
      19.04.2012 13:04

      Absolutně bez urážky.Dalo se to vyvodit z prvního článku,ze mě souhlasím.Pobavila mě replika Tvůrcům trhů je upřímně jedno, jestli investor (navíc retailový) myslí.To "manipulovaní" neradi uslyší.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data