Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ urovná šetření EK prodejem jedné uhelné elektrárny (+komentáře)

ČEZ urovná šetření EK prodejem jedné uhelné elektrárny (+komentáře)

26.06.2012 10:15, aktualizováno: 26.6. 13:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Energetická společnost ČEZ se rozhodla pro rychlé ukončení šetření vedeného s Evropskou komisí od roku 2009, a to formou narovnání, v rámci kterého se zavázala prodat jednu ze svých uhelných elektráren. Společnost si podle dnes zaslané zprávy může sama zvolit, zda prodá elektrárnu Počerady, Chvaletice, Tisovou spolu s Mělníkem 3 nebo Dětmarovice. S výjimkou elektrárny Počerady (1000 MW) se jedná o uhelné zdroje o instalovaném výkonu zhruba 800 MW. O tomto výsledku šetření EK již dříve spekulovala média. Procedurální kroky ve vyšetřování však budou podle EK ještě pokračovat.

„Odprodej elektrárny je v souladu se strategií společnosti ČEZ provozovat v budoucnu pouze omezený počet modernizovaných uhelných elektráren,“ uvedl dnes mluvčí ČEZ Ladislav Kříž s tím, že současně jde z pohledu Evropské komise o žádoucí zvýšení konkurence na trhu. 

“Výsledek šetření EK (a zvláště jeho načasování) považujeme za mírně negativní, jelikož zhoršuje pozici skupiny ČEZ v rámci probíhajících příprav na možný prodej elektráren Počerady a Chvaletice,“ uvedl k dnešním zprávám Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance. Dodal však, že titulu by nyní měla poskytnout podpora očekávané dividendy 45 Kč/akcie s níže se bude titul obchodovat až do zítřejšího závěru.

Podle člena představenstva a ředitele divize strategie ČEZ Pavla Cyraniho je dohoda s EK už předjednaná a bude dobrým řešením, které je v souladu s dlouhodobou strategií energetické společnosti. "Zároveň nás ušetří dlouholetého šetření a případně i soudních sporů," uvedl na mimořádné tiskové konferenci k tématu. Obchodní ředitel ČEZ Alan Svoboda pak řekl, že termín prodeje jedné z elektráren společnosti nezveřejní, není ale pod časovým tlakem. Nabídky potenciálních zájemců chce nicméně posoudit do konce léta tohoto roku. "Cílem je prodat elektrárnu co nejvýhodněji, časem nejsme tlačeni," uvedl Alan Svoboda.

Šéf energetiky ČEZ Daniel Beneš pak na dnes konané valné hromadě odrážel tvrzení EPS, že pro elektrárnu Prunéřov II ČEZ disponuje dodávkami uhlí jen do roku 2032. ČEZ plánuje v elektrárně Prunéřov II modernizovat tři bloky. a výrobu elektřiny chce zajistit uhlím z Dolu Nástup Tušimice. Podle Beneše má Důl Nástup Tušimice zásoby kolem půl miliardy tun uhlí, tedy dostatečné množství na dlouhodobý provoz elektrárny.

K samotnému šetření Evropské komise, které probíhalo již od roku 2009 ČEZ uvádí, že firma v první fázi předložením řady důkazů vyvrátil všechna zásadní nařčení ze strany Komise. Komise se poté rozhodla dále šetřit v rámci řízení, které zahájila v červenci 2011, pouze podezření na údajnou blokaci přenosové kapacity v uzlu Výškov projektem výstavby paroplynové elektrárny Počerady, kvůli které prý neměl nedostat požadovanou kapacitu projekt výstavby uhelné elektrárny společnosti Mostecká uhelná. 

"Podezření je z pohledu ČEZ neopodstatněné, neboť při rezervaci kapacit postupoval vždy v souladu s platnými právními předpisy a uvedený projekt byl řádně schválen jako ekonomicky výhodný a strategicky významný a dnes je již krátce před dokončením," uvedl mluvčí ČEZ. 

Ukončení šetření Komisí formou narovnání ČEZ považuje za standardní a pro společnost nejlepší řešení. "Všechna řízení v oblasti soutěžního práva zahájená Komisí za posledních 10 let, která se týkala energetických společností (jako např. RWE, E.ON, Gaz de France nebo ENI), byla dříve či později ukončena touto formou," uvádí společnost a dodává, že narovnání neznamená, že by subjekty porušily soutěžní právo. 

ČEZ může splnit podmínky narovnání například tím, že dokončí již nastartovaný projekt prodeje elektráren Počerady nebo Chvaletice, kde nyní probíhají předinvestiční prověrky možných investorů. Možný zájem o obě elektárny již například v médiích oznámil spolumajitel uhelné společnosti Czech Coal Pavel Tykač. Obdobný proces zkoumání nabídek možných investorů bude firmou ČEZ zahájen i u dalších zdrojů – Tisová a Mělník 3 nebo Dětmarovice, píše se v dnešní zprávě. 

ČEZ bude dohodou o narovnání zavázán prodat pouze jeden ze jmenovaných zdrojů. "To však nevylučuje, že by z obchodních a strategických důvodů nakonec nemohl přijmout nabídky na prodej více zdrojů, pokud budou zajímavé. ČEZ očekává, že mu prodej přinese zhodnocení větší, než kdyby příslušný zdroj dále provozoval ve svém portfoliu," uvedl dnes mluvčí společnosti. Nově uvolněné kapitálové zdroje potom podle něho bude možné směrovat do nových strategických priorit ČEZ, "jako je rozvoj jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů". 

Podle komise se na první pohled zdá, že závazky ČEZ vypadají tak, že by mohly zohlednit výtky či obavy, které Brusel měl. "Avšak procedurální kroky vyšetřování budou pokračovat," uvedla komise v dnešním prohlášení, z něhož cituje agentura Reuters. "Tyto závazky budou testovány trhem. V závislosti na tomto tržním testu může komise tyto závazky učinit pro ČEZ právně závaznými," dodala komise.

V dříve přijaté strategii rozvoje svého portfolia výrobních zdrojů se ČEZ rozhodl podstatně investovat v ČR pouze do rekonstrukce pánevních elektráren, pro které má ČEZ zajištěné uhlí z vlastních zdrojů a tedy bez rizika komerčních sporů o dodávky uhlí. "Jedná se o elektrárny v Ledvicích, Tušimicích a Prunéřově, do kterých ČEZ investuje tak, aby splnily veškeré ekologické normy (aby se podstatně zvýšila jejich účinnost a snížily emise CO2 v porovnání s dnešním stavem) a aby byly schopné provozu další desítky let," uvádí dnešní tisková zpráva. 

Zbylé uhelné elektrárny ČEZ provozuje v souladu se všemi legislativními normami, ale neplánuje do nich investovat srovnatelně velké prostředky, které by přinesly zásadní změny jejich technologických parametrů nebo životnosti. Tyto zdroje plánoval ČEZ postupně utlumovat v závislosti na dostupnosti uhlí, na velikosti investic nutných pro splnění budoucích emisních omezení, na aktuální tržní situaci a na alternativních možnostech zajistit dodávku tepla tam, kde jsou elektrárny ČEZ napojené na systémy CZT. "Elektrárny z této skupiny mají v portfoliu ČEZ z uvedených důvodů omezenou strategickou hodnotu, uvedl Kříž. Nicméně o tato řádně udržovaná zařízení, která jsou podle ČEZ zpravidla schopná provozu dalších 10-15 let a která jsou v atraktivních lokalitách s veškerou infrastrukturou, může být podle něho nemalý zájem na trhu.

Další informace ohledně ukončení šetření energetické skupiny ČEZ evropským regulátorem a možných prodejích energetických aktiv může přinést dnešní tisková konference svolaná na 12. hodinu. Akcionáři energetické společnosti ČEZ budou dnes na valné hromadě také rozhodovat o výplatě dividendy z loňského zisku na úrovni 40,8 miliardy korun, o personálních změnách v dozorčí radě a o dodávkách hnědého uhlí pro elektrárny.

(Zdroj: ČEZ, ČTK, Bloomberg)


Čtěte více:

ČEZ a EPH jednají o výměně Energotransu za Chvaletice
13.12.2010 9:28
Společnosti ČEZ a Energetický a průmyslový holding (EPH) vyjednávají o...
ČEZ zvažuje prodej elektráren Počerady a Chvaletice, důvodem nejisté dodávky uhlí
31.05.2012 9:29
Energetická společnost ČEZ (737,5 CZK, -0,07%) zvažuje prodej elektrár...
Opatovice jen střípkem boje o české elektrárny. Bude ČEZ muset nějakou prodat?
14.06.2012 10:21
Na tuzemském energetickém trhu se začalo bojovat o to, jaký bude mít d...
Tykač: Cena Počerad a Chvaletic by mohla dosáhnout 20 mld. Kč. Chceme dlouhý kontrakt na uhlí, nebo je koupit
21.06.2012 8:52
Cena uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by mohla i s emisními p...
ČEZ hrozí mnohamiliardová pokuta, pokud se nezbaví elektráren. Studie míří na transakce Mibrag a Energotrans
25.06.2012 11:33
Šetření energetické společnosti ČEZ Evropskou komisí kvůli možnému brá...
Valná hromada ČEZ dnes rozhoduje o dividendě, zítra se s ní obchoduje naposledy
26.06.2012 9:19
Akcionáři energetické společnosti ČEZ budou dnes rozhodovat o výplatě ...

Váš názor
  • doufám
    26.06.2012 10:50

    že to Tykačovi neprodají, nebo aspoň že mu to neprodají pod cenou. Bylo by jim to oběma stranám podobný. To samý se týká holportů s J&T
    blekota
    • Re: doufám
      26.06.2012 11:00

      jako nejvetsi sponsor hlavnich politickych stran si CEZ udela co chce
      fluidum
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m