Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Opatovice jen střípkem boje o české elektrárny. Bude ČEZ muset nějakou prodat?

Opatovice jen střípkem boje o české elektrárny. Bude ČEZ muset nějakou prodat?

14.06.2012 10:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Na tuzemském energetickém trhu se začalo bojovat o to, jaký bude mít do budoucna kdo podíl na trhu a komu připadne více miliard. Spor o uhlí pro elektrárnu Opatovice je jedním ze střípků této mozaiky. Tématu se věnuje MfD, podle které z probíhajícího prošetřování, zda ČEZ omezoval konkurenci na tuzemském trhu, může od EK vyplynout požadavek na to, aby ČEZ některou ze svých elektráren prodal.

Na tuzemském energetickém trhu se rozhořela válka o elektrárny, cenu uhlí, a tedy i o cenu elektřiny a tepla, píše MfD. Jejími aktéry jsou majitel bývalé Mostecké uhelné, dnes Czech Coalu, Pavel Tykač, a spolumajitelé holdingu EPH: Daniel Křetínský, skupina J&T Patrika Tkáče a skupina PPF Petra Kellnera. Třetím hráčem je polostátní firma ČEZ, vedená Danielem Benešem, píše list.

ČEZ nedávno oznámil úvahu o prodeji tepelné elektrárny ve Chvaleticích a elektrárny Počerady v severních Čechách. Důvodem jsou nejisté dodávky uhlí od roku 2013 dále. MfD spor vysvětluje cenou za dodávané uhlí Czech Coalem. A také jeho přáním mít vlastní elektrárnu, ve které bude spalovat vlastní uhlí. „To ČEZ a další odběratelé odmítají. Museli by buď razantně snížit svůj zisk, anebo zdražit elektřinu či teplo svým odběratelům v době ekonomického útlumu,“ píše MfD.

Elektrárny Opatovice se chtějí všemi dostupnými prostředky bránit proti vypovězení smlouvy na dodávky uhlí od firmy Czech Coal, uvedl včera předseda dozorčí rady. Tím je Mirek Topolánek. Czech Coal tvrdí, že jí firma dluží půl miliardy za dodávky uhlí, ta to odmítá. Elektrárny se hodlají obrátit na ERÚ, ÚOHS i MPO. Jako nutnost jednají o alternativním dodávkách uhlí. „Czech Coal přestala dodávat uhlí v plném rozsahu. V současné době jsou dodávky na bodě nula, tedy žádné," řekl předseda představenstva Jan Špringl. Elektrárna má zatím zásoby zhruba na tři měsíce provozu. Podle mluvčího elektrárny Zadáka lze technologicky oddělit výrobu tepla a elektrické energie a snížit tak spotřebu paliva. Na tom se „točí“ Czech Coal. Opakuje, že je ochoten zajistit při sporu takové dodávky uhlí, aby nebyla nijak ohrožena výroba tepla a teplé vody a to za stávajících cen. EOP má s Czech Coal uzavřenou smlouvu z roku 2002, která měla trvat do roku 2015. Czech Coal podle Špringla loni v září nárokoval zaplacení takzvaného cenového dorovnání ve výši 97 mil. . Elektrárna požadavek rozporovala, ale z opatrnosti zaplatila s tím, že sumu bude následně vymáhat zpět. Dalších 19,5 mil. požadoval později Czech Coal na doplacení DPH, s čímž elektrárna znovu nesouhlasila, znovu ale zaplatila. Vysvětlení Opatovic, o co se hraje? Podle Špringla se Czech Coal snaží o omezení konkurenčního prostředí při současné soutěži na prodej elektráren Prunéřov a Chvaletice, kterou vypsala společnost ČEZ.

ČEZ nějakou elektrárnu prodat bude muset, píše MfD. Opírá se o jednání o případné pokutě, které vrcholí v EK ohledně omezování konkurence ze strany ČEZu. „Místo pokuty by měla přijít dohoda o prodeji některého zdroje,“ píše MfD.

Vedle Czech Coal a ČEZ je významným třetím hráčem tuzemské energetiky Energetický a průmyslový holding (EPH) a Daniel Křetínský. EPH se snaží posilovat na trhu, chce také vlastní elektrárny. Pro teplárnu United Energy v Komořanech a Elektrárny Opatovice potřebuje uhlí Czech Coal, píše list.

MfD upozorňuje, že složitost dohod okořeňují osobní antipatie. „V EPH proto narazil Tykač kromě Křetínského, s kterým má osobní problémy, také na Petra Kellnera,“ píše MfD. Kellner se dle MfD opakovaně s Tykačem sešel, zatím bezúspěšně. Ke vztahu Křetínský – Tykač list píše, že problémy se datují od roku 2006, kdy EPH (vlastněný tehdy J&T) koupil teplárnu United Energy v Komořanech. „J&T spravovala velkou část peněz Tykače a ten chtěl podíl v teplárně. Křetínský ale přesvědčil šéfa J&T Patrika Tkáče, aby to nedělal,“ uvádí MfD a dodává výsledek: stojící dodávky uhlí. Czech Coal chtěl (a chce?) i Elektrárny Opatovice. V roce 2010 je získal EPH s pomocí ČEZ, připomíná list. Nyní stojí dodávky uhlí.

MfD připomíná ještě jeden zdroj dnešních problémů. Na začátku 90. let se na radu zahraničních expertů doly od elektráren oddělily a vznikly Severočeské doly, Sokolovská uhelná a Mostecká uhelná, dnes Czech Coal kvůli vzniku konkurence. Severočeské doly patří dnes opět ČEZu a dodávají jeho elektrárnám. Sokolovská je v rukou manažerů, Mostecká je Czech Coal. Elektrárně Počerady, která stojí u dolů Czech Coal, která nemá a chce vlastní zdroj, letos vyprší kontakt na dodávky uhlí, shrnuje MfD. Podle zdroje listu byla v létě dohoda již téměř hotova, ale nakonec zkrachovala. ČEZ si dle MfD určil pro prodej Počerad dolní limit ceny 15 miliard korun. Czech Coal dle zdroje listu nabízí někde kolem poloviny této sumy.

"Pokud si vezmeme cenu, za jakou před dvěma lety koupil ČEZ od EPH mělnický Energotrans, což bylo 12 miliard korun, pak by reálná cena Počerad byla zhruba 24,5 miliardy," uvedl energetický analytik Michal Šnobr pro list. Výkazy ČEZ potvrzují, že Počerady zastávají asi pětinu uhelné výroby elektřiny a ročně vynesou kolem 3,5 miliardy korun. „Počerady kouzlo hlavně v tom, že jejich získáním by výrazně posílila jeho pozice na trhu a zabránil by Tykačovi zvýšit cenovou hladinu uhlí pro celý trh,“ píše MfD. „I s variantou, že elektrárnu neprodáme a palivo zčásti nahradíme z jiných zdrojů, počítáme," uvedl mluvčí ČEZ Kříž.



Do podmínek spalování uhlí v elektrárnách zasáhne zřejmě také nová legislativa podporovaná MPO. Výrobci elektřiny, kteří nedosáhnou dostatečně vysoké energetické účinnosti při spalování hnědého uhlí, budou zřejmě muset hradit zvláštní poplatek operátorovi trhu, píše E15. Návrh předložil poslanec František Sivera (ODS) po dohodě s ministerstvem průmyslu a obchodu. "Chceme, aby se také více vyplácela kombinovaná výroba elektřiny a tepla," řekl Sivera. „Jde o zásadní vzkaz českého státu, že nechceme spalovat uhlí s mizernou účinností," řekl k věci ministr průmyslu Martin Kuba (ODS).

Siverův pozměňovací návrh k novele zákona hospodaření energií má dle zdrojů E15 dostatečnou podporu. Výši nového poplatku pak určí prováděcí předpis. Očekává se, že by minimální účinnost využití energie mohla být stanovena kolem 25 %. Podpora kombinované výroby elektřiny a tepla je důležitá pro teplárny, které nyní bojují o dodávky i cenu uhlí. S těžařskou společností Czech Coal Pavla Tykače.

Připomeňme také dceřinou společnost ČEZu Energo společnou s výrobcem kogereračních jednotek TEDOM. ČEZ podepsal s TEDOM kontakt za 3,3 miliardy korun na celkem 125 kogeneračních jednotek o výkonech od 100 do 2000 kilowattů. Cena se skládá z ceny jednotek a ceny servisu po celou dobu životnosti.

(Zdroj: MfD, čtk, MPO, ČEZ, E15, TEDOM)


Čtěte více:

ČEZ kupuje od TEDOMu kogenerační jednotky na výrobu eletřiny a tepla za 3,3 mld. Kč
25.05.2012 11:23
Tuzemská energetika ČEZ kupuje od společnosti TEDOM celkem 125 kogener...
Polovina elektřiny z jádra do roku 2030 a méně podpory pro obnovitelné zdroje, doporučuje Pačesova komise
28.05.2012 8:51
Česko by mělo rozšířit své jaderné elektrárny a skončit se štědrými do...
ČEZ zvažuje prodej elektráren Počerady a Chvaletice, důvodem nejisté dodávky uhlí
31.05.2012 9:29
Energetická společnost ČEZ (737,5 CZK, -0,07%) zvažuje prodej elektrár...
ČEZ chce prodat Počerady a Chvaletice (názor Patrie)
31.05.2012 10:07
ČEZ uvažuje o prodeji elektráren Počerady a Chvaletice. Bezprostředním...
Czech Coal vypověděl smlouvu na uhlí Elektrárně Opatovice, EPH jí údajně dluží 500 mil. Kč
07.06.2012 15:07
Uhelná společnost Czech Coal dnes vypověděla smlouvu na dodávky uhlí d...

Váš názor
  •  
    14.06.2012 10:27

    A za jaký konec bude tahat stát. Bude to další kolo privatizace
    Homo
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m