Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ hrozí mnohamiliardová pokuta, pokud se nezbaví elektráren. Studie míří na transakce Mibrag a Energotrans

ČEZ hrozí mnohamiliardová pokuta, pokud se nezbaví elektráren. Studie míří na transakce Mibrag a Energotrans

25.06.2012 11:33, aktualizováno: 25.6. 18:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Šetření energetické společnosti ČEZ Evropskou komisí kvůli možnému bránění konkurenci na trhu je u konce a firme údajně hrozí mnohamiliardová pokuta, když se nezbaví několika elektráren. Podle EK totiž společnost konkurenci omezovala, píše v sobotním vydání Mladá fronta Dnes (MfD). Komise nabídla ČEZ dohodu, že od sankce, která by mohla činit až několik desítek miliard korun, ustoupí, když se firma zbaví výrobní kapacity o výkonu zhruba 800 megawatt.

K názoru, že český energetický gigant ztěžoval život konkurentům, dospěl po vyšetřování antimonopolní úřad EK. Podle MfD omezila firma ČEZ konkurenci hlavně v případě, kdy těžařský podnik Czech Coal žádal stát o povolení k připojení vlastní elektrárny. Společnost ČEZ si tehdy na stejném místě rezervovala připojení pro své zdroje, a Czech Coal poté povolení nedostal. Prvotní stížnost dostala zřejmě EK právě od Czech Coal.

"Nebudeme se k šetření Evropské komise vyjadřovat," řekl deníku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Vývoj nechce do konečného rozhodnutí komentovat ani EK.

Firma ČEZ nabídne k prodeji buď elektrárny Chvaletice, Počerady či Dětmarovice. Elektrárnu Počerady tvoří pět bloků s celkovým instalovaným výkonem 1000 megawattů. Celkový instalovaný výkon chvaletické elektrárny, kterou tvoří čtyři bloky, je 800 MW. Nebo ČEZ nabídne Tisovou a Mělník III, jež mají požadovanou kapacitu 800 MW dohromady. Tyto návrh má podle MfD v nejbližších dnech dostat na stůl dozorčí rada ČEZ.

ČEZ nedávno oznámil úvahu o prodeji tepelné elektrárny ve Chvaleticích a elektrárny Počerady v severních Čechách. Za důvod tohoto kroku tehdy označila nejisté dodávky uhlí od roku 2013 dále. Czech Coal vede s firmou ČEZ již několik let spory o budoucí cenu uhlí dodávaného do Počerad, nynější kontrakt vyprší letos. MfD spor vysvětluje cenou za dodávané uhlí Czech Coalem. A také jeho přáním mít vlastní elektrárnu, ve které bude spalovat vlastní uhlí.

Minulý týden překvapivě vystoupil z mediálního ústraní spolumajitel společnosti Czech Coal Pavel Tykač. Tykač v druhé polovině minulého týdne pro MfD potvrdil, že mu jde o to, aby měl odběratele pro uhlí z mosteckých dolů, a nechce uzavřít s ČEZ kratší kontrakt na pět či sedm let. Právě za tuto dobu se elektrárny dle Tykače musejí modernizovat, což ohrožuje jeho těžařské zájmy. "Chceme uzavřít kontrakt na čtyřicet let, nebo ty elektrárny koupit," prohlásil Tykač pro MfD.

Cena uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by podle něho mohla i s emisními povolenkami dosáhnout 20 miliard korun. "Dáme ČEZ velmi dobrou nabídku. Neumím si představit, že ji kdokoli jiný přeplatí," prohlásil minulý týden Tykač. Do obou elektráren je třeba investovat, aby splnily nové emisní limity platné od roku 2016.

Studie kritizuje transakce Mibrag a Energotrans, EPH i ČEZ ji ostře odmítají

Deník Insider se citováním studie expertů vrací k loňským transakcím ČEZ s EPH a nejméně dvě - Mibrag a elektrárnu Mělník - označuje za pro ČEZ prodělečné. ČEZ přišel až o dvacet miliard korun při transakcích s EPH, tvrdí s odkazem na analýzu expertů, která se zabývala energetickými obchody na burze, Aktuálně.cz s odkazem na informace zveřejněné deníkem Insider.

V případě Mibrag dle studie expertů citované Insiderem a posléze Aktuálně ČEZ údajně mohl prodat polovinu akcií dolů až za 15 miliard korun, získal ale pětinu. Mluvčí ČEZu Eva Nováková k transakci uvedla, že ČEZ jako investor kupoval budoucí obchodní příležitost a synergie, ne pouze majetek. Situaci pak změnila německá podpora obnovitelných zdrojů a dopady do konvenční energetiky, stojí v loňské výroční zprávě ČEZ. „Po plánu uzavřít jaderné elektrárny v Německu má hnědé uhlí z Mibragu jako energetické palivo v uhelných elektrárnách světlou budoucnost," tvrdí ve studii její autoři a dodávají, že Německo plánuje stavbu čtyřiceti elektráren, z toho sedm na hnědé uhlí. Insider ke studii neuvádí ani jména expertů ani motiv, za kterým byla studie vypracována. Tito experti své odhady sdělili pod zárukou anonymity, uvádí také Aktuálně. "ÚOHS schválil 19.6. transakci, při které Skupina ČEZ získá společnost Energotrans a zároveň prodá svůj 50% podíl ve společnosti MIBRAG společnosti Energetický a průmyslový holding (nynější vlastník zbývajících 50 % a rovněž předkupního práva – nešlo tedy volně prodat komukoliv). Smluvní strany se dohodly, že objem uvedených transakcí nebude zveřejněn. Jaký zisk daná transakce firmě přinesla, nejlépe ukazuje výsledný cash flow. Je nezpochybnitelný fakt, že transakce, kdy ČEZ držel po dva roky 50% akcií německé těžební společnosti MIBRAG, skončila pro ČEZ výdělkem ve výši 46 mil. EUR," uvedl v reakci mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. 

"Veškerá tvrzení a závěry článku serveru Aktuálně.cz o transakcích se společnostmi MIBRAG a ENERGOTRANS, které se snaží dovozovat údajnou cenovou nevýhodnost či nekorektnost zmiňovaných transakcí, jsou nepravdivé, věcně nepodložené a zcela postrádající elementární znalost obchodní a finanční podstaty těchto obchodů," reagovala na vydané informace skupina EPH.  "EPH se nemůže vyjadřovat ke konkrétním parametrům inkriminovaných transakcí. Lze však uvést, že částka, za kterou byla realizována transakce MIBRAG, významně převyšovala 10-ti násobek ukazatele EBIT," stojí v jejím oficiálním prohlášení. 

U mělnické elektrárny Energotrans zase autoři studie tvrdí, že nákupní cena 14,5 miliardy korun ze strany ČEZu bývala šla stlačit ke 40 % částky. Cena za Energotrans vychází z příliš vysokého cenového stropu, nastaveného znaleckou společností, píší Insider a Aktuálně. Posudek údajně zapracoval předpoklad, že elektrárna bude do roku 2030 vydělávat stále stejně, plus očekávání růstu cen uhlí každoročně o 2,5 %. EPH měla ale domluveny dodávky uhlí od ČEZ jen do roku 2012, což dle studie citované Insiderem snížilo cenu elektrárny na 6 miliard korun včetně nehmotného majetku a rezervy. Studie dle jejích citací uvádí, že zatímco pro prodávajícího byla elektrárna bez zajištěných dodávek uhlí problémem, hodnotu mohla mít jen pro toho, kdo uhlí má k dispozici. ČEZ tak dle studie neměl platit cenu, vycházející z předpokladu, že elektrárna má dodávky uhlí zajištěny. Dalším faktorem je již v červenci vybudovaná mělnická paroplynová elektrárna investicí zhruba 20 miliard korun, která má dle plánů po roce 2015 nahradit všechny mělnické zdroje.

"Úvahy serveru o údajném snižování hodnoty společnosti ENERGOTRANS jsou zcela nesmyslné. Cílem účelových desinformací serveru Aktuálně.cz, časovaných do období kulminujících jednání o zásadních změnách v energetickém sektoru České republiky, je průhledná snaha o ovlivnění výsledků existujícího obchodního sporu o budoucí ceny energií ve prospěch jedné ze stran – a to té strany, která se snaží prosadit neopodstatněné radikální zvýšení cen," stojí v prohlášení EPH. Skupina ČEZ případ mělnické elektrárny ústy mluvčí Evy Novákové vysvětlila tím, že je v souvislosti s převažujícím podílem výroby elektřiny oproti konkurenci více vystavena rizikovým tržním vlivům, protože výnosy z této činnosti jsou striktně závislé na vývoji ceny elektřiny na velkoobchodních trzích. Proto má zájem strategicky posilovat svůj podíl v regulovaných oblastech se stabilními výnosy bez ohledu na vývoj situace na trhu - např. v teplárenství. Mluvčí ČEZ Eva Nováková také uvedla, že elektrárna po roce 2015 neskončí skokově, ale budou postupně odstavovány její jednotlivé bloky. "Hodnota firmy Energotrans je v dlouhodobém, smluvně zajištěném, odběru tepla – tedy ve stabilním příjmu. Uvažovaná cena uhlí v ocenění je dostatečná i při aktuálním vývoji na trhu s uhlím. Životnost zdroje jde rozhodně za rok 2015 a to až do doby návratnosti, ne jak se uvádí v článku. Navíc jsou zde významné synergie se stávající elektrárnou Mělník 2, které povedou k efektivnějšímu využívání uhlí v lokalitě a tím k nákladovým úsporám," reagoval mluvčí ČEZ Kříž. Dodal, že projekt paroplynové elektrárny ČEZ v Mělníce je připraven, ale stavba nezačala, protože o ní rozhodnuto není.

(Zdroj: MfD, ČTK, EH, ČEZ, Insider, Aktuálně)


Čtěte více:

ČEZ a EPH jednají o výměně Energotransu za Chvaletice
13.12.2010 9:28
Společnosti ČEZ a Energetický a průmyslový holding (EPH) vyjednávají o...
ČEZ zvažuje prodej elektráren Počerady a Chvaletice, důvodem nejisté dodávky uhlí
31.05.2012 9:29
Energetická společnost ČEZ (737,5 CZK, -0,07%) zvažuje prodej elektrár...
Opatovice jen střípkem boje o české elektrárny. Bude ČEZ muset nějakou prodat?
14.06.2012 10:21
Na tuzemském energetickém trhu se začalo bojovat o to, jaký bude mít d...
Tykač: Cena Počerad a Chvaletic by mohla dosáhnout 20 mld. Kč. Chceme dlouhý kontrakt na uhlí, nebo je koupit
21.06.2012 8:52
Cena uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by mohla i s emisními p...

Váš názor
  •  
    25.06.2012 11:55

    Tak jak to bude.Kdo má lepší právníky, nebo větší známost. Odběratelé s toho budou mít ho.. .
    Homo
    •  
      25.06.2012 12:56

      Tak ono němci by rovnou mohli nařídit,aby třeba 25% kapacity čezu bylo prodáno e.on?A co nejlevněji.Nějakou pokutu už by se dalo vymyslet.Lebensraum?Třeba .
      ?
      •  
        25.06.2012 13:11

        Beztak tu pokutu za ně zaplatí ve skutečnosti daňoví poplatníci, resp. spotřebitelé. Dyk se na to podívej, dělají si z nás doslova a do písmene prdel !!
        Jesse
        •  
          25.06.2012 13:20

          Ein Volk, ein Reich, ein Euro!keine čez.
          ?
Aktuální komentáře
23.04.2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů