Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Dokud sazby nejsou na nule, prostor pro snižování je. Krok ECB jsme předvídali

Singer (ČNB): Dokud sazby nejsou na nule, prostor pro snižování je. Krok ECB jsme předvídali

12.07.2012 10:43, aktualizováno: 12.7. 10:47

Aktualizováno

Teoreticky existuje vždy prostor pro další uvolnění měnové politiky, dokud nejsou sazby na nule, řekl na konferenci MMF ve Vídni guvernér České národní banky Miroslav Singer. Uvedl nicméně, že o tom, jak bude hlasovat ohledně nastavení úrokových sazeb na příštím zasedání bankovní rady, zatím není rozhodnutý.

ČNB na svém zasedání 28. června poprvé po dvou letech srazila hlavní úrokovou sazbu o 25 bazických bodů na nové historické minimum 0,5 procenta. „Během příštích pár týdnů strávím nějaký čas přemýšlením o příštím rozhodnutí (o nastavení sazeb)," řekl Singer. Bankovní rada zasedne opět 2. srpna.

Krok Evropské centrální banky, která minulý týden snížila sazby na rekordní minimum 0,75 procenta, nebyl podle Singera nijak překvapivý a toto rozhodnutí bylo již započteno v červnovém rozhodnutí bankovní rady ČNB. „Popravdě, nešlo o žádné překvapení a pro nás to nic nemění,“ zhodnotil krok ECB. 

 
Bankovní rada ECB snížila ve čtvrtek 5. července základní úrokovou sazbu o čtvrt procenta na rekordní minimum 0,75 procenta. Tento krok byl vzhledem k předchozím náznakům v rétorice ECB a především klesající ekonomice očekáván. Banka rovněž snížila o čtvrt procentního bodu jednodenní depozitní sazbu, která je nyní na nule. To by mělo podpořit mezibankovní trh a přimět banky, aby si raději půjčovaly mezi sebou, než ukládaly své peníze u ECB.

Guvernér ECB Draghi však neoznámil žádná další opatření na podporu růstu, což bylo pro trhy zklamáním. Ekonomický růst v eurozóně zůstává podle Draghiho slabý a zvyšující se nejistota má dopad na důvěru spotřebitelů i firem. Kvůli dluhovým problémům bude region oživovat jen velmi pozvolna, očekává měnová autorita.

Evropští lídři se minulý týden dohodli na nových opatřeních k posílení důvěry trhů v eurozónu, která se zmítá v dluhové krizi. Mimo jiné rozhodli o zřízení jednotného bankovního dozoru a umožní, aby si ze záchranného fondu ESM mohly půjčovat přímo banky. Dohoda zklidnila finanční trhy, které nyní čekaly, že ECB bude politiky následovat s další pomocí.

Výnos 10letého dluhopisu české vlády dnes podle agentury Bloomberg klesl o 18 bazických bodů na rekordní úroveň 2,57 procenta, za celý týden klesl výnos celkem o 43 bps.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

Tomšík (ČNB) na Patria.cz: Setrvání Řecka v eurozóně je velmi bolestivý experiment. Koruna doplácí na stádovost investorů
23.05.2012 18:29
Kdyby Řecko opustilo eurozónu, udělalo by pro sebe lépe, nesmí se tak ...
Zátěžové testy ČNB: Banky jsou nadále odolné. Extrémně negativní scénář by znamenal nutnou injekci 32,5 mld. Kč
19.06.2012 10:17
Český bankovní sektor jako celek je podle výsledků zátěžových testů, k...
Singer (ČNB): Protiinflační rizika významně výraznější. Řecko známe, otázky budí španělské banky
20.06.2012 10:32
Prostor pro možné snížení úrokových sazeb připustil guvernér České n...

Váš názor
  • to je ale bankéř - jednička :-) mhéééé
    12.07.2012 16:50

    Pan Singer za 3 mega čistého ročně od daňových poplatníků stráví nějaký čas přemejšlením o sazbách.--------------"Během příštích pár týdnů strávím nějaký čas přemýšlením o příštím rozhodnutí (o nastavení sazeb)," řekl Singer. Bankovní rada zasedne opět 2. srpna" ------ Místo výplaty- proliskat a v mladí měl jeho otec použít pásek nebo matka vařečku, jinak to nevidím. Chce se mi zvracet, když čtu jaká jelita řidí ČNB jeden horší jak druhý: Tomšík úplně mimo, Singer traví práci přemejšlením, Holman mimoň , ta dáma taky mimo to je zoufalství. Ale po té co tam působil Tumič -gumič, nebo Luděk klátil se a mluvil z cesty Nieder -dneska borec z auditorské firmy je mi k pláči k velkému plači. Každý stát nebo spíše občan (správně OVČAN) má vladů a bankéře takové jaké si zaslouží. Ve slušné zemi by s bankeři a to nemluvím jen o těch z ČNB zametli , šoumeni ze spořky, KB, reifky, unicred, a čobky nejsou o nic lepší možná ještě horší o to hůř tito matlalové nebo spíš jejich podřízení spravují prašule OVČANŮ ....... Věřím že jednou bude líp snad se toho dožiju. Hezký den Legendární investor z Greenlandu
    martík
  • No a koho to zajímá
    12.07.2012 12:37

    Na tu sazbu stejně už nikdo nereaguje, je to jen drahé divadýlko. Navíc neporušuje tímto ČNB svou ústavní povinnost při současné úrovni inflace? Ten růst měnových agregátů a cen (nyní nejen nemovitostí) je výsledkem ničím nebržděné úvěrové a tím pádem i monetární expanze posledních 21 let. Tato expanze vede k chudnutí střední třídy a přerozdělování bohatství ve společnosti ostatně nejen v ČR. Podle Ústavy ČR a zákona o České národní bance hlavním cílem ČNB je péče o cenovou stabilitu. ČNB rovněž podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády, pokud není tento vedlejší cíl v rozporu s cílem hlavním. Svého hlavního cíle - cenové stability - ČNB dosahuje změnami v nastavení základních úrokových sazeb.
    kipa
  • Nula není hranice
    12.07.2012 11:20

    Vzhledem k bezradnosti CB po celém světě a nekonečným čekáním na růst si troufám tvrdit, že prostor je i pod nulou. Svět se pohybuje na poli neoraném, evropskou monetární ekonomiku ovládá politika a začíná se do toho vměšovat nacionalismus. Německá lokomotiva, která se z historických zkušeností bojí inflace jak čert kříže, už zastavuje. Možná se ještě dočkáme toho, že zelená ekonomika, nebo v Hradní terminologii "environmentalismus", může do účetních knih přinést konečně černou barvu.
    Funtom
    • Re: Nula není hranice
      12.07.2012 15:00

      O bezradnost se nejedná. Žvot mě naučil, že nic se neděje bez příčiny, která má přímý důsledek. Přerozdělení kapitálu musí následovat změna mocenských struktůr a tady už opravdu, ale opravdu nejde o ekonomiku. Tady jde o opakující se zločin vůči lidem, možná i národům.
      Homo
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m