Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tomšík (ČNB) na Patria.cz: Setrvání Řecka v eurozóně je velmi bolestivý experiment. Koruna doplácí na stádovost investorů

Tomšík (ČNB) na Patria.cz: Setrvání Řecka v eurozóně je velmi bolestivý experiment. Koruna doplácí na stádovost investorů

23.05.2012 18:29

Kdyby Řecko opustilo eurozónu, udělalo by pro sebe lépe, nesmí se tak však stát neřízeným způsobem, uvedl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík v dnešním online rozhovoru s tím, že případný dopad na euro nemusí být „příliš negativní“. Dále na serveru Patria.cz naznačil, že by s ohledem na horší data ohledně vývoje domácí ekonomiky mohl i v červnu hlasovat pro snížení úrokových sazeb ČNB. Českou měnu viceguvernér označil za slabší, než by odpovídalo fundamentům, protože investoři špatně rozlišují mezi jednotlivými rychle rostoucími trhy.

„Setrvání Řecka v eurozóně je svým způsobem velmi bolestivý experiment, jak provést tzv. vnitřní devalvaci, a to ve značném rozsahu. Nominální snižování důchodů a mezd je mnohem obtížnější než provedení devalvace nové národní měny,“ vysvětlil viceguvernér ČNB, proč by návrat země zpět k drachmě mohl být tou pravou cestou. To by podle něj ale platilo pouze, pokud by se jednalo o odchod „organizovaný, nikoliv chaotický a živelný“.

Tomšík se svým dnešním vyjádřením připojil ke guvernéru Miroslavu Singerovi, který se již na začátku ledna nechal slyšet, že zadlužení Řecka nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny a politici řešením řeckých problémů ztrácejí příliš mnoho času.

Odchod v současnosti nejsledovanějšího člena eurozóny podle Tomšíka navíc nemusí automaticky znamenat také kolaps společné evropské měny. „Dopad na euro jako takové by po počátečních fluktuacích nemusel být příliš negativní – euro bez slabého článku by ostatně mohlo být důvěryhodnější než se slabým článkem,“ prohlásil dnes viceguvernér ČNB v online rozhovoru.

Na jiném místě rozhovoru zazněla i optimističtější slova pro investory. „Osobně se domnívám, že nejhorší část krize jsme si odbyli již v roce 2009. Pokud pominu specifický případ některých bank v některých zemí, konkrétně v Řecku, tak ve zbytku Evropy k hrozbě „runu na banky“ žádný jasný důvod nevidím,“ řekl Tomšík. U českých bank viceguvernér instituce zodpovídající za bankovní dohled a nahlížející do bilancí individuálních bank ujistil veřejnost, že v České republice žádný run na bankovní domy nehrozí. „Naše banky jsou zdravé a dokázaly by ustát skutečně velmi stresové situace (proto provádíme pravidelné tzv. stress testy).“

Blízké snížení sazeb?

Na posledním hlasování ČNB o sazbách z 3. května došlo k ponechání klíčové repo sazby na historickém dně 0,75 procenta. Pro její snížení o čtvrt procentního bodu ale zvedli ruku dva ze sedmi členů bankovní rady - guvernér Miroslav Singer a viceguvernér Vladimír Tomšík. Od té doby však z domácí ekonomiky přišla data, která naznačují možnost přiblížení snižování úrokových sazeb – 1% pokles ekonomiky v 1Q a slabší výrobní inflace za duben. A druhý viceguvernér ČNB, Mojmír Hampl, se již minulý týden nechal slyšet, že nyní již lze mnohem obtížněji uvažovat o jiném budoucím pohybu sazeb, než směrem dolů.

„Můj aktuální názor se ve srovnání s mým posledním hlasováním nijak zásadně nezměnil. Předběžná data o HDP za první čtvrtletí jsou dokonce citelně horší než to, s čím počítala prognóza,“ uvedl dnes Vladimír Tomšík na Patria.cz. K vývoji cenové hladiny, která je také důležitým faktorem při rozhodování o sazbách uvedl, že centrální banka prozatím pozoruje spíše protiinflační rizika.

Pokles sazeb v letošním roce o čtvrtinu až polovinu procentního bodu v současnosti kromě analytiků Patria Finance očekávají i zahraniční investiční domy jako Citigroup, JPMorgan nebo Société Générale. Sílí navíc hlasy, že by k (prvnímu) uvolnění měnové politiky v roce 2012 mohlo dojít již v červnu. „ Není úkolem ČNB naplňovat očekávání trhů, ale spíše ta očekávání v určitých oblastech korigovat nebo vytvářet, v tom spočívá významná část principu cílování inflace. Zároveň však říkám, že někdy stačí trhu jenom naznačit naše kroky, vyslat signál a trh a tržní očekávání pak tu práci udělají za nás…,“ reagoval Tomšík na zprávy z trhu.

Viceguvernér ČNB nicméně také řekl, že historická minima, na nichž se české úrokové sazby drží již přes dva roky, jsou nejspíše pod dlouhodobou rovnovážnou hodnotou. „Avšak příčinou možné budoucí bubliny na trhu nemovitostí nebo na jiných trzích by se staly až v momentě, kdybychom pozorovali, že vedou k rychlému růstu úvěrů na spekulativní nákupy nemovitostí nebo jiných aktiv a společně s tím i k růstu cen na těchto trzích,“ ujistil s tím, že v aktuálních datech je naopak vidět pokles cen aktiv. „Z toho pro sebe vyvozuji závěr, že i když máme rekordně nízké nominální úrokové sazby, tak žádnou hrozbu pro finanční stabilitu v této chvíli rozhodně nevytváříme. Naopak nízké úrokové sazby umožňují stabilizaci hospodářství přes snížení nákladů na financování kapitálu podniků i domácností,“ uzavřel.

Koruna je slabší, než by měla být

Bankovní rada ČNB na svém květnovém jednání přestavila také novou makroekonomickou prognózu. Zatímco výhled ekonomického růstu (letos nula, v roce 2013 +1,9 %) i celkové inflace zůstal beze změny, nová prognóza počítá se silnější korunou v letošním roce. Průměrný kurz české měny by se podle ČNB měl za rok 2012 dostat na 24,7 CZK/EUR (dřívější prognóza 24,9 CZK/EUR), aby CZK za příští rok dále posílila na 24,3 CZK/EUR. Aktuálně se však kurz koruny pohybuje téměř korunu nad letošní prognózou centrální banky - nad hladinou 25,50 CZK/EUR.

„Domnívám se, že kurz koruny je slabší především proto, že investoři se dívají na emerging markets tak trochu jako na jeden celek, což je silně zavádějící, protože ty země jsou výrazně odlišné. Investoři při zvýšení rizika proto mají "stádovou" tendenci utíkat z těchto měn např. do dolaru,“ vysvětlil Tomšík současnou odchylku české měny od prognózy. Obdobnou situaci bylo podle viceguvernéra ČNB možno pozorovat například v prvním čtvrtletí roku 2009, kdy koruna dočasně oslabila až k 28 CZK/EUR.

Ze striktně makroekonomického pohledu je však koruny aktuálně podhodnocená. „Fundamentálně pro slabý kurz koruny důvody nevidím, výsledky českého zahraničního obchodu jsou lepší, než tomu bylo v minulosti, takže celkově řečeno si myslím, že předpoklad vývoje kurzu popsaný v naší poslední prognóze je realistický. Je pochopitelné, že „zmatky“ v eurozóně kurzu koruny krátkodobě neprospívají. A je možné, že budeme svědky určitých fluktuací. Podstatný však je střednědobý vývoj kurzu koruny,“ dodal Vladimír Tomšík.

Kompletní přepis online rozhovoru s viceguvernérem ČNB Vladimírem Tomšíkem naleznete ZDE

 


Čtěte více:

Singer (ČNB): Politici plýtvají časem, jiné řešení než odchod Řecka z eurozóny není. Také MMF údajně ztrácí důvěru
09.01.2012 8:43
Zadlužení Řecka nelze řešit jinak než odchodem země z eurozóny, řešení...
ČNB ponechala sazby jen těsným poměrem 4:3. Koruna má být letos silnější, ale nyní oslabuje nad 25 CZK/EUR
03.05.2012 13:14
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla o ponechání hlavníc...
Hampl (ČNB): Prohloubení recese zvyšuje pravděpodobnost snížení sazeb. Koruna vůči euru na 4měsíčním minimu
15.05.2012 16:13
Data o českém hrubém domácím produktu, která ukázala na prohlubování r...
Odchod Řecka zpět k drachmě - Co by znamenal pro zbytek eurozóny?
18.05.2012 16:39
Účet za opuštění eurozóny ze strany Řecka by pro ostatní členské země ...

Váš názor
  • Sami jsme se odsoudili ke stádu!
    24.05.2012 18:22

    Nedivme se, to jsou ty výhody, o kterých mluvil pan Klaus, že prý je výhodné mít malou lokální měnu, což je v době globalizace a nájezdu spekulantů a různých velkých stád tu více osvícených, tu více spekulujících skutečně zřejmé všem okolo nás jen my si trváme na svém, že bez české koruny ani ránu! Tak dobře nám tak, patří nám to, chceme národ chudý, ožebračený, s veksláky v zádech, máme to mít! Myslet si, že stádo bude osvícené a bude rozlišovat mezi námi a Ukrajinou je dosti naivní, nemáme euro, žádnou světovou kotvu, pak jsme ideální cíl pro nájezdy veksláků a spekulantů, škodí naší ekonomice, dávají falešné zprávy, např., že koruna oslabuje a to prý pomůže našemu exportu, bohužel fakta jsou často zcela jiná. Pro export, pro zahraniční obchod potřebujeme klid k práci, stabilitu, nikoli turbolence, které zažíváme s českou korunou (měnou minulosti) den co den! Je mi stydno, že český národ ještě neprocitnul, že sedl na lep laciné propagandě šířené euroskeptiky a naším dědou z Hradu. Oproti Ukrajině spekulanti s českou korunou vědí, že jsme v EU, takže když to trošku více roztočí, tak nám pomůže EU, o to více zábavnější hrát ruletu právě na náš účet, s naší malou českou korunou!
    • Re: Sami jsme se odsoudili ke stádu!
      25.05.2012 8:36

      je potesenim si precist nazor ktery se vymyka zdejsimu normalu stada a opravdu se zamysli nad pravou problematikou. Klaus by mel byt souzen za vlastizradu a spravedlive potrestan za zamernou devastivaci ceskeho naroda. Copak nikdo nevidi jeho zamernou snahu sem zase privest komunisty a jeho podlezani Putinovi. Proc byl ten posledni, kdo az po letech podepsal Lisabonskou smlouvu, na ktere se dohodly ostatni staty unie a to az po ceste do Moskvy a pohovoru s Putinem. S usmevem jsem take cetl clanek pravidelneho prispevovatele Zabzy, byl jednou jeden clovek :o)). Clanek urceny pro lidi na myslenkove urovni zaka 5. obecni. Navic - kdyz si i sam moudry Zabza uvedomil co napsal za kravinu rychle se postaral, aby nikdo nemohl vyjadrit svuj vlastni nazor a odstranil "pridat vlastni nazor" a to ne jen k poslednimu clanku, ale ani k zadnym minulym z jeho moudrosti. To se to keca, kdyz neni volna diskuze a on si muze ze sve katedry rozhazovat sve perly. Uroven Patrie klesa umerne s moralkou a hrdosti na to byt Cechem.
      bearbull
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university