Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Nepřál CETV (-11 %) a Fortuně (-9 %), silnější na svátek odchází Telefónica CR

Týden na pražské burze: Nepřál CETV (-11 %) a Fortuně (-9 %), silnější na svátek odchází Telefónica CR

27.09.2012 18:27
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Zkrácený předsváteční týden na pražské burze ovlivnilo obnovené napětí ohledně vývoje ve Španělsku a příchozí nepříznivá makrodata ze Spojených států. Duální emise s amerických trhem Nasdaq , mediální skupina CETV, oslabila o 10,65 procenta a končí na úrovni 130 korun za akcii. Týden nepřál ani akciím Fortuny, která pod tlakem větší prodejní objednávky oslabila postupně o 8,81 procenta na 80 korun za akcii. Kolem 6 procent ztratily akcie KITD a také developera Orco. Šéf skupiny Jean-Francois Ott promluvil v rozhovoru pro Patria.cz k vývoji na realitním trhu i očekávanému hospodaření firmy. Orco podle Otta letos směřuje k celoročním tržbám kolem 270 milionů eur. Tuzemský realitní trh má již za sebou podle Otta odraz od svého dna u pronájmů i komerčního developmentu a ceny rezidenčních nemovitostí se přiblížily samotnému limitu nákladů na jejich výstavbu.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Telefónica CR 2,65 395,50 CETV -10,65 130,00
AAA Auto 1,57 20,01 Fortuna -8,81 80,00
PM ČR 1,29 11337,00 Orco -6,15 40,00
KB 1,11 3903,00 KIT digital -5,79 57,00
Unipetrol 0,59 171,00 NWR -3,72 88,10
VIG -3,67 818,80
Pegas -2,45 478,00
Erste -1,73 436,30
ČEZ -1,23 729,90

 

Pražská burza se v úvodu týdne svezla na vlně negativního sentimentu na západoevropských burzách. O víkendu německá kancléřka Merkelová s francouzským prezidentem Hollandem nedokázala najít kompromis ohledně struktury a zavádění pilířů evropské bankovní unie. Dle německých médií má kapacita permanentního záchranného fondu ESM narůst na čtyřnásobek, aby fond měl v případě potřeby dostatek prostředků na pomoc velkým státům měnové unie ohroženým dluhovou krizí, jako jsou Španělsko a Itálie. Německá opozice plány na navýšení ESM okamžitě ostře kritizovala. Index PX poprvé obchodoval podle nových pravidel výpočtu báze indexu. O pokles v průběhu dne se staraly především banky. Zatímco dopoledne to byly především akcie Komerční banky, odpoledne táhly pražskou burzu dolů hlavně akcie Erste Bank, které nakonec odepsaly téměř procento. Akcie Komerční banky nakonec zavřely beze změny.


Komerční banka očekává, že poptávka po hypotečním financování a financování exportních projektů v příštím roce zapůsobí proti všeobecně klesajícímu zájmu o půjčky spojenému se slábnoucí ekonomikou. Objem poskytnutých úvěrů by měl v roce 2013 vzrůst o 3 až 4 procenta. Uvedl to finanční ředitel a člen představenstva KB Pavel Čejka. Na úrovni hrubého provozního i čistého zisku by podle něj měla banka v roce 2013 zůstat pravděpodobně na podobné úrovni jako v roce letošním. Čistá úroková marže, která ke konci letošního června činila 3,2 procenta, do konce roku pravděpodobně klesne zhruba o 15 bazických bodů a i v příštím roce bude „pod tlakem“, dodal Čejka.

Po závěru obchodování v Praze přišla zpráva ohledně odchodu KIT digital z pražské burzy. BCPP vyhověla žádosti emitenta a stáhne titul za měsíc (26. října) z hlavního trhu pražské burzy, akcie KIT digital se ale hned další den (29. října) začnou obchodovat na novém trhu START.

V úterý PX posílil o 0,35 %, ale na mimořádně nízkém objemu. Akciím Komerční banky nedokázalo zabránit v růstu snížení doporučení od analytiků Deutsche Bank, kteří snížili doporučení pro titul na stupeň „držet“ z „koupit“ a cílovou cenu na 4200 z 4500Kč. Připsala 0,8 % na 3900 . Růst o více než 1 % předvedla Erste Bank.

Orco vyjádřilo důvěru, že zastupitelstvo hlavního města Prahy na svém říjnovém jednání po odsunutém rozhodnutí nakonec potvrdí předešlé rozhodnutí rady hlavního města a umožní tak přestavbu železničního nádraží v Bubnech. Firma usiluje o smíšené využití tamního pozemku. Společně s městskou radou zde plánuje výstavbu bytů, kanceláří, obchodů, zdravotnických zařízení, ale jedná také o využití části tohoto území pro účely kampusu vysoké školy a pro kulturní události.

Ve středu Praha pod tlakem vývoje na okolních trzích i úterního vývoje na amerických burzách utrpěla výraznou 2% ztrátu v čele s akciemi Erste i těžebními tituly ČEZ a NWR. Výrazných téměř 9 procent ztratily akcie CETV. Napětí na mezinárodní scéně opět stoupá v souvislosti podoby a rozsahu pomoci Španělsku i konfliktů mezi tamní centrální vládou a regionální úrovní. Pokračující výrazný pokles HDP během 3Q pak potvrdila tamní centrální banka.

Rakouská Erste svým téměř 4% poklesem následovala vývoj celého západoevropského sektoru a během odpolední části seance hájila ceny u 430 za akcii. KB ztratila 1,5 %. Komerční banka oznámila, že do dozorčí rady a výboru pro audit přichází Jean-Luc Parer, šéf divize mezinárodních retailových aktivit Societe Generale. Nahrazuje rezignujícího Christiana Poiriera. Menší ratingová agentura Capital Inteligence potvrdila rating Komerční banky na stupni „BBB“ a jeho výhled označila za „stabilní“. Přetrvávají však podle ní rizika ohledně dopadu vnějších ekonomických šoků na českou ekonomiku, která by mohla dolehnout i na hodnotu aktiv a výsledky KB.

Mírně silnější zakončily akcie Philip Morris ČR. Sněmovna schválila zvýšení spotřební daně u cigaret a řezaného tabáku. Krabička cigaret by měla být v roce 2014 v průměru asi o čtyři koruny dražší než nyní, na příští rok by z toho připadalo zdražení asi o dvě koruny. Předloha míří do Senátu. Vládní novela obsahuje i opatření proti daňovým únikům.

Snížení cílové ceny se dočkaly akcie tuzemského operátora Telefónica CR od analytiků Erste Bank. Ti v rámci nové sektorové analýzy snížili cílovou cenu ze 410 korun na 390 korun. Mezi důvody jmenují intervenci regulátora ve formě snížení poplatku za volání do mobilních sítí, horší než očekávaný vývoj služby pevných telefonních linek i možný vstup nového konkurenta na trh. Doporučení ponechává Erste na stupni „držet“. Kromě Erste snížila cílovou cenu na titulu Telefónica CR také Espirito Santo a to na 379 korun z 383 .

Čtvrteční seanci, poslední zkráceného svátečního týdne, uzavřela pražská burza silnější o jedno procento, když zdejší zástupci z části zkorigovali svůj včerejší propad. Stalo se tak i přes špatná reportovaná čísla ze zámoří, týkající se finální revize HDP za druhé čtvrtletí roku i objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. HDP za 2Q byl neočekávaně revidován na 1,3 % z 1,7 %, objednávky propadly o 13,2 % při očekávaném poklesu pouze o 5 %.

Výše se podařilo korigovat akciím rakouské Erste Bank, jež následovaly růst celého západoevropského sektoru. V ČR akcie Erste podpořil slábnoucí kurs české koruny, na které došlo k prudkému ústupu po rozhodnutí ČNB o snížení klíčové 2T repo sazby na sice očekávaných 0,25 % z 0,50 %, navíc ale na slovní intervenci guvernéra Singera, který připustil tržní operace za účelem oslabení kurzu koruny. Akcie Erste nakonec uzavíraly silnější o 1,6 % nad 436 korunami.

Akcie ČEZu se vrátily k 730 , NWR prozatím obhájila letošní minima u 85 a polepšila si o 1,6 %. Na trhu se objevily zprávy, že EU bude pravděpodobně souhlasit s prodejem jen jedné elektrárny ČEZ, přičemž nejpravděpodobnějším kandidátem je severomoravská elektrárna Dětmarovice, kam dodává uhlí NWR. Možná i z tohoto důvodu se objevily také neoficiální informace o zájmu většinového vlastníka finančníka Zdeňka Bakaly o koupi zmíněné uhelné elektrárny.

Šéf developerské skupiny Orco Jean-Francois Ott poskytl Patrii.cz rozhovor, ve kterém promluvil k vývoji na jednotlivých realitních trzích i k očekávání společnosti. Tuzemský realitní trh má již za sebou podle Otta odraz od svého dna u pronájmů i komerčního developmentu a ceny rezidenčních nemovitostí se přiblížily samotnému limitu nákladů na jejich výstavbu. Praha, po boku Berlína a Varšavy patří dle jeho mínění k nejstabilnějším realitním trhům s potenciálem plynulého růstu. Přes stále přísné požadavky bank a obavu lidí v nejisté době přijímat zásadní dlouhodobá rozhodnutí, kam patří i bydlení, vidí Ott určité oteplení, říká mimo jiné v rozhovoru pro Patria.cz šéf realitní skupiny po dokončení klíčové fáze směny dluhu, přes kterou vede cesta ke snížení zadlužení společnosti až ke 45 procentům LTV a rozvázání rukou pro rozjezd realitních projektů. Orco podle Otta letos směřuje k celoročním tržbám kolem 270 milionů eur. Za osobní srdcovku pak šéf Orka označil vybudování univerzitního kampusu v pražských Bubnech.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Čtěte více:

PX čeká opět rebalance. Pohorší si Erste, polepší ČEZ a Orco - již dnes
21.09.2012 10:35
Po dnešním závěru obchodování začíná platit periodická aktualizace báz...
Rebalance indexu CECE: Oslabení pro české akcie, ale vzpruha pro CETV - již dnes
21.09.2012 8:40
Dnes (v pátek 21. září) po uzavření trhu dojde ke změně vah báze regio...
KIT digital opustí SPAD, na pražské burze ale zůstane
24.09.2012 16:31
Hlavní trh pražské burzy dne 26. října přijde o jednu ze svých 14 emis...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m