Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KIT digital opustí SPAD, na pražské burze ale zůstane

KIT digital opustí SPAD, na pražské burze ale zůstane

24.09.2012 16:31, aktualizováno: 25.9. 8:19

Aktualizováno

Hlavní trh pražské burzy dne 26. října přijde o jednu ze svých 14 emisí. Se SPADem se tento den po více než dvou a půl letech rozloučí akcie technologické společnosti KIT digital. S celým českým trhem se však loučit nemusejí. Hned další obchodní den se totiž začnou akcie KIT digital obchodovat na nedávno spuštěném českém trhu pro malé a střední podniky START. Likviditu emise bude zajišťovat společnost Patria Finance. 

Burza cenných papírů Praha v dnešní zprávě potvrdila, že obdržela žádost společnosti KIT digital, týkající se ukončení obchodování akcií KITD (ISIN US4824702009) na hlavním trhu burzy. „Burza na základě této žádosti rozhodla o ukončení obchodování na hlavním trhu k 26. říjnu 2012 a převedení emise na trh START, kde bude emise od 29. října 2012 nadále obchodována,“ oznámila pražská burza dnes po závěru obchodování. Akcie KIT digital v Praze uzavřely obchodování se ztrátou 1,65 procenta na 59,5 Kč. Na Wall Street se jim nyní daří o trochu lépe, když ztrácejí dvě desetiny procenta na 3,11 USD, tedy asi 60 koruna na akcii.

Technologická společnost KIT digital již v lednu letošního roku oznámila svůj záměr přesunout své ústředí z Prahy do New Yorku a spolu s tímto krokem se rozhodla stáhnout z pražské burzy i své akcie. Původně firma uvedla, že zatímco americká burza NASDAQ Global Market zůstane nadále primárním trhem pro obchodování s akciemi KIT digital, duální listing má v plánu přesunout z burzy v Praze na burzu v Londýně. Od té doby se však již další informace o záměr listingu akcií KIT digital na londýnském trhu neobjevil. KIT digital v červenci k plánovanému odchodu z hlavního trhu pražské burzy uvedla, že neočekává se, že by tento krok měl mít jakýkoliv materiální dopad na celkové zobchodované objemy KIT digital, likviditu nebo zpeněžitelnost akcí společnosti.

Po neoficiálním oznámení plánů představenstva KIT digital následovalo v druhé polovině července oznámení firmy pro Burzu cenných Papírů Praha (BCPP) o záměru delistingu emise KITD (ISIN US4824702009) z obchodování na hlavním trhu SPAD. Pražská burza oficiální informaci od KIT digital obdržela dne 19. července a k dalšímu osudu akcií společnosti tehdy uvedla: "Burza nyní neprodleně zahájí diskusi s regulátorem, Českou národní bankou, o stanovení délky období, po které bude emise nadále obchodována na hlavním trhu burzy tak, aby byly v maximální míře ochráněny zájmy investorů v České republice." 

 
Právě snaha BCPP a jejích členů o zachování akcie KIT digital na českém trhu vedla k řešení, které ve svém důsledku nepřeruší možnost obchodovat tento titul na pražské burze. Za měsíc od dnešního ohlášení BCPP (v pátek 26. října) sice emise akcií KIT digital přestane být součástí hlavního trhu SPAD, ale již o den později (v pondělí 29. října) vstoupí akcie na trh START, kde se bude obchodovat nadále.

V souvislosti s převedením emise KITD na trh START dojde také k jejímu vyřazení z bází indexů PX a PX-GLOB. KIT digital se zároveň stane první emisí na nedávno otevřeném trhu START. „Trh START nám umožňuje, mimo jiné, obchodovat s tzv. “unsponsored listings”, tedy emisemi, které neuvádí na trh samotný emitent, ale pouze člen burzy. Na tomto principu fungují například trhy MTF, které vznikly po implementaci směrnice MiFID, a na kterých se obchodují blue chips z různých světových trhů,“ uvedl dnes Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Obchodování na burze START probíhá za přispění tzv. „patrona emise“, který má za úkol v průběhu obchodního dne udržovat nabídkovou a poptávkovou cenu. Investor by díky této obdobě market makingu známého ze segmentu SPAD měl opět dostat možnost nakupovat nebo prodávat v kterémkoliv okamžiku. Role garanta emise se po (znovu)uvedení akcií KIT digital na český trh měla zhostit společnost Patria Finance.

KIT digital je předním světovým poskytovatelem řešení pro správu videí prostřednictvím protokolu IP a má zákazníky ve více než padesátce zemí světa. Za loňský rok firma více než zdvojnásobila tržby na 215 milionů dolarů. Společnost se však nadále pohybuje ve ztrátovosti celkovho hospodaření. Ve druhém čtvrtletí prohloubila čistou ztrátu na 102,6 milionu dolarů, což je asi pětkrát více než před rokem. Tržby se ale ve 2Q12 zvýšily o téměř 14 procent na 51,1 milionu dolarů. Firma nedávno také oznámila, že v rámci úspor propustí asi 300 lidí, tedy pětinu zaměstnanců. Na pražskou burzu akcie KIT digital vstoupily dne 25. ledna 2010.

(Zdroj: KIT digital, BCPP, Bloomberg)


Čtěte více:

KIT digital zlepšuje výhled pro letošní rok, do konce pololetí chce odejít z pražské burzy do Londýna (+komentář)
06.01.2012 14:44
Americká společnost KIT digital dnes překvapila investory zvýšením výh...
KIT digital (-4,3 %) přesouvá ústředí pryč z Prahy, s tím stáhne i akcie z českého trhu (+komentáře)
19.07.2012 8:56
Technologická společnost KIT digital dnes oznámila svůj záměr přesunou...
Jak bude vypadat odchod KIT digital z pražské burzy? – názor Patrie
19.07.2012 11:16
Společnost KIT digital (78 CZK, -4,29%) dnes před otevřením trhu oznám...
KIT digital do konce roku zešíthlí o pětinu lidí, slibuje soustředění na jádrový byznys a úsporu 40 mil. USD ročně
17.09.2012 13:30
Technologická společnost KIT digital oznámila, že plán restrukturaliza...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data