Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zpráva: High-frequency tradeři berou obyčejné investory na hůl

Zpráva: High-frequency tradeři berou obyčejné investory na hůl

04.12.2012 17:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Firmy provozující vysokorychlostní obchodování, které nyní dominuje americkým finančním trhům, získávají výraznou část zisku na úkor běžných investorů. Tvrdí to zpráva hlavního ekonoma americké Komise pro obchodování s komoditami a futures (CFTC).

Podle autora dokumentu Andreje Kirilenka při high-frequency tradingu (HFT) na jednom z nejoblíbenějších finančních instrumentů, futures kontraktu na S&P 500, vydělají ultrarychlí tradeři na drobných obchodnících až 5 USD za transakci.

CFTC se zatím za Kirilenkovu zprávu, která prochází recenzemi odborníků, nepostavila. Někteří akademici vůči ní mají výhrady. Podle Barta Chiltona, jednoho z komisařů CFTC, však předložený materiál ukazuje, že HFT aplikace se stávají „novými prostředníky burzovních operací a berou si část smetany navrchu.“ Několik vládních představitelů Kirilenkovy závěry zpochybnilo.

Studie nicméně přichází v době, kdy regulátoři finančních trhů, včetně amerického ministerstva financí a Fedu, projevují zvýšenou obavu z toho, že neustálé zrychlování a postupující automatizace na burzách by mohly ohrožovat investory i stabilitu finančního systému. Zprvu ovládly algoritmy obchodování na akciových trzích, nyní se počítačem řízené zadávání nákupních a prodejích příkazů rozšířilo i na dluhopisové a měnové trhy.

Krilinekova studie se soustředí na jeden konkrétní produkt na derivátovém trhu - kontrakty navázané na budoucí hodnotu indexu S&P 500. Volba na ně padla kvůli vysokému objemu realizovaných transakcí a všeobecné oblíbenosti instrumentu mezi investory.

Na základě analýzy dat z let 2010 až 2012 studie dochází k závěru, že vysokorychlostní tradeři byli při nakupování a prodeji futures kontraktů spolehlivě schopní realizovat zisky, a to při kontaktu s různými typy investorů-protihráčů.

Kirilenko rozlišuje dva typy HFT aplikací: agresivní, které samy iniciují obchody, a pasivní, které se jen stávají protistranami nabízených kontraktů. Agresivnější programy se na obchodování podílely nejvíc a ukořistily nejvíc zisku. Ty nejlepší si z každého kontraktu s velkým institucionálním investorem v průměru odnesly 1,92 USD, při obchodování s drobnějšími investory vydělaly 3,49 USD na kontrakt. Pasivní HFT programy sice mírně prodělávaly při sázení proti institucionálním investorům, na retailových hráčích ale vydělaly 5,05 USD za transakci. Průměrná agresivní aplikace v roce 2010 za den vydělala 45 tisíc USD.

Podle Kirilenka, který z CFTC odchází, se na trzích hraje „s nulovým součtem“ a zisky HFT programů jsou generovány na účet ostatních. Autor zprávy také varoval před hromadným odchodem drobných investorů na méně transparentní trhy, kde je nebudou vysokorychlostní tradeři ohrožovat. To by prý mohlo destabilizovat trhy s futures kontrakty, používané i k zajištění rizika.

Terrence Hendershott z kalifornské univerzity v Bekeley tvrdí, že Kirilenko se ve své práci zaměřil pouze na zisky HFT programů a opomenul jejich přínosy. Díky konkurenci mezi HFT aplikacemi prý došlo k poklesu nákladů obchodování pro obyčejné investory. Přesná kalkulace negativ a pozitiv však možná není, jelikož výzkumníci nemají k dispozici dostatek dat.

Téma možné škodlivosti počítači řízeného obchodování se dostalo do popředí před dvěma roky, když dne 6. května na parketu newyorské burzy propadl index DJIA o 10 procent během pouhé půl hodiny. Právě HFT se tehdy hojně přisuzovala vina, ačkoliv vyšetřovací komise žádnou z těchto domněnek nepotvrdila. Američtí regulátoři připravují změnu regulace HFT, jejíž přesná podoba ještě není známa.

Kvůli počínání některých obchodníků podal podnět pro vyšetřování u americké komise SEC obchodník s cennými papíry Haim Bodek, který pracoval pro banku Goldman Sachs. Vysokorychlostní transakce přirovnal k „předbíhání ve frontě“.

Jednou z prvních zemí, která hodlá zavést přísnou regulaci HFT, je Německo. Nově by všichni ultrarychlí tradeři měli povinně získat licenci a všechny finanční produkty, jejichž obchodování je řízeno sofistikovanými algoritmy, by měly být jasně označeny. Dále se chystá omezení počtu objednávek zadaných bez odpovídající transakce. Za porušení pravidel budou hrozit pokuty.

 
(Zdroje: NYT, Bloomberg, CNBC)


Čtěte více:

Hřiště robotů?
17.03.2011 11:33
Kapitálové trhy obecně a akciové trhy konkrétně v posledních několika ...
HFT – ve spárech manipulace?
18.05.2011 18:17
Velké finanční instituce umí hru „bez nás ani ránu“ hrát velmi dobře. ...
Ferrari není pro každého. HFT strategie začínají být, ztrácejí úspěch
20.07.2011 12:54
Přinášet dočasnou konkurenční výhodu na finančních trzích dokáže vedle...
Křik zhrzeného analytika
23.08.2012 10:49
V posledních dnech se v médiích zaměřených na finanční trhy objevil ji...
Trader z Goldman Sachs a UBS: High-Frequency Trading je prostě „podvádění“, které nelze překonat
21.09.2012 13:21
„Cítil jsem se jako hráč pokeru, který půl roku hraje se stejnou parti...

Váš názor
  •  
    05.12.2012 16:19

    Viděl bych bych to asi takhle .Jedni podvodníci si stěžují na druhé podvodníky , kteří přišli s mnohem sofistikovanějšími nástroji jako ,,HF AOS,, díky nímž ti první přišli o velikou část svých zisků. Oni ty zisky vytvářeli obchodováním (podváděním) menších a drobných obchodníků po celém světě , a to po celou dobu , kdy bylo toto obchodování na finančních trzích , díky počítačům a internetu , zpřístupněno všem ... Podvádí se na všech stupních , jedněm k tomu slouží HF AOS , těm druhým k tomu zase pomáhají jejich ,,Obchodní platformy ,, o kterých jsem si nikdy nedělal iluze že v podstatě pracují na stejném principu jako AOS , čili jsou naprogramovány tak aby dokázaly vyhrát každou lokální válku s každým drobným investorem, který se snaží častěji obchodovat , a kterému bylo předtím doporučeno , používat k ochraně svých investic ,,stoplos ,, ... Ti co si tady na Patrii i jinde , hrají na obchodníky a chytračí tady v diskuzích , bud pracují sami pro tyto firmy , nebo toho nejspíše prodělali tolik , že už jim nezbývá , než tu hru na obchodníky hrát dále , dokud jim to jejich uspory , neustálé navyšování ,, bankrolu z jiné činnosti , nebo tiskárny na peníze , dovolí . Jedině tak mohou být neustále součástí této mašinérie a pomalu ale jistě prodělávat dále , a hrát si u toho na ,, tradery , obchodníky akciemi , opcemi , futures , komoditami nebo dokonce Forexovými obchodníky ,,( se smíchy popadám za břicho) ... Pouze jejich zrcadlo pravdy však ví jak to doopravdy všechno je . Myslím si , že 98 % z nich by si po ránu před zrcadlem pravdy , nejraději nafackovali za to , že oblbují nejen druhé , ale i sami sebe ... ..Nakonec jim nezbude než taky napsat nějakou tu knížku , nebo si založit IS ,kde za provizi zavedou do tunelu další neznalé , od kterých si předtím vemou provizi za každý uskutečněný příkaz ..
    .
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data