Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trader z Goldman Sachs a UBS: High-Frequency Trading je prostě „podvádění“, které nelze překonat

Trader z Goldman Sachs a UBS: High-Frequency Trading je prostě „podvádění“, které nelze překonat

21.09.2012 13:21, aktualizováno: 21.9. 17:12

Aktualizováno

„Cítil jsem se jako hráč pokeru, který půl roku hraje se stejnou partičkou a pořád prohrává, než mu řeknou: Ty jsi nevěděl, že podvádíme? Všichni to přece vědí.“ Takto přiblížil své rozhořčení z tolerování některých praktik vysokofrekvenčního obchodování (High-Frequency Trading) jako je „předbíhání ve frontě“ zkušený obchodník Haim Bodek. Kvůli počínání některých obchodníků podal podnět k americké komisi pro cenné papíry SEC.

„Nemyslím, si že se tomu může někdo vyrovnat,“ říká Bodek s tím, že praktiky HFT jdou zcela za rámec možností běžného obchodování. „To je také důvod, proč mají na americkém trhu 50 až 70% podíl a postarali se v podstatě o zničení různorodosti algoritmického obchodování," dodal při svém vystoupení na CNBC (viz video níže). 

Zatímco u klasického obchodování zadává příkazy na nákup nebo prodej do platformy trader z masa a kostí, při HFT tradingu je generuje počítač sám na základě předem naprogramovaného algoritmu, a to za nesrovnatelně kratší dobu. Na tom by ještě nebylo nic špatného, podle Haima Bodeka ale existuje strategie zvaná „předbíhání ve frontě“, která umožňuje sofistikovaným obchodníkům dostat se při pohybu cen před ostatní účastníky trhu – především velké institucionální hráče, kteří podali své objednávky dříve.

„Tvrdím, že na burzách existují korupční praktiky v oblasti udělování cenové a časové preference,“ uvedl Bodek, který do fungování trhu pronikl několikaletou praxí, když pracoval jako trader pro vlivné investiční banky Goldman Sachs a UBS. „Dokola jsem si rozbíjel hlavu o tuto specifickou obchodní strategii od roku 2009,“ popisuje dnes trader své trpce nabyté zkušenosti.

Nakonec se rozhodl jednat a podal kvůli „předbíhání ve frontě“ oficiální podnět k prověření americkou komisí pro cenné papíry SEC. „Tato část vysokofrekvenčních obchodů je bezohledná a destruktivní pro trhy, a hlavně beze změn v regulaci zůstává neporazitelná,“ popisuje důvody svého započetí boje s tvůrci pravidel pro obchodování.

O škodlivých vlive HFT již delší dobu hovoří i píše Larry Tabb - zakladatel výzkumné společnosti The Tabb Group, která praktiky vysokofrekvenčních obchodníků analyzuje. Za několik let výzkumu shrnuje negativní vlivy HFT do následujících bodů:

- naprosté znevýhodnění krátkodobých (intradenních) obchodníků,

- ovlivňování ceny obchodů většiny velkých investorů díky vysokorychlostním operacím,

- změna prostředí na trhu do takové nepřehlednosti, že již regulátor neumí zasáhnout,

- mnohem obtížnější obchodování méně volatilních titulů,

- přispívají ke snížení počtu veřejně obchodovaných společností. 

Nacházejí se však i hlasy hovořící pro zachování a další rozvoj HFT. Nepřekvapí, že jedním z nich je Thomas Peterffy považovaný za zakladatele této větve trhu. „Není možné dopočítat se velikosti benefitů, které získali jak jednotlivci tak institucionální investoři z automatizace obchodování,“ řekl na obranu svého dítka tento týden Peterffy, který dnes stojí v čele Interactive Brokers.

Veřejnost proti, ale regulace vázne 
 
Haim Bodek a Larry Tabb ale rozhodně nejsou jedinými kritiky vysokofrekvenčního obchodování. Podle zářijového průzkumu agentury Bloomberg mezi 850 investory a analytiky soudí 55 procent dotázaných, že tato strategie, která aktuálně obstarává už více jak polovinu všech objemů na akciových trzích, je pro trhy jako takové spíše negativním faktorem.

Více než třetina respondentů průzkumu (36 %) si o HFT myslí, že trhů prospívají, neboť zvyšují likviditu, ale ještě o trochu více (37 %) se domnívá, že převažuje negativní vliv skrze uměle zvyšovanou volatilitu trhu. 18 procent investorů potom vyslovilo názor, že vysokofrekvenční obchodování je pro celý trh potenciálně nebezpečné kvůli možnosti strojové či softwarové chyby.

Téma možné škodlivosti počítači řízeného obchodování se dostalo do popředí před dvěma roky, když dne 6. května na parketu newyorské burzy propadl index DJIA o 10 procent během pouhé půl hodiny. Právě HFT se tehdy hojně přisuzovala vina, ačkoliv vyšetřovací komise žádnou z těchto domněnek nepotvrdila. Američtí regulátoři přesto připravují změnu regulace HFT, jejíž přesná podoba ještě není známa.

Reputaci americké komise pro cenné papíry dnes neprospěla ani stížnost od nebankovní společnosti EMM Holdings dnes podala stížnost na SEC s tím, že zadržuje informace o "významné zpronevěře" v rámci sektoru high-frequency trading, aby tak zakryla svou neschopnost. Podle zprávy Courthouse News tato wisconsinská společnost požádala americkou komisi pro cenné papíry o poskytnutí celé řady informací, které prý „vrhnou světlo na kompetenci“ SEC.



(Zdroj: Bloomberg, CNBC, Tabb Group, MNI News, Courthouse News)


Čtěte více:

Hřiště robotů?
17.03.2011 11:33
Kapitálové trhy obecně a akciové trhy konkrétně v posledních několika ...
HFT – ve spárech manipulace?
18.05.2011 18:17
Velké finanční instituce umí hru „bez nás ani ránu“ hrát velmi dobře. ...
Ferrari není pro každého. HFT strategie začínají být, ztrácejí úspěch
20.07.2011 12:54
Přinášet dočasnou konkurenční výhodu na finančních trzích dokáže vedle...
Křik zhrzeného analytika
23.08.2012 10:49
V posledních dnech se v médiích zaměřených na finanční trhy objevil ji...

Váš názor
  • potrefena husa
    21.09.2012 15:51

    se ozývá první - GS + UBS by měly mlčet a šoupat nohama - jejich styl podvádění ba přímo okrádání svých vlastních zákazníků (těch menších samozřejmě) + vydávání naprosto cíleně mylných "tržních" odhadů je legendární a snad tedy dost známý. Ale média budou pořád opakovat jejich písničku.
    real
    • Re: potrefena husa
      05.12.2012 16:17

      Viděl bych bych to asi takhle .Jedni podvodníci si stěžují na druhé podvodníky , kteří přišli s mnohem sofistikovanějšími nástroji jako ,,HF AOS,, díky nímž ti první přišli o velikou část svých zisků. Oni ty zisky vytvářeli obchodováním (podváděním) menších a drobných obchodníků po celém světě , a to po celou dobu , kdy bylo toto obchodování na finančních trzích , díky počítačům a internetu , zpřístupněno všem ... Podvádí se na všech stupních , jedněm k tomu slouží HF AOS , těm druhým k tomu zase pomáhají jejich ,,Obchodní platformy ,, o kterých jsem si nikdy nedělal iluze že v podstatě pracují na stejném principu jako AOS , čili jsou naprogramovány tak aby dokázaly vyhrát každou lokální válku s každým drobným investorem, který se snaží častěji obchodovat , a kterému bylo předtím doporučeno , používat k ochraně svých investic ,,stoplos ,, ... Ti co si tady na Patrii i jinde , hrají na obchodníky a chytračí tady v diskuzích , bud pracují sami pro tyto firmy , nebo toho nejspíše prodělali tolik , že už jim nezbývá , než tu hru na obchodníky hrát dále , dokud jim to jejich uspory , neustálé navyšování ,, bankrolu z jiné činnosti , nebo tiskárny na peníze , dovolí . Jedině tak mohou být neustále součástí této mašinérie a pomalu ale jistě prodělávat dále , a hrát si u toho na ,, tradery , obchodníky akciemi , opcemi , futures , komoditami nebo dokonce Forexovými obchodníky ,,( se smíchy popadám za břicho) ... Pouze jejich zrcadlo pravdy však ví jak to doopravdy všechno je . Myslím si , že 98 % z nich by si po ránu před zrcadlem pravdy , nejraději nafackovali za to , že oblbují nejen druhé , ale i sami sebe ... ..Nakonec jim nezbude než taky napsat nějakou tu knížku , nebo si založit IS ,kde za provizi zavedou do tunelu další neznalé , od kterých si předtím vemou provizi za každý uskutečněný příkaz ..
      .
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.