Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesco (+5 %) odpovídá na první pokles zisku za 20 let: Končíme v USA, ztráty musí pryč

Tesco (+5 %) odpovídá na první pokles zisku za 20 let: Končíme v USA, ztráty musí pryč

05.12.2012 9:56, aktualizováno: 5.12. 10:01
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Akcie jednoho z největších maloobchodních řetězců Tesco v úvodu obchodování v Londýně vystřelily o 5 procent výše, což pro ně znamená nejvýrazněji za tři a půl roku, na objemu o čtvrtinu nad průměrem. Investoři ocenili rozhodnutí odejít ze ztrátového byznysu ve Spojených státech a revidovat výkonnost ve Velké Británii i za cenu odchodu jednoho z nezkušenějších manažerů ve skupině.

Fresh & Easy končí

Tesco překvapilo prohlášením, že ukončí americké operace v rámci sítě Fresh & Easy a řetězec bude na prodej. Ze společnosti odejde Tim Mason, který působil na různých manažerských pozicích ve skupině Tesco 30 let a dlouhodobě vedl aktivity ve Spojených státech, které se nepodařilo proměnit v ziskové. Tesco rovněž přiznalo, že jeho výsledky ve Velké Británii ve značné části nejsou uspokojivé.

Reakce firmy přichází po výsledcích za třetí čtvrtletí roku, které po řadě předchozích varování ukázaly na první pokles zisku skupiny za posledních 20 let. Tržby propadly zejména kvůli nepotravinovému segmentu, srovnatelné tržby bez daně za posledních 13 týdnů do 24. listopadu klesly na domácím trhu ve Velké Británii o 0,6 procenta, dávajíce základ dalšímu poklesu ziskovosti. Ve 2Q12 se ještě udržel 0,1% růst. Růst celkových očištěných tržeb ve fiskálním třetím čtvrtletí zpomalil na 1,8 procenta z 6,9 procenta v druhém čtvrtletí.

Tesco uvedlo, že americké aktivity se buď spojí se strategických partnerem, nebo budou prodány. V obou případech to ale dle řetězce de facto znamená jeho odchod ze Spojených států. V USA Tesco zaměstnává kolem 5 tisíc lidí, Fresh & Easy od získání v roce 2007 stál skupinu zhruba miliardu liber. Zisková pod Tescem nikdy nebyla, v první polovině roku 2012 generovala čistou ztrátu 74 milionů liber. „Ten byznys má mnoho pozitiv, cesta za akceptovatelným ziskem ale trvá příliš dlouho. Naší prioritou je návratnost kapitálu pro akcionáře,“ uvedl CEO Philip Clarke. Tesco již obdrželo několikero nabídek potenciálních zájemců o Fresh & Easy, několik nabídek je z USA. Rozhodnutí má padnout s prezentací celoročních výsledků v dubnu 2013. Asistovat při hodnocení divize bude Tesku společnost Greenhill.

V Británii první nádech

Britský průzkum Kantar Worldpanel ukázal, růst tržeb Tesco byl ve čtyřech týdnech do 25. listopadu nejvyšší ze čtyř velkých konkurentů v Británii a skupina posílila tržní podíl. Je to první nádech po sérii zaostávání zejména za rivalem Sainsbury. Non-food segment ale dál tlačí celkový výsledek níže, zejména ve spotřební elektronice.

Problémy nemá Tesco jen ve Velké Británii a v USA, byť tam jsou dominantní. V Jižní Koreji, která je největším zahraničním trhem, se očištěné tržby snížily o 5,1 procenta. Může za to nový zákon, který umožnil místním samosprávám zkrátit otevírací dobu obchodů. Ve východní Evropě pak vlivem problémů v eurozóně tržby klesly o 3,6 procenta. 

Tesco je podle tržeb třetí největší maloobchodní společností na světě za firmami Wal-Mart a Carrefour. Zhruba dvě třetiny tržeb a tři čtvrtiny zisku firmy pocházejí z Británie.

I konkurence na české trhu přituhne

Billa, Interspar a Albert na českém trhu brzy spustí vlastní internetové obchody. Jako první spustilo vlastní e-shop, nabízející zboží každodenní spotřeby, na začátku letošního roku právě Tesco. Řetězec v příštím roce plánuje zvýšit jeho kapacitu a rozšířit službu do dalších regionů. Eshop českého Tesca je nyní přístupný obyvatelům Prahy a okolí, Mladoboleslavska a Kladenska. Zákazníci si přes e-shop Tesca dosud koupili přes 5,5 milionu výrobků. "Co se týče plánované expanze služby v roce 2013 jako celku, chceme růst nejen v rámci středních Čech, ale máme vytipované další aglomerace, jako například Brno. Rádi bychom tak prakticky zdvojnásobili pokrytí populace ČR," uvedl mluvčí řetězce Jan Dvořák.

(Zdroj: Tesco, Bloomberg, Press Association, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data