Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Růst poptávky po ropě zpomalí, čeká IEA. OPEC limit těžby nezměnil, obává se konkurence amerických břidlic

Růst poptávky po ropě zpomalí, čeká IEA. OPEC limit těžby nezměnil, obává se konkurence amerických břidlic

12.12.2012 16:22

Organizace OPEC, sdružující země vyvážející ropu, se dnes rozhodla ponechat svůj těžební limit beze změny na 30 milionech barelů denně. Mezinárodní agentura pro energii (IEA) zároveň dnes ve své nové měsíční zprávě předpověděla, že světová poptávka po ropě bude v příštím roce pokračovat v růstu, jeho tempo však zpomalí.

Ropa na dnešní zprávy reagovala růstem, cena severomořského Brentu s dodávkou v lednu posílila na londýnské burze ICE Futures Europe o necelý dolar na 109 USD/barel, nejvýše téměř za týden. Lednový kontrakt na barel americké ropy WTI na NY Mercantile Exchange zdražil o 73 centů za 86,52 USD.

Komodita tak reaguje na zlepšenou prognózu od IEA, která očekává růst světové spotřeby ropy v příštím roce na 90,5 milionu barelů denně na základě údajných známek oživování čínské poptávky. Denní nárůst by tak měl dosáhnout 865 tisíc barelů, tedy asi o 110 tisíc barelů více, než agentura uváděla v minulé zprávě. Průměrná denní spotřeba má vzrůst z letošních očekávaných 89,7 milionu barelů. Jen za poslední tři měsíce letošního roku ale IEA již očekává průměrnou produkci na úrovni 90,5 milionu barelů, což je zhruba o 435 tisíc barelů nebo 0,5 procenta více proti předchozímu odhadu.

Ani slabší růst globální ekonomiky podle IEA nezabrání růstu poptávky po ropě nad letošní úroveň, zvýšení však bude mírnější. "Očekáváme, že růst poptávky po ropě zůstane slabší během celého roku 2013, pokud se výrazněji nezmění vyhlídky globální ekonomiky," poznamenala agentura, která funguje jako poradce v otázkách energetiky pro členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

OPEC na dnešním zasedání rozhodla, že ponechá svůj těžební limit beze změny na 30 milionech barelů denně. Těžba kartelu nyní přesahuje stanovený limit o více než milion barelů denně, protože některé členské země nedodržují své individuální těžební kvóty. Za listopad se celková produkce 12 členských zemí OPEC snížila na 11měsíční minimum 30,78 mil. barelů.

Ministr energetiky Spojených arabský emirátů Muhammad bin Zajn Hamilí označil současnou produkci OPEC za "rozumnou". Podle některých pozorovatelů však možná bude zapotřebí těžbu omezit, pokud bude chtít OPEC zabránit poklesu cen ropy v důsledku slabého růstu světové ekonomiky. Poptávka po ropě z produkce zemí OPEC by se příští rok měla pohybovat kolem 29,9 milionu barelů denně, uvedla IEA. Podobný údaj předpovídala již ve své minulé zprávě.

IEA uvedla, že zásobování trhu bude navzdory pokračujícímu růstu poptávky dostatečné, především vzhledem rozmachu těžby ropy a zemního plynu z břidličných formací ve Spojených státech, díky němuž se Spojené státy blíží k energetické nezávislosti.

Rychlý rozmach těžby ropy z břidlic v USA je pro země OPEC zřejmě větší problém, než si členové organizace dosud připouštěli. Toto téma nadnesl představitel Spojených arabských emirátů na dnešní schůzce a vyzval ostatní členy, aby na změněné podmínky reagovali.

Íránský ministr ropného průmyslu Rostam Kásemí kolegům řekl, že jeho země by preferovala, kdyby OPEC snížil cíl těžby na 28 milionů barelů, teď ale prý podpoří návrh zatím nechat strop na 30 milionech. Trvá ale na tom, aby organizace skutečnou těžbu snížila, a přiblížila se tak ke stanovenému cíli. To navrhuje také alžírská delegace. "Máme obavy z poklesu poptávky a z vysokých zásob," řekl alžírský ministr energetiky novinářům Júsif Júsfí. Produkce ropy v zemích OPEC je podle něj teď vyšší, než co je trh schopen unést.

Zvlášť v první polovině příštího roku by poptávka měla být slabší, zvyšovat by se měla až později, pokud zrychlí růst globální ekonomiky. Schůzka OPEC se také zabývá otázkou předsednictví, nečeká se ale, že by padlo nové jméno, protože členové se rozcházejí v názorech. Naopak se předpokládá, že členové požádají nynějšího generálního tajemníka Abdalláha Badrího, aby ve funkci zůstal ještě šest měsíců.

Úřad pro energetické informace (EIA) při americkém ministerstvu energetiky dnes předpověděl, že těžba ropy v USA letos vzroste nejrychleji v historii a příští rok se objem těžby zvýší na 20leté maximum – díky těžby z břidlicových hornin. O prudký růst americké ropné produkce se zasloužil nástup technologie "frakování", kombinace hydraulického štěpení horniny a horizontálních vrtů ve velkých hloubkách. Díky tomu začalo být efektivní dobývat plyn a ropu z hlubokých nepropustných hornin. V minulém desetiletí se této technologie začalo hromadně využívat k těžbě plynu, což za posledních pět let transformovalo celý americký energetický trh. Nyní se zájem těžařů zaměřil na bohatá ložiska břidlicové ropy

 
(Zdroj: Bloomberg, OPEC, IEA, EIA, čtk)


Čtěte více:

IEA: Břidlice posunou USA v těžbě plynu před Rusko a otevřou cestu k růstu. Exxon Mobil zaútočí na chemickou jedničku Dow Chemical
05.06.2012 11:18
Spojené státy mohou díky mohutnému rozvoji zásob břidlicového plynu do...
Polsko vidí v břidlicovém plynu příležitost pro lidi, energetiku i rozpočet. Češi couvají...
03.10.2012 18:13
Nálepku „průkopník břidlicového plynu v Evropě“ si Polsko hodlá udržet...
Evropský parlament odmítl zakázat rozvoj břidlicového plynu
22.11.2012 9:40
Evropský parlament včera odmítl návrh na zákaz rozvoje ložisek břidlic...
EIA: Těžba ropy v USA letos vzroste nejrychleji v historii
12.12.2012 9:24
Těžba ropy ve Spojených státech vzroste v letošním roce nejrychlejším...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m