Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polsko vidí v břidlicovém plynu příležitost pro lidi, energetiku i rozpočet. Češi couvají...

Polsko vidí v břidlicovém plynu příležitost pro lidi, energetiku i rozpočet. Češi couvají...

03.10.2012 18:13, aktualizováno: 3.10. 18:25

Aktualizováno

Nálepku „průkopník břidlicového plynu v Evropě“ si Polsko hodlá udržet a pro energetické firmy v tomto nadějném odvětví chystá konkurenceschopné daňové prostředí. Základem by se měla stát nová regulace, kterou chce polská vláda prosadit již od příštího roku, uvedl to dnes v rozhovoru pro polskou agenturu PAP náměstek polského ministra financí Piotr Wozniak, který má návrh zákona o břidlicovém plynu na starost.

„Ten zákon může být platný již od roku 2013. Pokud v tomto, či příštím měsíci návrh zveřejníme, budou mít ropné a plynařské firmy možnost vystavět své podnikatelské projekty na transparentních pravidlech,“ uvedl dnes náměstek ministra životního prostředí Polska. Jeho šéf Marcin Korolec minulý týden veřejně prosazoval důležitost levného břidlicový plyn v budoucím rozvoji ekonomiky a zaměstnanosti v Evropské unii.

"Zvláště v dnešní ekonomické krizi před námi stojí dvojí výzva - potřebujeme levnou energii. ale energii získanou udržitelným způsobem. Z ekonomické krize v EU se nedostaneme, pokud budeme dál věřit v jednoduchý model vysokých cen energie," řekl před týdnem Reuters ministr životního prostředí Korolec.

Vysoká očekávání polské vlády ohledně role, kterou sehraje břidlicový plyn v budoucí prosperitě země, lze datovat minimálně do loňského roku, kdy Americká energetická informační agentura (EIA) vydala studii odhadující zásoby břidlicového plynu v Polsku na 5,3 bilionů metrů krychlových. Tyto rezervy by totiž pokryly poptávku celé polské ekonomiky po energii asi na tři sta let. Optimismus následně mírně schladila studie samotné polské vlády, která rezervy odhadla asi na desetinu objemu stanoveného Američany.

O tom, jak může rozvoj břidlicového plynu ovlivnit ceny plynu, by mohly vyprávět Spojené státy, kde "břidlicová revoluce" ceny stlačila ceny zhruba na pětinu úrovně v Evropě a sedminu úrovně obvyklé na Asijském kontinentě. Prudké zlevnění této suroviny následně v energetice odstartovalo přechod elektráren na plyn. 

Zdanění těžby nejdříve v roce 2016

Náměstek polského ministra životního prostředí Wozniak dnes pro PAP uvedl, že současnou prioritou Polska je urychlit těžební průzkumy, a přispět tak k brzkému spuštění komerční produkce břidlicového plynu. Polsko by se tak podle něho mohlo z části zbavit závislosti na dovozu plynu z Ruska, které nyní pokrývá asi čtvrtinu dávek plynu do celé Evropské unie.

Varšava již rozdala 111 licencí na průzkum těžby břidlicového plynu firmám ExxonMobil, Chevron (116,85 USD, -0,94%) a dalším, které kvůli odmítavému postoji vlád nepochodily ve Franci, Bulharsku ani České republice, a očekává, že by se s těžbou mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015.. Zatímco ExxonMobil v červnu nakonec z břidlicových projektů vycouval konsorcium polských státem kontrolovaných společností PGNiG , KGHM , PGE , Tauron a Enea v červenci oznámilo, že má v plánu investovat do průzkumu a těžby břidlicového plynu v zemi do roku 2015 asi 1,7 miliardy zlotých, tedy zhruba deset miliard korun.

Polsko firmám slibuje dobré podmínky pro podnikání v nově vznikajícím těžebním odvětví. „Náš daňový režim musí být konkurenceschopný s tím v Dánsku, Nizozemsku, Norsku, Německu nebo Itálie... Proto nechceme nové zdanění těžby (břidlicového plynu) zahájit dříve, než v roce 2016,“ uvedl dnes za polskou vládu Piotr Wozniak.

V ČR diskuse o břidlicovém plynu pokračuje

Česká republika podle odhadů ministerstva průmyslu a obchodu zásoby břidlicového plynu má, ale pravděpodobně nebudou mít zásadní význam pro pokrytí spotřeby plynu. Potvrdit by to ale musely až průzkumy. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) přitom žádá vládu o dvouleté moratorium na průzkumy, než se podaří v zákonech stanovit jasná pravidla, která by předešla zejména ekologickým rizikům.

Sněmovní petiční výbor se včera postavil na stranu kritiků těžby břidlicového plynu v České republice. Podle členů výboru to není vhodné, aby se z důvodu dopadů na životní prostředí prováděly vrty kvůli těžbě břidlicového plynu, a to ani průzkumné. Usnesení přijal výbor v rámci veřejného slyšení k petici proti těžbě břidlicového plynu, kterou dosud podepsalo asi 31.000 lidí. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc uvedl, že průzkum ani těžba břidlicového plynu nyní nepředstavuje strategický zájem České republiky.

(Zdroj: PAP, EIA, Reuters, čtk, IEA, Parlamentní listy)


Čtěte více:

Polsko věří břidlicovému plynu: PGNiG, PGE, Tauron, Enea a KGHM do průzkumu investují 1,7 mld. PLN
04.07.2012 12:55
Konsorcium polských státem kontrolovaných společností má v plánu inves...
Těžaři i odbory ve Francii se chtějí pustit do břidlicových ložisek plynu. Hollande trvá na zákazu
21.09.2012 11:39
Francouzské ropné společnosti, a s nimi vzácně i odbory, volají po pov...
EU potřebuje břidlicový plyn, který pomohl Spojeným státům, zaznívá z Polska
24.09.2012 9:33
Evropská unie potřebuje k oživení své upadající ekonomiky a zaměstnano...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university