Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IEA: Břidlice posunou USA v těžbě plynu před Rusko a otevřou cestu k růstu. Exxon Mobil zaútočí na chemickou jedničku Dow Chemical

IEA: Břidlice posunou USA v těžbě plynu před Rusko a otevřou cestu k růstu. Exxon Mobil zaútočí na chemickou jedničku Dow Chemical

05.06.2012 11:18, aktualizováno: 5.6. 13:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Spojené státy mohou díky mohutnému rozvoji zásob břidlicového plynu do pěti let definitivně předstihnout v těžbě zemního plynu Rusko a stát se jeho největším producentem na světě, odhadla Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Levný plyn bude vytěsňovat z americké energetiky uhlí a snižovat závislost USA na dovozu drahé ropy. Americké průmyslové firmy díky němu budou moci získat převahu nad svými evropskými konkurenty, uvádí se ve zprávě vydané na konferenci o plynu v Malajsii.

Největší americký energetický koncern Exxon Mobil zvažuje možnost vývozu zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států, potvrdil CEO Rex Tillerson. Exxon Mobil je po převzetí těžařské firmy XTO v roce 2010 největším severoamerickým producentem plynu. V USA vznikly v posledních letech díky silnému rozmachu těžby břidlicového plynu přebytky suroviny, což srazilo její cenu prudce dolů. Američtí producenti proto připravují plány na vývoz plynu ve zkapalněné formě hlavně do Asie, kde jsou jeho ceny proti americkým až desetinásobné. "Plyn se rychle rozvíjí do faktoru rozhodujícího o dalším růstu ekonomiky, pokroku v ochraně životního prostředí napříč světem. Žijeme v okamžiku, který rozhodne o zásadním rozvoji energetických trhů a na tom, jak na výzvu odpovíme, závisí budoucí kvalita našeho života po generace," uvedl CEO Exxon Mobil. "Rezervy plynu a jeho čistší spalování pomáhají americké ekonomice k obnově, Číně k boji s emisemi při spalování uhlí. Boom pomáhá Spojeným státům předčit Rusko v roli největšího světového producenta a posunul je k energetické nezávislosti," uvedl šéf Shell Peter Voser.

USA se díky rozvoji břidlicového plynu staly za několik málo let z velkého dovozce v plynu soběstačnými a američtí producenti se poohlížejí po jeho vývozu. V USA a Kanadě už vzniklo 12 projektů terminálů na vývoz LNG. Experti předpovídají, že pokud budou všechny plánované projekty uskutečněny, mohly by se stát USA do konce desetiletí největším světovým vývozcem LNG.

USA byly již loni s těžbou 653 miliard krychlových metrů těsně za Ruskem, jehož produkce dosáhla 659 miliard kubických metrů. Do roku 2017 by se podle IEA měla americká těžba zvýšit o téměř 20 procent na 769 miliard krychlových metrů, zatímco v Rusku čeká energetický poradce 28 západních zemí mírnější růst na 757 miliard m3.

"Spojené státy budou do roku 2017 jedním z největších zdrojů růstu nabídky a těžba plynu zde bude i přes obtížné cenové prostředí nadále zažívat rozmach," konstatovala IEA. Americké ceny plynu kvůli přebytku nabídky v posledních letech prudce klesly, a oslabily tím motivaci ke zvyšování těžby. V příštích letech však bude podle agentury produkce v USA dál růst s podporou drahé ropy, vysoké domácí poptávky a nových příležitostí k vývozu. V procentuálním vyjádření IEA očekává růst poptávky po plynu v Číně do roku 2017 ročním tempem 13 %, ve Spojených státech celkově o 13 %, v Evropě o 7,9 %. Celkově se globální poptávka po plynu v příštích pěti letech má zvyšovat 2,7% tempem ročně.

Americká poptávka po plynu by měla za pět let vzrůst z loňských 690 miliard na 779 miliard metrů krychlových, a nadále tak bude mírně nad domácí produkcí. Americkou poptávku však může díky plynovodům uspokojovat i plyn z Kanady, takže Spojené státy by podle IEA mohly už brzy využívat k vývozu svého plynu bývalé terminály na dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG) na pobřeží Mexického zálivu.

"Pokračující boom nekonvenčního plynu může v USA znamenat konec staleté nadvlády uhlí ve výrobě elektrické energie," uvedla agentura. Podle ní by mohl plynu do roku 2017 převzít pozici uhlí jako nejvyužívanějšího zdroje k výrobě elektřiny. 

Hojnost levného plynu bude také požehnáním pro řadu amerických průmyslových sektorů, zejména těch, které jsou náročné na energii. To je podle IEA naopak špatná zpráva pro konkurenceschopnost evropského průmyslu.

CEO Exxon Mobil Tillerson potvrdil, že společnost připravuje výstavbu nového petrochemického závodu v Texasu, který by využil výhod levného břidlicového plynu. Dodal ale, že firma ještě o výši investice nerozhodla a nemá ani jasno, zda bude chtít produkci z továrny vyvážet. Závod by měl zahájit provoz v roce 2016 a zvýší chemickou produkci Exxonu natolik, že společnost bude schopna účinně konkurovat americké jedničce chemického průmyslu Dow Chemical.

"Průmyslový sektor (v Evropě) zápolí s problémy, protože má plyn třikrát až čtyřikrát dražší než Spojené státy, které se tak stanou novým konkurentem evropským odvětvím petrochemie a výroby hnojiv. Na rozdíl od svých amerických konkurentů nebudou mít evropské průmyslové firmy k dispozici žádnou z výhod levného plynu, které přinesl rozvoj břidlicových zásob," uvedla IEA.

USA byly před rozmachem těžby z břidlic největším světovým dovozcem plynu. Během pouhých několika let se ale staly v zásadě soběstačnými a američtí producenti připravují jeho vývoz. 

Globální poptávka po plynu by se měla během příštích pěti let zvyšovat ročně v průměru o 576 miliard m3, odhadla IEA. Americká poptávka se bude na přírůstku podílet téměř 90 procenty, protože spotřebu zde požene vzhůru nárůst využití plynu v elektroenergetice, petrochemii a produkci hnojiv. Poptávka v Číně by se měla za pět let zdvojnásobit na 273 miliard metrů krychlových. Naproti tomu evropská spotřeba plynu se po loňském propadu o devět procent podle agentury zřejmě nevrátí ani na úroveň roku 2010, protože ji bude brzdit slabá ekonomika, vysoké ceny a zvýšená závislost na obnovitelných zdrojích. 

Globální obchod s LNG loni vzrostl o 9,4 procenta a výraznější nárůst se čeká po roce 2015, kdy naběhnou nové produkční kapacity, uvedla IEA. Agentura ale upozornila, že i přes nárůst volného obchodu s plynem v tankerech zůstává globální trh suroviny rozdrobený, což vede k velkým rozdílům mezi cenových úrovněmi v USA, Evropě a Asii.

(Zdroj: IEA, Bloomberg, čtk)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.