Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bank of Japan přitvrdí v boji s deflací. Kromě dvojnásobného inflačního cíle slíbila i QE bez omezení

Bank of Japan přitvrdí v boji s deflací. Kromě dvojnásobného inflačního cíle slíbila i QE bez omezení

22.01.2013 8:43, aktualizováno: 22.1. 9:58

Aktualizováno

Bankovní rada japonské centrální banky dnes po dvou dnech jednání vydala společné prohlášení s vládou, ve kterém oznámila zvýšení inflačního cíle na dvě procenta z dosavadního jednoho procenta a časově neomezené nákupy aktiv od začátku příštího roku. Japonská akciová burza po nečekaně rázných krocích Bank of Japan (BOJ) v boji s dvě dekády trvající deflací zareagovala poklesem a japonský jen po krátkém zaváhání posílil.

Bank of Japan v dnešním prohlášení uvedla, že se zdvojnásobením inflačního cíle nesouhlasili dva z devíti členů měnového výboru s tím, že tento cíl vysoko přesahuje tempo růstu cen, které lze v Japonsku považovat za udržitelné. V první řadě je podle nich nutné podpořit růstový potenciál japonské ekonomiky. BoJ v dnešním prohlášení dodala, že nového cíle hodlá dosáhnout „v nejkratším možném čase“ a v nové prognóze počítá ve fiskálním roce od dubna 2014 s meziročním růstem indexu spotřebitelských cen o 0,9 procenta.

Zatímco se mezi odborníky povětšinou očekávalo, že BOJ dnes ponechá základní úrokovou sazbu v rozpětí nula až 0,1 procenta a oznámí vyšší inflační cíl, časově neomezené kvantitativní oživování měnové politiky bylo pro účastníky trhu překvapení. Program nákupu aktiv v novém stylu blízkém tomu, který americká centrální banka oznámila již loni, BOJ spustí od začátku příštího roku a hodlá měsíčně nakupovat aktiva asi za 13 bilionů jenů (asi 145 miliard dolarů), z čehož by 2 biliony jenů měly směřovat do japonských vládních dluhopisů a 10 bilionů jenů do státních pokladničních poukázek. Trhy přitom počítaly spíše s tím, že BOJ dnes pod tlakem nové vlády přistoupí pouze k mírnému okamžitému rozšíření programu nákupu majetku z dosavadních 101 bilionu jenů.

Guvernér BOJ Masaaki Širakawa na tiskové konferenci prohlásil, že ponechání klíčové úrokové sazby na 0,1 procenta podle něj pomůže maximalizovat efekt nových opatření, především neomezeného kvantitativního uvolňování. Širakawa tak odmítl návrhy, že by základní úrok mohl klesnout na nulu.

„Bank of Japan se posunula do nového teritoria,“ uvedl po dnešním rozhodnutí centrální banky Masaaki Kanno, hlavní ekonom JPMorgan Securities Japan, který správně předpovídal posun směrem k časově neomezenému QE. „Dvouprocentní inflační cíl ale bude obtížně dosažitelný v jakémkoliv kratším časovém horizontu, takže BOJ bude tlačit na volnější a volnější měnovou politiku ještě poměrně dlouhou dobu.

Někteří komentátoři hodnotí krok centrální banky jako její kapitulaci, protože přesně k tomuto rozhodnutí ji tamní vláda tlačila. Premiér Abe, který je ve funkci teprve od prosince, totiž už před volbami sliboval, že se bude snažit centrální banku přesvědčit, aby změnila dosavadní politiku a co nejvíce podpořila hospodářský růst. Ministr financí Taró Aso řekl, že vláda dnešní rozhodnutí centrální banky velmi oceňuje a doufá, že centrální banka bude prosazovat důraznou měnovou politiku, aby skoncovala s deflací. Ministr ale nevidí důvod ke změně zákona o centrální bance, aby vláda měla vliv na její chod.

BOJ v loňském roce rozšířila svůj program nákupu dluhopisů celkem pětkrát. To byla největší aktivita banky v jednom roce za poslední desetiletí. Naposledy BOJ uvolňovala tak často měnovou politiku v roce 2001, kdy zemi trápila domácí bankovní krize. Novopečený japonský premiér Šinzó Abe však i tak zvyšoval tlak na banku, aby zvýšila svůj inflační cíl pro středně dlouhé období a slíbila agresivnější uvolňování měnové politiky, kterým by tohoto cíle dosáhla.

Japonskou ekonomiku, která je třetí největší na světě, již dvě dekády trápí stagnace a nyní zažívá čtvrtou recesi od roku 2000. Země rovněž bojuje s deflací (poklesem cenové hladiny), která tlumí ekonomický růst, protože lidé nechtějí utrácet za zboží, o kterém vědí, že bude dále zlevňovat.

Kurz jenu, který za poslední tři měsíce oslabil k dolaru o 10 procent, v reakci na rozhodnutí centrální banky nejprve prudce posílil až na 88,87 JPY/USD, později ale část ztrát smazal. Japonské akcie naopak mírně oslabily, když hlavní index Nikkei 225 obchodní den uzavřel poklesem o 0,35 procenta na hodnotě 10.709,93 bodu. Po rozhodnutí banky se sice vydal prudce vzhůru a dostal se až nad 10.859 bodů, později ale část zisků odepsal, neboť investoři, kteří na krok BOJ čekali, začali vybírat zisky.

Vývoj kurzu japonského jenu k dolaru (online)



(Zdroj: Bank of Japan, ČTK, Bloomberg, AP)


Čtěte více:

Pomoc Evropě nebo sobě? Japonsko bude nakupovat evropské dluhopisy
08.01.2013 8:59
Japonsko použije své devizové rezervy k nákupu dluhopisů evropského zá...
Japonské penzijní fondy cílí na zlato. Chtějí se chránit před státem slíbenou inflací
08.01.2013 16:24
Penzijní fondy stárnoucího Japonska hodlají v nadcházejících dvou lete...
Reálné riziko úrokových sazeb
09.01.2013 7:57
Od roku 2007 tlačí finanční krize svět do éry nízkých, ne-li téměř nul...
Stimulace japonské ekonomiky dosáhne dlouho nevídaných 20 bilionů jenů. Odtajněni i hlavní příjemci
11.01.2013 10:26
Japonský premiér Šinzó Abe naplnil očekávání rázného politika a dnes n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data