Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Japonské penzijní fondy cílí na zlato. Chtějí se chránit před státem slíbenou inflací

Japonské penzijní fondy cílí na zlato. Chtějí se chránit před státem slíbenou inflací

08.01.2013 16:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Penzijní fondy stárnoucího Japonska hodlají v nadcházejících dvou letech navýšit množství zlata ve svých portfoliích o víc než 100 %. Finanční instituce, které disponují druhým největším objemem penzijních aktiv po Spojených státech, se sázkou na drahý kov budou snažit uchránit před inflačními tlaky, které v rámci podpory hospodářského růstu slíbila posílit nově zvolená vláda Liberálně demokratické strany (LDP) v čele s Šinzó Abem.

Podle Itsuo Toshimy, bývalého dlouholetého šéfa tokijské kanceláře organizace World Gold Council, by aktiva penzijních fondů investované do indexových akcií vázaných na cenu zlata (ETF produkty) měla do roku 2015 vzrůst ze současných 45 mld. jenů na 100 mld. jenů (1,1 mld. USD).

Nový japonský premiér se zavázal ke zvýšení inflačního cíle z nynějšího 1 % na 2 % a k oslabení měny. Dále slíbil agresivní expanzi měnové politiky a masivní pumpování peněz do ekonomiky. Během seancí v posledních třech týdnech jen prakticky neustále oslaboval a vůči všem významnějším měnám se dostal na několikaletá minima. Penzijní fondy se tak budou muset zajistit proti rostoucím cenám a kurzovému riziku. Zlato, jehož cena v jenech minulý týden vyšplhala na nový rekord, by pro tento účel mohlo dobře posloužit.

Abeho LDP čelí po prosincovém volebním vítězství nelehkému úkolu. Musí nastartovat ekonomiku, která ve druhém a třetím kvartále loňského roku vykázala záporný růst, a dostala se tak do páté recese za posledních 15 let. V záporném teritoriu by podle odhadů měl hospodářský růst zůstat i ve 4Q12. Japonský veřejný dluh, který v minulosti zatížila série stimulačních balíčků, dosahuje astronomických 230 % HDP. Téměř čtvrtina (23 %) obyvatelstva země je starší 65 let. Před 20 lety tento podíl činil 12 %. Ministr financí Taro Aso již prohlásil, že vláda se nemusí držet stropu 44 bilionů jenů, který byl stanoven pro emise dluhopisů v letošním roce. V příštích dnech hodlá ohlásit sadu fiskálních opatření na podporu hospodářského růstu v objemu 136 mld. USD.

Cena zlata na spotových trzích momentálně balancuje u 1650 USD za unci, což je 14 % pod rekordem ze září roku 2011. V pátek komodita uzavřela se šestou týdenní ztrátou v řadě. Objem prostředků vložených do indexových akcií vázaných na zlato se pohybuje kolem 140 mld. USD, což odpovídá ekvivalentu 2600 tun komodity. Ve čtvrtém kvartále uplynulého roku zlato odepsalo 5,5 %, a zaznamenalo tak nejhorší čtvrtletní bilanci od roku 2008.

Japonské penzijní fondy spravují aktiva v hodnotě 3,36 bilionu USD. Podle think tanku Daiwa Institute of Research by nejméně čtvrtina těchto prostředků měla být přesunuta do jiných typů aktiv, jelikož domácí akcie a dluhopisy v posledních dvou dekádách příliš velké výnosy nepřinesly. Desetiletý státní dluhopis se obchoduje s ročním výnosem 0,8 %. Index tokijské burzy Nikkei 225 oproti rekordním hodnotám z prosince 1989 stále ztrácí 73 %. Celosvětový MSCI All-Country World Index během této doby vzrostl o víc než 100 %. 

 
První zlatý ETF produkt na japonském trhu představila před třemi lety banka Mitsubishi UFJ Trust. Prostředky do něj vložené by se podle banky měly v následujících letech zdvojnásobit na víc než 50 mld. jenů. Místní penzijní fondy loni poprvé do zlatých ETF Mitsubishi vložily 2,1 mld. jenů, zhruba 3 % svých aktiv. Obří státní penzijní fond, spravující prostředky v hodnotě 114 bilionů jenů, v komoditách nemá investováno vůbec nic, přičemž 2/3 portfolia tvoří držba státních obligací.

„Penzijní fondy mají do zlata momentálně nainvestováno pár drobných. Kdyby bylo 1 % jejich aktiv přesunuto do komoditního trhu, trh se zlatem by explodoval,“ tvrdí Toshima.

Cena zlata v jenech na komoditní burze v Tokiu loni poskočila o 19 % na 147 tisíc jenů, zatímco dolarová kotace v Londýně během stejného období vzrostla jen o 7,1 %. Rozdíl má na svědomí 12% pokles jenu vůči dolaru.

Americká centrální banka se od prosince roku 2008 pokoušela stimulovat ekonomiku skrze tři kola nákupů dluhopisů v hodnotě přes 2,5 bilionu USD. Za tu dobu zlato zdražilo o 70 %. V poslední době k nákupům aktiv sáhla i japonská centrální banka. Státní dluhopisy předlužených zemí eurozóny začala před dvěma lety ve velkém skupovat i Evropská centrální banka.

Loňský rok zlato uzavřelo se ziskem 7,1 %, a připsalo si tak dvanáctou meziroční kladnou bilanci v řadě. Švýcarská banka Credit Suisse v nedávno vydané prognóze pro letošek počítá s průměrnou cenou zlata na 1740 USD za unci, dodává ale, že dvanáctiletý cyklus růstu cen v následujících měsících pravděpodobně vyvrcholí. Stejný odhad zveřejnila americká banka Goldman Sachs.

(Zdroj: Bloomberg, AP)


Čtěte více:

Roach: Masivní měnová stimulace po volbách Japonsku nepomůže (+video)
14.12.2012 11:55
Pokud nadcházející volby v Japonsku vyhrají opoziční liberální demokra...
Skutečná krize Japonsko teprve čeká
03.01.2013 7:58
Japonsko je často považováno za příklad katastrofické ekonomické situa...
Opatrnost Fedu srazila zlato. 12letá rally letos vyvrcholí, tipuje Credit Suisse
04.01.2013 12:49
Cena zlata v reakci na zveřejněný zápis z jednání Fedu, z něhož je pa...
Japonsko podpoří inovace fondem se 150 miliardami jenů
07.01.2013 8:55
Japonsko vytvoří zvláštní fond na podporu inovace a vloží do něj zhrub...
Japonská vláda chystá stimulaci ekonomiky a navýšení vojenských výdajů
07.01.2013 12:43
Vláda chřadnoucího Japonska se chystá ohlásit velký stimulační balíček...
Pomoc Evropě nebo sobě? Japonsko bude nakupovat evropské dluhopisy
08.01.2013 8:59
Japonsko použije své devizové rezervy k nákupu dluhopisů evropského zá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university