Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stimulace japonské ekonomiky dosáhne dlouho nevídaných 20 bilionů jenů. Odtajněni i hlavní příjemci

Stimulace japonské ekonomiky dosáhne dlouho nevídaných 20 bilionů jenů. Odtajněni i hlavní příjemci

11.01.2013 10:26, aktualizováno: 11.1. 11:19

Aktualizováno

Japonský premiér Šinzó Abe naplnil očekávání rázného politika a dnes navrhl podpořit ekonomiku stimulačním programem za více než 20 bilionů japonských jenů. Přímé vládní stimuly přitom dosáhnou jen 10,3 bilionu jenů a zbytek dodají lokální vlády a privátní sektor. Svým celkovým rozsahem odpovídajícím asi 117 miliardám dolarů jde o největší výdajový program od finanční krize a tamní kabinet jej už i schválil.

Největší částky mají putovat na veřejné práce a další projekty, jejichž cílem je celkově revitalizovat strádající ekonomiku a zabránit dalším ničivým přírodním katastrofám. Zkrátka nepřijdou ani průmyslové podniky, což vzaly japonské akciové trhy jako záminku pro dnešní rally – index Nikkei zakončil se ziskem 1,4 procenta, a připsal si tak více než dvojnásobný přírůstek proti včerejším závěrům indexů na Wall Street.

„Schválená podpora má zajistit dvouprocentní nárůst reálného HDP Japonska a pomůže vytvořit asi 600 tisíc nových pracovních příležitostí,“ uvedl dnes Šinzó Abe při představení obřího stimulačního balíku.

Které sektory budou profitovat

Z celkových 10,3 bilionů jenů, které bude v rámci podpůrného programu pro Japonskou ekonomiku rozdělovat vláda, má být podle dnešní zprávy kabinetu určeno asi 3,8 bilionu jenů na projekty na prevenci a omezení negativních dopadů přírodních katastrof. Dalších 3,1 bilionů jenů poputuje na revitalizaci neprosperující oblasti ekonomiky a stimulaci investic privátního sektoru s cílem.

Peníze na obnovu regionů mají směrovat například do zdravotních služeb, péče o děti a dalších odvětví, uvedla japonská vláda v dnešním prohlášení. Stimulace privátních investic má pomoci rozvoji produkce elektřiny z čistých zdrojů a projektům zacílených na energetickou šetrnost. Vláda se dnes nechala slyšet, že zváží také nová opatření pro stabilizaci měnových trhů s využitím zvláštních účtů v rámci národních devizových rezerv.

„Zvláštní vládní výdaje pomohou Japonsku dosáhnout v letošním druhém kvartále reálného růstu HDP na úrovni 3,5 procenta,“ uvedla japonská bankovní skupina Nomura v analýze z tohoto týdne a dodala, že zvyšuje celoroční prognózu pro fiskální rok od dubna 2013 z dosavadních 1,0 procenta na 1,8 procenta. Svůj vylepšený výhled banka kromě oznámených stimulačních programů vlády opírá také o očekávané zlepšení vývozu díky oslabení japonského jenu a oživení ekonomiky USA.

Další podporou pro japonskou ekonomiku bojující s recesí by podle zdrojů agentury Reuters mohla být také aktivita Bank of Japan. Spekuluje se totiž o tom, že Abe dostojí svým slibům a dotlačí centrální banku země k dalšímu uvolnění měnové politiky. Zdroje Reuters tvrdí, že BOJ již na lednovém zasedání (21. a 22. ledna) přijme 2% cíl pro inflace (dvojnásobný proti současnému) a na přetřes prý přijde možnost dalšího rozšíření programů kvantitativního uvolňování měnovém politiky.

Akciové trhy v Japonsku rostou již devátým týdnem v řadě a mají radost z kroků na podporu japonské ekonomiky, o nichž se spekulovalo již od podzimu, kdy Abe jako favorit na post premiéra po předčasných volbách naznačil své plány.

Netlaskají však všichni

Zaznívají i kritické hlasy, podle nichž ambiciózní stimulační program zemi ještě víc zadluží a je pouze zdrojem dalšího plýtvání veřejnými prostředky na zbytné výdaje. Dluh japonské vlády za loňský rok podle odhadů Mezinárodního měnového fondu dosáhl již 237 procent, což z Japonska jasně dělá nejvíce zadlužený stát na světě. Dnes schválený stimulační balíček podle dnešních slov japonského premiéra dolehne z většiny na státní rozpočet v nadcházejícím fiskálním roce, který začíná v dubnu.

„Abe pravděpodobně střelí ekonomiku do vlastní nohy ještě vícekrát a až do nadcházejících parlamentních voleb (naplánovaných na 30. srpna letošního roku,“ varoval po dnešních prohlášení Hiroaki Muto, senior ekonom u Sumitomo Mitsui Asset Management v Tokiu. Dodal, že „existuje riziko růstu výnosů delších vládních obligací, pokud se Abeho kabinet nepustí do opatření, která by obnovila fiskální zdraví země.

Japonská ekonomika se loni na podzim vrátila k recesi, když firmy citelně omezily investice. Vedla je k tomu slabá poptávka v Evropě, což se odrazilo v poklesu vývozu. Loni na podzim ale méně zboží odebírala i Čína, jejíž ekonomika zvolnila růst. Diplomatický spor mezi Japonskem a Čínou se negativně odrazil i na odbytu japonských automobilek v Číně. Kritika zaznívá také ze strany Spojených států, kterým se nelíbí zásahy. Japonsko proto a kvůli oslabení příliš silné domácí měny tento týden uvedlo, že bude nakupovat dluhopisy vydávané evropským záchranným fondem ESM.

(Zdroj: Reuters. Bloomberg, ČTK, ElectionGuide)


Čtěte více:

Roach: Masivní měnová stimulace po volbách Japonsku nepomůže (+video)
14.12.2012 11:55
Pokud nadcházející volby v Japonsku vyhrají opoziční liberální demokra...
Japonská vláda chystá stimulaci ekonomiky a navýšení vojenských výdajů
07.01.2013 12:43
Vláda chřadnoucího Japonska se chystá ohlásit velký stimulační balíček...
Pomoc Evropě nebo sobě? Japonsko bude nakupovat evropské dluhopisy
08.01.2013 8:59
Japonsko použije své devizové rezervy k nákupu dluhopisů evropského zá...
Japonská vláda slabším jenem útočí na domácí střadatele
08.01.2013 14:27
Japonský jen za čtvrtý kvartál minulého roku výrazně oslabil. Jeho kur...
Záchranný fond ESM prodal první dluh za 1,927 mld. eur. Zpět dostane víc, než si půjčil
08.01.2013 14:50
Stálý záchranný mechanismus eurozóny ESM ve své první aukci krátkodobé...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data