Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šéfem japonské centrální banky asi bude Toširo Muto, více otevřený měnovým stimulacím

Šéfem japonské centrální banky asi bude Toširo Muto, více otevřený měnovým stimulacím

15.02.2013 11:29, aktualizováno: 15.2. 12:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Největší šanci stát se novým guvernérem japonské centrální banky má zřejmě bývalý činitel tamního ministerstva financí Toširo Muto (69). Tvrdí to zdroje agentury Reuters, podle nichž premiér Šinzó Abe vybere nástupce současného guvernéra Masaakiho Širakawy (63) asi už v nejbližších dnech. 

Širakawa začátkem února oznámil, že z funkce odejde o tři týdny dříve, než mu skončí jeho pětiletý mandát. Své působení v čele BoJ tak ukončí k 19. březnu. Abe tak bude moci prosadit do vedení banky člověka, který bude snáze plnit politické zadání, tedy dostat zemi z recese a deflace. Nového šéfa centrální banky ale musí schválit parlament, což může Abemu plány zkomplikovat. 

Muto podle zdrojů patrně ještě víc uvolní měnovou politiku, ale vyvaruje se radikálních kroků, které prosazují někteří další kandidáti. Zdroje tvrdí, že ve hře jsou zřejmě dvě až tři jména, avšak s akademiky se nepočítá. Mezi kandidáty dříve padlo také jméno prezidenta Asijské rozvojové banky Kazumasa Iwata.  

Někteří politici a vládní činitelé se obávají, že pokud by centrální banka sáhla k radikálním opatřením, mohla by zneklidnit finanční trhy. Ty jsou už teď nervózní i ze schůzky zemí G20, která se dnes a v sobotu koná v Moskvě a kde se bude jednat hlavně o kurzech měn. 

Předseda japonské vlády Abe, který je ve funkci teprve od prosince, už před volbami sliboval, že se bude snažit centrální banku přesvědčit, aby změnila dosavadní politiku a co nejvíce podpořila hospodářský růst. Japonské ekonomice by se podle něho mělo dostat podpory skrze oslabení japonského jenu a další stimulaci ekonomické aktivity i navzdory dalšímu zadlužení. Japonsko je přitom již nyní daleko nejzadluženější ze všech zemí OECD.

Bank of Japan v lednu nečekaně oznámila, že od začátku příštího roku spustí další program nákupu aktiv v novém stylu blízkém tomu, který americká centrální banka oznámila již loni. Hodlá měsíčně nakupovat aktiva asi za 13 bilionů jenů, z čehož by 2 biliony jenů měly směřovat do japonských vládních dluhopisů a 10 bilionů jenů do státních pokladničních poukázek. BoJ v loňském roce rozšířila svůj program nákupu dluhopisů celkem pětkrát. To byla největší aktivita banky v jednom roce za poslední desetiletí. Naposledy BoJ uvolňovala tak často měnovou politiku v roce 2001, kdy zemi trápila domácí bankovní krize.

Japonská centrální banka patří k nejvlivnějším institucím svého druhu. Spravuje devizové a zlaté rezervy o objemu téměř 1,3 bilionu dolarů (asi 24 bilionů Kč), což je druhá největší hodnota na světě. Vyšší rezervy má jen Čína, a to zhruba 3,2 bilionu dolarů (asi 61,6 bilionu Kč). Například Spojené státy v první desítce vůbec nefigurují.

Japonská ekonomika zůstala v posledním čtvrtletí v mírné recesi, HDP klesl proti předešlému kvartálu o 0,1 procenta a pokles vykázal třetí čtvrtletí po sobě. Poslední údaje tak podpořily snahu nové vlády stimulovat razantními kroky oživení růstu. Vláda minulý měsíc předpověděla, že japonská ekonomika v příštím fiskálním roce od letošního dubna oživí z útlumu a vzroste o 2,5 procenta. Kabinet předpokládá, že nová rozpočtová a měnová politika posílí domácí poptávku a ke zrychlení růstu přispěje i oživení globální ekonomiky z útlumu.

(Zdroj: čtk, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

Guvernér Bank of Japan se rozhodl odstoupit ještě před koncem mandátu. Neustál tlak vlády na další stimulaci?
05.02.2013 11:21
Pouhých pět týdnů hodlá Masaaki Širakawa dále setrvat v pozici šéfa ja...
Japonská ekonomika zůstala v recesi i ve 4Q. Podle BoJ již ale slabost končí
14.02.2013 8:21
Japonská ekonomika zůstala v posledním čtvrtletí v mírné recesi. Její ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data