Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Insideři z IT firem ve velkém prodávají akcie. Větří smrt PC?

Insideři z IT firem ve velkém prodávají akcie. Větří smrt PC?

12.04.2013 12:20, aktualizováno: 12.4. 15:37
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Končí éra osobních počítačů, jak je známe z posledních 15 let? Z chování řady top manažerů firem, které se výrobou notebooků a stolních PC zaobírají, by se dalo usuzovat, že ano.

Insider selling, prodej akcií vlastního zaměstnavatele, mezi největšími technologickými společnosti v posledních šesti měsících nabral neuvěřitelné obrátky, i když mezitím zájem investorů vytlačil index IT titulů Nasdaq na 12leté maximum.

Podle Alana Newmana, který vydává bulletin Crosscurrents, bylo za posledního půl roku insidery z korporátních titánů jako Microsoft, HP, Oracle či Qualcomm prodáno 55 milionů akcií vlastních firem. Nákupy naproti tomu dosáhly titěrných 1780 kusů. Manažeři asi věděli, či tušili něco, co se včera dostalo do celého světa: prodeje osobních počítačů (laptopů a stolních PC) za poslední kvartál propadly o 11 % meziročně, nejvíc od roku 2001. To tvrdí odhady konzultantské společnosti Gartner. Analytici z konkurenční IDC jsou ve své expertíze ještě skeptičtější. Meziroční propad podle nich činil 14 %, je nejhorší od roku 1994 a znamená čtvrtý kvartální pokles za sebou.

V diagnóze se Gartner i IDC v zásadě shodují. Konkurence tabletů a chytrých telefonů tlačí osobní počítač těžce do defenzivy. Nepomáhají mu ani poslední Windows s pořadovým číslem 8, které měly podle dřívějších odhadů potenciál PC zachránit. Nejnovější software od Microsoftu, který zajišťuje operační systémy pro většinu počítačů na planetě, byl představen loni na podzim s ambicí přiblížit počítač zkušenosti práce s tabletem. Jenže podle výpovědí šéfů IT oddělení velkých firem možnost ovládat PC obrazovku dotykem a další vylepšení zas takový zázrak nepředstavují. Jinými slovy, proč byste se chtěli tabletu přiblížit, když si můžete za levnější, či srovnatelný (podle značky) peníz pořídit skutečný tablet? Obzvlášť drsný posudek vydali Microsoftu v IDC. Nové Windows prý nejen nedokázaly oživit zájem o osobní počítače, ale úpadek kvůli zmatené koncepci (ani PC, ani tablet) ještě prohloubily. Lidé z Gartneru se domnívají, že Microsoft vyšel správným směrem, avšak že větší rozšíření nových Windows si vyžádá víc času. 

 
Akcie softwarového gigantu na zprávu včera reagovaly 5% propadem. Hewlett-Packard (HP), jeden z největších výrobců počítačů na světě, odepsal téměř 7 %. Konkurenční Dell, jehož potíže sužují delší dobu, ztratil 1,2 %. Čínský obr Lenovo, který podle IDC dokázal odbyt udržet, a dokonce zlepšit pozici na americkém trhu, propadl o 7 %. Za poslední měsíc odepsal 17 %.

„Aktivita insiderů potvrzuje, že optimistický scénář, naznačovaný vývojem cen na burze, je pouhou iluzí, napsal analytik Newman ve včerejším bulletinu. Manažeři podle něj ztratili důvěru ve vlastní společnosti. Zatímco podle valuací to vypadá na počasí bez mráčku, schyluje se prý k obrovské bouři.

Insider selling v průběhu rally sám o sobě katastrofu předznamenávat nemusí. V minulosti se takto odehrál nejednou a špatně to neskončilo. Technologické společnosti navíc mnoha zaměstnancům zvýšenou měrou vyplácejí odměny formou opcí na vlastní akcie, takže pak může snadno vzniknout dojem hromadných výprodejů. Navíc, když se ceny dostávají na několikaletá maxima, je pro manažery těžké odolat a neproměnit prémie v hotovost.

Newman nicméně poukazuje na případ společnosti Apple, kde se insider selling stal velmi dobrým indikátorem budoucího vývoje. Prodej titulu s nakousnutým jablkem v logu doporučil loni v říjnu. Od té doby akcie ztratily 30 % hodnoty. Dalším titulem na odstřel podle tohoto ukazatele je prý internetový obchod s videem Netflix, jehož akcie za poslední měsíc odepsaly 5 %.

Apple by měl teoreticky na mrtvolách PC výrobců slavit. Revoluci v užívání mobilních zařízení, která vyústila v masové rozšíření smartphonů a tabletů, sám odstartoval. Jenže Apple také dodává osobní počítače a podle dat IDC není jeho podíl na trhu nijak nevýznamný. Vzhledem k sílící konkurenci v segmentu mobilních zařízení ho tedy úpadek tradičního PC sotva potěší.

Podle dat IDC vykázala nejhorší výkon světová jednička HP, jejíž odbyt v 1Q13 klesl o 24 %. Dell, kterému patří celosvětově čtvrtá příčka, zaznamenal 11% pokles. Analytici také poukazují na fakt, že řada společností prodlužuje životnost svých počítačů. Dříve obvyklý tříletý cyklus obměny se po finanční krizi začal dostávat na čtyři až pět let.

Známky potíží a varování odborníků se poprvé objevily loni v létě. Zatímco zájem o počítače klesal, tablety a smartphony mizely z regálů. Naděje mnohých se upínaly k Windows 8. Výrobci PC se pokusili na tablety odpovědět širokou paletou hybridních produktů s různě otáčivými obrazovkami, které umožňují změnit minibooky v tablety. Zatím však bez valnějšího úspěchu.

Globálně se za rok prodá kolem 350 milionů osobních počítačů, což už dnes mobilní zařízení hravě překonávají. Letos by podle IDC měl odbyt chytrých mobilů dosáhnout 919 milionů kusů, u tabletů by to mělo být téměř 200 milionů. Ani zde se ale Microsoft příliš nechytá. Jen 1 % prodaných tabletů mělo loni nainstalované Windows 8. 

(Zdroje: WSJ, CNBC, Crosscurrents)


Čtěte více:

Microsoft dostal od EU pokutu přes půl miliardy eur. Precedens pro další firmy?
06.03.2013 10:57
Evropská komise dnes udělila políček americké softwarové společnosti M...
Hewlett-Packard navýší dividendu o desetinu. Cukr pro rozpačité akcionáře?
21.03.2013 14:49
Klíčový americký výrobce počítačů Hewlett-Packard, který prochází rest...
Hewlett-Packard opouští šéf top managementu, vaz mu zlomila ztrátová akvizice
05.04.2013 10:18
Předseda správní rady americké počítačové společnosti Hewlett-Packard ...
Dell možná stažení z burzy nečeká. Velký akcionář se kloní ke konkurenční nabídce na převzetí
10.04.2013 10:26
Investiční společnost Southeastern Asset Managament, která je druhým n...

Váš názor
  •  
    12.04.2013 12:47

    Nic nového pod sluncem. Kdysi mi nabušený PC za 50.000 nezvládal běžné věci už druhým rokem. Teď koupím relativně velmi výkonnou sestavu se čtyřjádrem za 5.000 a zvládá všechny činnosti naprosto skvěle. Navíc procesor je podtaktován systémem 80% času na 25% (kvůli úspře energie apod.) a ani to nepostřehnu. Penetrace uživatelů PC je už celosvětově vysoká, takže nějaké zlepšení v dohledné době nečekám. Tento fakt nevykompenzuje ani záměrné používání nekvalitních součástek (tzv. záruční inženýrství), které záměrně snižuje životnost přístrojů.
    delcop
Aktuální komentáře
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  
16:55WOOD & Company, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
16:53Česká exportní banka, a.s.: Informace o vyplacení úrokových výnosů
16:50Výsledky PayPal: Akcie rostou poté, co společnost zvýšila celoroční výhled zisku  
16:42SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Pozvánka na mimořádnou valnou hromadu
16:30AMISTA investiční společnost, a.s.: STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
15:52Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let
15:28HPM: Monetizace umělé inteligence s velkým otazníkem
15:26Coca-Cola v prvním čtvrtletí mírně zvýšila tržby i zisk, zlepšila výhled
14:58Hlad po hubnutí trvá, Eli Lilly díky tomu vylepšila výhled
14:40Tržby řetězce restaurací McDonald's zaostaly za odhady, zákazníci šetří
14:36AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Výroční finanční zpráva 2023
14:34AMISTA investiční společnost, a.s.: IFIS investiční fond a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:32ČEZ, a.s.: Zpráva o udržitelném rozvoji za rok 2023
14:29AMISTA investiční společnost, a.s.: ASOLERO SICAV a.s. Výroční zpráva za rok 2023
14:04Volkswagen po 1Q24: Značka Audi stáhla provozní marži celé skupiny pod konsensus analytiků  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:00CZ - HDP, q/q
10:00DE - HDP, q/q
11:00EMU - HDP, q/q
11:00EMU - Inflace, předběžný odhad, y/y
15:45USA - Index aktivity ISM Chicago
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board