Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nečas podle policie slíbil a zajistil úplatek, kauza trafik zmiňuje šéfy ČEZ a Českých drah

Nečas podle policie slíbil a zajistil úplatek, kauza trafik zmiňuje šéfy ČEZ a Českých drah

18.06.2013 12:33, aktualizováno: 18.6. 16:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Odstupující premiér Petr Nečas (ODS) slíbil podle policie trojici bývalých poslanců své strany úplatek a zajistil jeho poskytnutí. Naváděli ho k tomu prý šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová a bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček. V kauze figurují také generální ředitel ČEZ (509 CZK, 1,78%) Daniel Beneš a šéf Českých drah Petr Žaluda. Ti dle obvinění se spolupracovnicí expremiéra Nečase Janou Nagyovou telefonicky hovořili o možných postech pro rebelující poslance. Vyplývá to z obvinění Nagyové a dalších čtyř politiků, které na webu zveřejnil deník E15.

Trojice poslanců Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr složila mandáty loni v listopadu kvůli sporům o vládní daňový balíček a nyní je podezřelá z toho, že tak učinila za slib dalších výhod a porušila tím zákon. Podle obvinění jednali nejméně od 13. září loňského roku Nagyová s Bočkem v "úmyslu navést předsedu vlády", aby poslancům slíbil úplatek ve formě získání členství v orgánech firem, v nichž je majoritním akcionářem stát. Nečas dal prý slib o "poskytnutí této formy úplatku" prostřednictvím své nejbližší spolupracovnice a Bočka nejpozději o pět dní později.

"K žádnému úplatku nedošlo. je to bizarní právní konstrukce, která likviduje politiku v ČR," prohlásil odpoledne Nečas před novináři. Policejní žádosti Sněmovně o své případné vydání se prý nebojí. Kriminalizováno je nyní podle něj běžné vyvažování vnitrostranických zájmů, pokus o nalezení kompromisního řešení určité vnitrostranické, vnitrokoaliční situace.

"Kdyby se to skutečně takhle udělalo, že toto má být kriminální čin, tak je to na zavření celé politické reprezentace," zopakoval Nečas. Podobně se k policejnímu názoru vyjádřil už na konci minulý týden po vypuknutí kauzy. Nečas připustil, že postup, který byl v případě tří bývalých poslanců zvolen, nemusí každému "vonět". "Já říkám ano, nemusí se to někomu líbit, že někomu to nemusí vonět, že to vypadá nelibě, ale nelibé jednání ještě neznamená, že to je v rozporu se zákony," prohlásil Nečas.

Dohoda o "obsahu úplatku" pak byla podle policie mezi oběma stranami dosažena 6. listopadu, den na to se poslanci vzdali svého mandátu. V následujících měsících jim pak byl "z iniciativy předsedy vlády...poskytnut úplatek".

Generální ředitel ČEZ s Nagyovou podle policejního dokumentu jednal loni v září. "Předseda představenstva obchodní firmy ČEZ, a.s. Ing. Daniel Beneš uvádí, že ho napadlo, aby (předseda vlády RNDr. Petr Nečas) přijal jejich požadavky - pro toho funkce v NKÚ, pro toho VZP," píše se v poznámkách k odposlechu telefonického hovoru Beneše a Nagyové. V šestnáctistránkovém dokumentu se rovněž vyskytuje jméno šéfa drah Žaludy, který údajně působil na členy dozorčí rady ČD, aby do funkce člena představenstva zvolili Romana Bočka. O jeho zvolení se podle zveřejněného obvinění zasazovala právě Nagyová.

V případě Šnajdra šlo podle policie o zvolení do funkce předsedy dozorčí rady společnosti Čepro, v případě Fuksy o zvolení do představenstva Českého Aeroholdingu. U Tluchoře byl prý úplatek poskytnut "ve formě zvolení jím požadované osoby - Libora Antoše - členem dozorčí rady společnosti České dráhy".

Policejní dokument také uvádí, že se v této záležitosti opakovaně konaly schůzky nebo se vedla telefonická komunikace mezi Nagyovou, Bočkem a Tluchořem, který byl prý pověřen Fuksou a Šnajdrem, aby vyjednával i za ně. Nagyová s Bočkem jsou v kauze obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby a podplácení, Tluchoř se Šnajdrem ze zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku, Fuksa pak ze zneužití pravomoci úřední osoby. Všichni jsou ve vazbě.

Nečase, který spolu s některými dalšími vrcholnými politiky trvá na tom, že nešlo o korupci, ale o běžný politický obchod, zatím policie neobvinila, ani nevyslechla. Nevyloučila však, že tak učiní.

Poslanci ODS by ve Sněmovně nepodpořili případnou žádost policie o vydání bývalého předsedy strany a premiéra Petra Nečase v souvislosti s kauzou údajného uplácení tří bývalých poslanců této strany. Na tiskové konferenci po společném jednání poslanců, senátorů a europoslanců ODS to dnes řekl šéf stranického poslaneckého klubu Marek Benda. ČSSD, TOP 09 ani LIDEM prý zatím nevím, jak by se zachovaly.

Podle stálé sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství stojí za zneužitím rozvědky ke sledování manželky odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) selhání jednotlivců. Ke kauze přispělo i selhání kontroly činnosti armádní rozvědky, uvedla komise po dnešním zasedání. Podle jejího člena poslance Jana Vidíma (ODS) bude patrně nutné provést změny v zákoně o Vojenském zpravodajství.

(Zdroj: čtk, ČT, E15)


Čtěte více:

Obří razie ÚOOZ: Úřad vlády, Praha, obrana, lobbisté...Nečas nemá důvod k rezignaci
13.06.2013 9:58
Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přiš...
ÚOOZ: Nagyová se zpravodajci obviněna nejen za nezákonné sledování. Slib trafik brán jako úplatek. Premiér Nečas neodstoupí
14.06.2013 11:48
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se od počátku roku 2012 na...
Nečas končí v čele vlády i v politice, ale věří v pokračování koalice. Zeman předčasné volby nepreferuje
17.06.2013 8:24
Čtyři dny po zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu oznám...
Nečasova vláda skončila a premiéra zřejmě čeká obvinění. Čas na vyjednání nové vlády do pátku, pak se vloží Zeman
18.06.2013 8:58
Premiér Petr Nečas (ODS) předal včera večer demisi do rukou prezidenta...

Váš názor
  • Péťa neposlouchal maminku...
    18.06.2013 16:03

    ...když mu řikala "Kmotře Petře, nepřepepři toho vepře"...a Péťa pepřil a pepřil, až mu vepři sežrali židličku, teď ho z toho pepře pálí oči až k slzám a vepři se chechtají a chrochtají dál, jen pepřenku teď drží někdo jiný a bude se zase pepřit a solit, žranice pokračuje, panděra praskaj, becherovka na hradě poteče proudem (to zas bude viróza) a v podhradí se budou okusovat kosti. Zlého draka nikdo nepřemohl, ten jen sežral blbou princeznu, co mu chtěla dát nažrat a pak na chvíli usnul. Tak děti, vyčůrat a spinkat...jakpak se vám lidová pohádka z Kapříkova líbila??
    marrtt
    • Re: Péťa neposlouchal maminku...
      18.06.2013 16:11

      trapný standard
      mša
  • to je radosti - vláda padá ........
    18.06.2013 15:30

    A co se asi změní. Český národ si znovu zvolí tlupu zlodějů a lhářů, kterým jde jen o vlastní koryto. Zase nám budou lhát a zametat svoje průsery pod koberec. Všechno od Ratha přes klauzovu amnestii až po Janouška a i virozu je zapomenuto a jede se dál. Stačí pár dni počkat a bude na programu další průser a ty minulé jsou zapomenuty. Ve světě nás mají za kašpárky. Který normální člověk by chtěl do toho bordelu v naší republice vážně investovat.
    Skuhravý
  • Trafiky
    18.06.2013 14:34

    Je vidět , že hoši z ÚOOZ trefili centrum sviňáren, které se v tété zemi dějí. Tento stát dávno neřídí premiéři , ale jejich ficky. Paní Nagy si s Péťou hrála jak kočka s myší. Jak je vidět tak nejen s ním . Všechny akciovky s majoritou státu jsou jednou velkou trafikou pro ty zkorumpovaný politický hajzly. ČEZ , ČEPRO, ČD atd. , tam se to žije , slušný prachy , žádná odpovědnost , že pane Kalousku , Nečasi . Špidlo , Sobotko , Grosi ...... Když dojdou prachy i tam , tak se propustí pár úředníčků , aby zbylo na orgány společností , popř. se zvýší DPH a jede se dál a zase 4 roky v prdeli . Blahopřeju českému katánymu - snad to dotáhne do konce. ODSka je snad definitivně v prdeli a nezachrání jí ani "čestný" svazák KUBA - velvyslanec pana knížete Dlouhého z Hluboké.
    karel V
    • Re: Trafiky
      18.06.2013 15:19

      Zatím hoši otevřeli jen ventilačku v Augiášově chlévě.Doufám, že jim to vydrží, budou mít dost odvahy a nezachutná jim moc.
      Homo
    • Re: Trafiky
      18.06.2013 14:54

      Pod to bych se podepsal :-)
      oh171
  •  
    18.06.2013 14:01

    A tak dlouho Péťu naváděli, až jim na to skočil. A přitom je v tom ten Nečasovic kluk úplně nevinně...
    qwer
    •  
      18.06.2013 14:07

      Takové neviňátko z toho kryptosvazáka zas nedělej. Vypadá sice jako přerostlý neškodný ratlík, ale o to víc ovládá v zákulisí podrazáckou politiku. Neboj, tito kariéristé jsou na to cvičení...
      Jesse
  •  
    18.06.2013 12:44

    Výkonem akcionářských práv je pověřen ministr financí Kalousek. Bez jeho souhlasu se nemohlo odehrát jmenováná do orgánů státních nebo polostátních spolrčností.
    Juniper
    • Trocha dýmu
      18.06.2013 14:08

      a obcházej v tichosti kolem Mirka než spadne klec. Tak to by byl sólokapr :-)
      Medium2
      • Re: Trocha dýmu
        18.06.2013 14:11

        Stát je Kalousek a Kalousek je stát. On si to tedy alespoň myslí.
        Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m