Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ÚOOZ: Nagyová se zpravodajci obviněna nejen za nezákonné sledování. Slib trafik brán jako úplatek. Premiér Nečas neodstoupí

ÚOOZ: Nagyová se zpravodajci obviněna nejen za nezákonné sledování. Slib trafik brán jako úplatek. Premiér Nečas neodstoupí

14.06.2013 11:48, aktualizováno: 14.6. 17:19
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se od počátku roku 2012 na základě informací o organizované zločinecké skupině, která údajně fungovala pomocí klientelistických vazeb a jejím cílem byl neúměrný zisk a podíl vlivu ve státní či polostátní organizaci, zabývá kauzou, která vyústila zatím v osm zadržení a sedm obvinění. Na tiskové konferenci to řekli vrchní státní zástupce v Olomouci Ištván a šéf ÚOOZ Šlachta. Uvedl, že původním cílem a směrem kauzy nebyla vrcholná politika. Premiér Petr Nečas v následném vystoupení ve Sněmovně uvedl, že nevyslyší výzvy opozice a neodstoupí.

Policisté při prohlídkách domů a nebytových prostor v souvislosti s razií na úřadu vlády zajistili 120 až 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata, uvedl Robert Šlachta.

Obvinění jdou po linii dvou základních skutků. Pavel Komár z VSZ Olomouc uvedl, že důvody vazby jsou v tuto chvíli koluzní, neboť by na svobodě mohlo dojít k ovlivňování svědků.

Šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová čelí obvinění z organizátorství trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pracovnice úřadu vlády žádala od Vojenského zpravodajství informace, přičemž žádost vyústila ve sledování konkrétních osob, k čemuž nedal souhlas ministr obrany. Na tiskové konferenci to uvedl šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan. Konkrétními pracovníky zpravodajství této žádostí bylo vyhověno a sledovány konkrétní fyzické osoby bez souhlasu ministra obrany, jak vyžaduje zákon. Jednalo se celkem o tři konkrétní osoby „z okruhu magistry Nagyové“. Informace následně byly předány pracovnici Úřadu vlády (Nagyové) v rozporu se zákonem. Vrchní státní zástupce Ištván potvrdil obvinění šéfky kabinetu premiéra Nečase Nagyové, ale odmítl sdělit jméno osob poškozených, tedy zda sledování bylo zaměřeno na manželku premiéra Petra Nečase a které další dvě osoby. I u Nagyové pak figuruje skutek uplácení, celkem tři skutky se dvěma trestními sazbami. Pavel Komár z VSZ Olomouc uvedl, že motiv nezákonného sledování, zadaného vojenskému zpravodajství a jím nezákonně provedeného, byl ryze soukromý. 

K odhalení údajné trestné činnosti kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové se policisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky či Iva Rittiga a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka, kterého policie podezírala ze zneužití pravomoci. Vyplývá to z usnesení o zahájení trestního stíhání Nagyové, které zveřejnila média. Nagyová podle usnesení iniciovala protiprávní sledování jeho manželky a následně toto sledování usměrňovala.

Druhý skutek naplňuje korupci. Vrchní státní zástupce Ištván uvedl, že v souvislosti s výkonem mandátu poslance tří bývalých poslanců PSP ČR bylo zjištěno, že konali ne v souladu s ústavním slibem poslance, ale ve vztahu ke konkrétnímu hlasování o vládní předloze zákona. Dle důkazů jim bylo přislíbeno konkrétní plnění a nehlasovali o zákonu tak, jak jim ukládá mandát, ale vzdali se jej a umožnili hlasování náhradníků. Obviněni byli exposlanci Tluchoř a Fuksa (označování jako rebelové ODS), v rovině spekulace zůstává, zda třetím je exposlanec Šnajdr. Na tiskové konferenci bylo řečeno, že „zadržení a obvinění třetího zatím neproběhlo z technických důvodů“. Pavel Komár z VSZ Olomouc uvedl, že u exposlanců šlo o přijetí funkcí v managementu státem ovládaných podniků. Konkrétně jmenovány byly společnosti České dráhy, Čepro, Aerohoding.

Komentář ÚOOZ či VSZ se zatím nedotkl oblasti takzvaných kmotrů (Janoušek, Rittig), jejich napojení na politiku, státní podniky či veřejné zakázky.

Premiér Petr Nečas své vystoupení ve Sněmovně rozdělil ke dvěma tématům: vojenskému zpravodajství a exposlanců ODS. Uvedl, že nevyslyší výzvy opozice a neodstoupí z funkce.

"Po svém nástupu do funkce v roce 2010 jsem odmítl ochranku pro sebe i svou rodinu. V diskusi s odborníky jsme vyhodnocovali bezpečnostní situaci mou i mého okolí. Při závažných indiciích jsem to probíral se spolupracovníky i odborníky. Zatčení dvou generálů Vojenské zpravodajské služby tímto teatrálním způsobem je fatální poškození ČR," uvedl mimo jiné Petr Nečas k otázce dle VSZ a ÚOOZ nezákonného vyšetřování vojenským zpravodajstvím.

"Bývalí poslanci ODS zamezili pádu vlády, zachovali se loajálně vůči své straně. Naše strana jim za to dala najevo, že s nimi i nadále počítá. Je-li kriminalizován tento postup, nakročili jsme ke konci stranické politiky v ČR. Něco jiného by bylo, kdyby se jednalo o konkrétní částky. Ale standardní politická dohoda by neměla být kriminalizována," uvedl Nečas k větvi vyšetřování, týkající se bývalých poslanců ODS.

"Existuje jediná rozumná možnost, odchod Petra Nečase i celé vlády a předčasné volby. Skandál, který dnes zažíváme, se dotýká podstaty existence této vlády," uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek k tomu za TOP 09 prohlásil, že pokud se premiér zbaví "všech lidí, kteří byli obviněni nebo budou obviněni na úřadu vlády, nemáme důvod mu nevěřit, že on sám se nedopustil ničeho nečestného". A pokud další vyšetřování neukáže další závažné skutečnosti, nemáme důvod snižovat svoji důvěru v předsedu vlády Nečase, destabilizovat vládu a jsme připraveni pokračovat," dodal.

"Premiér Petr Nečas dal po 18. 9. 2012 slib prostřednictvím Jany Nagyové a Romana Bočka třem poslancům poskytnutí úplatku formou významných postů," cituje MF DNES z policejního usnesení, které předali vyšetřovatelé některým z aktérů současné politické krize. Detektivové toto jednání označují za úplatek.

Premiér ale podle svého dnešního vystoupení před poslanci vidí jinak. "Lidé, kteří se zachovali ke své straně loajálně a odmítli způsobit pád vlády, a to, že s nimi tato strana dále počítá, to podle mě není neobvyklé. Já podpořím tebe, ty podpoříš mě: to je přece standardní součástí politiky," řekl dnes premiér Nečas ve Sněmovně.

ČT uvádí, že vyšetřovatelé nevyvrátili, že se zajímají o samotného premiéra, pouze to nemohli potvrdit, protože má imunitu. Z usnesení o zahájení trestního stíhání v kauze uplácení tří poslanců jasně vyplývá, že policie považuje za muže, který slíbil údajné úplatky, Petra Nečase. Je tak velmi pravděpodobné, že v nejbližších hodinách dorazí do Poslanecké sněmovny žádost o jeho vydání.

(Zdroj: ČT, čtk, MfDnes)


Čtěte více:

Obří razie ÚOOZ: Úřad vlády, Praha, obrana, lobbisté...Nečas nemá důvod k rezignaci
13.06.2013 9:58
Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přiš...
Razie ÚOOZ vyústila v zadržení 8 lidí. Dnešek přinese další informace o osudu vlády
14.06.2013 8:38
Policie celou noc vyslýchala 8 zadržených osob včetně šéfky úřadu prem...

Váš názor
  • jenom blbec a těch je
    17.06.2013 7:41

    si myslí, že se něco změní. To se stane až se dostanou ke korytu zase komunisti v čele s Grebeníčkem a Filipem. To se zase budeme mít jak v letech padesátých a pak nám zase přijede na pomoc, na přání komunistů, sám veliký Putin. Téhle zemi není pomoci.
    xxx
    • Re: jenom blbec a těch je
      17.06.2013 8:32

      Vážně jako v padesátých letech? To podle tebe jako nastoupí policie a sebere všem lidem počítače i mobily, 'znárodní' veškeré podnikání, zavede jen jeden druh jogurtu, zakáže dovoz cizokrajného ovoce, zavede nedostatek hajzlpapíru atd.atd.? Zruší veškeré značkové zboží (a o to většině lidí zřejmě jde - o kulturu a volnou výměnu názorů se valná část populace, zmanipulovaná dnešními médii v rukou cizáků stejně nestará... ;-)
      Kalka.
      •  
        17.06.2013 8:37

        V každém případě si myslím, že je dobře pokud se takovým způsobem rozšiřuje nabídka teplých místeček, pro všehoschopné politiky. Ona se možná zvýší i zaměstnanost, když se bude šít víc erárního oblečení.
        Homo
  • Jáj, vraj Nagyová bola Nečaskovo tykadlo,
    16.06.2013 6:40

    vraví Fendryško: http://aktualne.centrum.cz/blogy-a-nazory/komentare/clanek.phtml?id=782526
    Šaňo
    • Tykadlo netykadlo,
      17.06.2013 7:12

      Nagyová byla kurva, co šla v politice přes mrtvoly a Nečas byl její pasák
      mamon
      • Re: Tykadlo netykadlo,
        17.06.2013 10:21

        Mno. Myslíš, mamone, že už se "realizují" miliardové odklony, které lidi i firmy pálí?
        mša
    • hm
      16.06.2013 11:31

      "anonym 16.6. 10:06 Re: Předčasné volby i vládní zmrtvýchvstání. Jaké jsou další možné scénáře? Ty socani jsou čím dál tím drzejší. Socdem vládla v době bezprecedentního celosvětového hospodářského růstu a navíc díky vstupu do EU naše hospodářství velmi rostlo. Naopak, pravice vládla za největší celosvětové krize ze 80 let. Kdyby socdem vládla dnes, každoroční schodek by byl o 300-400 miliónů vyšší (vynásobení, kolik by to činilo za celé období a o kolik by se dluh zvětšil jistě zvládnete sám). A házet pravici dluh za FVE, který jde kompletně za levicí, která ten zhůvěřilý zmetek protlačila i přes odpor ODS, to je fakt hodně silné kafe. (A abych předešel chytání se stébla typu "tak ho měli změnit", tak připomínám, že jednak zákon postavený tak, že kvůli technické reakci na vývoj událostí je potřeba zákon měnit je prostě zhůvěřilý zmetek. A navíc v době, kdy problém začal být palčívý ČSSD shodila vládu, byla vláda úřednická a pravice nevládla. Naopak, ze shození vlády je jasné, že levice měla v parlamentu dost velkou sílu úpravu protlačit, přesto se o to ani nepokusila.)"
      mša
      • Re: hm
        17.06.2013 7:16

        současnou krizi v ČR vyrobila z podstatné části naše českorakouská pravice svou neschopností makroekonomicky řídit tento stát
        mamon
        •  
          17.06.2013 10:15

          tedy si myslíš, že bude premiérem VK?
          mša
  • Jana
    15.06.2013 23:33

    ...žena v tom má jasno, vídí v ní kurvu, co vošukala každýho, koho potřebovala pro svý intriky. Já to sice, nechápu, nerozumim tomuhl vkusu, ale...ženský maj instinkt. ;-)
    db
  • Tak paní Jana už má osobní prohlídku za sebou
    15.06.2013 22:21

    jen museli zaprotokolovat, že ji v tělních dutinách nečas zapomněl něco nehezkého
    mamon
    • Re: Tak paní Jana už má osobní prohlídku za sebou
      15.06.2013 22:49

      nezáviď, popleto
      mša
      •  
        15.06.2013 22:54

        Já ti nic nezávidím.
        mamon
        •  
          15.06.2013 23:02

          to je dobře. Závist je totiž smrtelný hřích.
          mša
          •  
            15.06.2013 23:22

            jo, je to dobře, uklidni se, dnes jsi vyřešil i záhadu státního dluhu, můžeš jít klidně spát, na tvou bezpečnost dohlíží otřelí generálové co prošli afghánským peklem a věrně plní příkazy dominy na špehování lidí a jsou přesvědčeni, že tím slouží vlasti
            mamon
            • no
              15.06.2013 23:26

              ...jestli jseš jeden z těch, kteří si přejí, aby ně radši dohllížli soudruzi KSČ + féráci ze socdem + ABL/VV/ gestapo + všechoschopný Mirek....tak gudlak.
              db
              • Re: no
                15.06.2013 23:44

                ne, jsem jeden z těch, který si myslí, že než by mě měla chránit domina, tak to raději bez ochrany ...
                mamon
  •  
    15.06.2013 18:25

    http://www.novinky.cz/domaci/304968-peake-je-to-grandiozni-skandal-vedeni-ods.html grandiozní "paní" která má stranu o deseti LIDEch a bez ABL by byla nulou se ozvala...hlavně že je to podle KS statečná žena...shit
    el mrcoch
  • dfens dokáže zabít :-))))
    15.06.2013 13:57

    ....Dále o tom, že jakási Nagyová, nikoli politický činitel, ale kariérní úřednice, nechala špehovat vojenskou kontrarozvědkou svého řidiče. Přitom prý využívala "svého vlivu vyplývajícího zejména z osobního poměru se současným předsedou vlády". Je to jistě zajímavý stav, kdy úřednice bez patřičných pověření může operovat rozvědkou, protože žárlí na něčí starou. Příště by mohla třeba hajzlbába z Hradu nařídit generálnímu štábu armády vojenský útok na Čínu, protože se jí rozpadly čínské boty.
    db
    • Re: dfens dokáže zabít :-))))
      15.06.2013 13:59

      A není to divné od té rozvědky? Jak může dělat melouch někomu, kdo má pověření ho úkolovat.
      Velkamedvědice
  • Máte plno pindů, pindalové
    15.06.2013 11:35

    tak buďte ve střehu, až na vás domina zavolá, krtečci, tak šup,šup, honem běžte sbírat žrádlo pro psa. Tahle pravicová gauner sebranka to dotáhla tak daleko, že řízení státu vypadá jak Irák za Sadáma
    mamon
  • ?
    15.06.2013 11:19

    Mám málo informací, ale pokud tedy vedení ODS korumpovalo poslance proti slibu korytem, je normální obvinit z toho jen Nagyovou, která nabídku pouze předala??
    Velkamedvědice
    • Re: ?
      15.06.2013 11:42

      v článku čtu: "K odhalení údajné trestné činnosti kolem šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové se policisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou z lobbistů Romana Janouška, Tomáše Hrdličky či Iva Rittiga a prověřování jednání tehdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka, kterého policie podezírala ze zneužití pravomoci."---------Zmiňovaní jsou zatčeni?
      mša
    • Re: ?
      15.06.2013 11:39

      nepindej, že náš málo informací krtečku, je jich aš aš, jen je nechceš vzít v potaz
      mamon
      • Co
        15.06.2013 13:23

        vím jistě, že kokoti as frustrování ubožáci lečící si mindráky výpady na chatu si lepší vládu nezaslouží. Vrať se zpátky za kámošem bravkem do chlívu, arogantní cype.
        Velkamedvědice
        • Re: Co
          15.06.2013 22:16

          ještě celkem nedávno jsi nevěděl ani co to máš mezi nohama, tak ještě nastuduj, co se s tím dá dělat, nejlépe u nějaké dominy, jakou měl nečas, ale jinak ses rozpovídal hezky, zjebe
          mamon
          • mamone
            15.06.2013 22:20

            ..mozna to myslis dobre, ale cesta agresivniho a nepromyslenyho napadani inteligentnich diskuteru fakt nikam nevede, maximalne budes pro vetsinu za hovado. vzpamatuj se a nadavej tem, komu to patri. VM to rozhodně neni.
            db
            • Re: mamone
              15.06.2013 22:27

              To já ho zase chápu, mamrda. Chlopek, kterého bije vlastni robka, a bravek nepusti ve chlivku ke zdi si hraje na grofa. Inu cyp. Až půjde do doktora, už ho nepustí.
              Velkamedvědice
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university