Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obří razie ÚOOZ: Úřad vlády, Praha, obrana, lobbisté...Nečas nemá důvod k rezignaci

Obří razie ÚOOZ: Úřad vlády, Praha, obrana, lobbisté...Nečas nemá důvod k rezignaci

13.06.2013 9:58, aktualizováno: 13.6. 18:14
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) přišli po půlnoci po skončení jednání kabinetu do sídla Úřadu vlády. Zatím nebyl oficiálně potvrzen důvod. Více informací měla vnést tisková konference od 15:30, ale nestalo se.

Mluvčí ÚOOZ Hanták na tiskové konferenci potvrdil, že útvar realizuje akci, jejíž příprava probíhala několik měsíců a zadrženo při ní bylo několik osob. Hanták dále uvedl, že probíhají výslechy a domovní prohlídky. Případ se podle něj týká Prahy, Středočeského a Královehradeckého kraje. Potvrdil akci na Úřadu vlády a ministerstvu obrany. Hanták neposkytl pro tuto chvíli prostor pro otázky médií s tím, že nechce ohrozit průběh vyšetřování.

Podle dosavadního souhrnu z médií policie zadržela při nočním zásahu bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra Ivana Fuksu (údajně již večer) a bývalého náměstka ministra Marka Šnajdra (oba ODS) a z osob premiérovi ČR Petru Nečasovi nejbližších ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou. Aktuálně a iDnes později citovaly SMS od Marka Šnajdra, že "je na cestách a netuší vůbec nic". Mezi zadrženými je také vedoucí úřadu vlády Lubomír Poul, potvrdily zdroje ČTK informace serveru Parlamentní listy.

Policie podezírá Petra Tluchoře mimo jiné z úplatkářství v souvislosti s jeho odstoupením z funkce poslance, uvedl odpoledne jeho advokát. Podle ČT policie Tluchoře dále podezírá z pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti a zneužití pravomoci.

Mezi zatčenými je podle MF Dnes i Roman Boček, bývalý náměstek ministra zemědělství Petra Bendla, s vazbami na lobbistu Rittiga (média spekulovala o šéfovi Budvaru Jiřím Bočkovi, šlo o záměnu). Podle deníku Právo policie zatýkala také na jihu Čech (8 lidí) a celkem do akce zapojila kolem čtyř stovek svých lidí. Nepotvrzeným stavebním kamenem razie mají být stovky hodin odposlechů lobbisty a podnikatele Romana Janouška.

ÚOOZ dle médií zasahují právě také v komplexu v centru Prahy, ve kterém sídlí lobbista Roman Janoušek a rovněž u lobbisty Ivo Rittiga. Podle zpravodaje ČT i v tuto chvíli probíhá zásah ve firmě Ivo Rittiga, který je spojován se zakázkou na vývoj etického kodexu Lesy ČR, za který měla jeho firma dostat přes jeden milion korun. Mluvčí Lesů ČR odmítl dřívější informace o zásahu přímo v prostorách firmy.

Podle zdroje iDnes policisté přišli také do Sněmovny a do Škodova paláce, předsedkyně Němcová (ODS) ale zásah policie ve Sněmovně odmítla. Zasahuje se také na ministerstvu obrany, dále v mělnické firmě Kardio Port, která vyhrála podezřelou dvoumiliardovou zakázku kliniky IKEM a také například u Libora Grigárka bývalého náměstka vrchního státního zástupce v Praze. Policie zasahovala také na Odboru městského investora Prahy. Jeho šéf Jan Beránek to MF Dnes potvrdil s tím, že si detektivové vyžádali informace asi o 13 veřejných zakázkách z období let 2009 -2012. Policie si podle informací ČTK vyžádala na pražské radnici smlouvy uzavřené mezi Prahou a lobbistou Janouškem a také doklady k některým zakázkám.

Nejasno je kolem ředitele Správy státních hmotných rezerv a bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka. Před desátou hodinou dopoledne sekretariát správy uváděl, že je zřejmě v budově instituce, o dvacet minut později úředníci uvedli, že Páleník má "jednání mimo budovu", napsal iDnes. Dalším zatčeným je podle deníku Právo Milan Kovanda, šéf Vojenského zpravodajství. Ten nahradil ve funkci Ondreje Páleníka

Celá realizace případu probíhá pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a veškeré úkony trestního řízení, které ÚOOZ provádí, jsou řádně povoleny v souladu se zákonem, uvedl mluvčí Hanták.

Premiér Petr Nečas na mimořádné krátké tiskové konferenci uvedl, že nemá pocit, že by se on nebo jeho spolupracovníci dopustil čehokoli nepoctivého, nemá důvod uvažovat o rezignaci a tím pádem o pádu vlády. "V tuto chvíli nemám informace, které by prokazovaly trestnou činnost mých spolupracovníků," uvedl s tím, že jeho důvěra ke spolupracovnici Janě Nagyové nepoklesla. Nečas dále uvedl, že zadržení pracovníků úřadu vlády má mít souvislost s komunikací s vojenským zpravodajstvím a odstoupením takzvaných rebelů, tří exposlanců ODS. Nečas kritizoval, že věc dozoruje vrchní státní zastupitelství v Olomouci. "Nemůže mne nepřekvapit fakt, že údajnou činnost v Praze, provozovanou lidmi s trvalým bydlištěm v Praze, dozoruje vrchní státní zastupitelství v Olomouci se sídlem v Ostravě. Podobné účelové změny ve své době byly právem kritizovány v kauze Jiřího Čunka," uvedl premiér Nečas. Svolal jednání grémia ODS a chce informovat koaliční partnery, zítra bude jednat poslanecký klub ODS.

Někteří sociální demokraté již hovoří o předčasných volbách a svolali na dnešní šestou hodinu večerní mimořádné jednání grémia. Podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka se bez nich situace nedá řešit, podle Zdeňka Škromacha by volby mohly být koncem srpna nebo začátkem září. K předčasným volbám se kloní i Věci veřejné a je pro ně také někdejší premiér a nynější předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek.  Podle předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga jsme se ocitli na křižovatce a buď policie má důkazy, které dokazují, že je ohrožena naše demokracie, nebo se ukáže, že postupovala na základě špatných informací. Místopředseda TOP09 a minist financí Kalousek vyzval k tomu, abychom nedestabilizovali zemi bez důkazů a za TOP09 uvedl, že doufá, že se situace na Úřadu vlády ČR co nejdříve vyjasní. Od 19. hodiny na pokyn premiéra Nečase zasedá Bezpečnostní rada státu.

(Zdroj: čtk, ČT24, Týden, iDnes, ÚOOZ)


Váš názor
  • Fakt je
    13.06.2013 19:45

    že mám spousty známých u vyše postavených policistru a ti už několik let říkali že největší organizovaný zločin dělá vláda ,pozor skrz na skrz
    pb
  •  
    13.06.2013 18:10

    odkud fouká vítr autor:miloš zeman režie:ČSSD herci:policajti a lumpové..nebo obráceně?u nás už to nikdo neví,padouch nebo hrdina,všechno jedna rodina. diváci:českej národ 1.jednání..policajti se říti na politiky 2.jednání:zákulisní jednání postižených 3.jednání:politici se řítí na policajty 4.jednání každý se řítí na každého finále: jako obvykle všechno končí v ŘITI
    bob
    •  
      13.06.2013 18:27

      "Zdůrazňujeme, že SPOZ kontinuálně prosazuje boj proti korupci a to prostřednictvím přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku včetně možnosti zabavení nelegálně nabytého majetku. Tato cesta je jedinou možností, jak účinně bojovat s korupcí," vzkazují zemanovci.
      mša
  • Mirek Dušín
    13.06.2013 17:03

    byl pěkně zcuchanej, co?
    Kalka.
    • Re: Mirek Dušín
      13.06.2013 17:07

      ale 'důvěra' mu nepoklesla...
      Kalka.
      •  
        13.06.2013 17:16

        Zase jsem slyšel žvatlat klasického svazáka, jako na sjezdu SSM. Slovník se nemění, myšlení se nemění. Ruphej samozřejmě nebude souhlasit a pitomě se zeptá: "co vidíš neměnného v jeho myšlení"?:-)))))))
        Jesse
        •  
          13.06.2013 17:21

          „Pokud nezavřou Kalouska, jde o polovičaté opatření,“ myslí si Křeček.
          mša
          •  
            13.06.2013 17:31

            Syslík je mnohdy velmi humorný..., ale tentokrát si to myslím i já:-))
            Jesse
            • Jesse,
              13.06.2013 19:36

              máš recht...dokud ten nebude pod zámkem pokvete tady jenom tuřín...spočítat jeho "kauzy" od roku 89 to by vydalo za román...a nic se neděje
              el mrcoch
  •  
    13.06.2013 16:34

    zatvorte ich vsetkych...aj s nami...a bude dobre
    OPTIMISTA
  • Vinettou im memoriam
    13.06.2013 16:06

    http://www.youtube.com/watch?v=HgiaZTmWzN4 PS http://www.youtube.com/watch?v=p5G4Z5EemSc
    Velkamedvědice
  • proč hledají
    13.06.2013 15:45

    Nečase, když už týden víme, že nečas zmizí a nastane hezké počasí
    ZUZKA
  • Co blbnete,
    13.06.2013 15:35

    jste jak babky na trhu. Buďte rádi že se něco děje, doufám že budou pokračovat dál napříč politickým spektrem. Adeptů je více...
    el mrcoch
    • Re: Co blbnete,
      13.06.2013 15:42

      Se něco děje? http://www.youtube.com/watch?v=HYQb9wCGC6w
      Velkamedvědice
    • Re: Co blbnete,
      13.06.2013 15:38

      čus buřt, já jsem nadmíru spokojen:-)) konečně se něco děje. Vidím to tak, že politická mafie nasrala už i policii. a fňukna Němcová pokračuje - - - http://www.ceskatelevize.cz/ct24/zive-vysilani/
      Jesse
  • fňukna němcová
    13.06.2013 15:14

    říká, že je v šoku:-))) Ona za 20 let nevěděla, koho mají v ODS za prasata z podsvětí...:-))) Tohle ruphej nerozchodí :-))))
    Jesse
    • fňukna Džesí
      13.06.2013 15:16

      RH v tom jede?
      Velkamedvědice
      • Gdo je u tebe fňukna?
        13.06.2013 15:19

        RH je jejich servilní fanatik :-) Tos nevěděl?
        Jesse
        • Re: Gdo je u tebe fňukna?
          13.06.2013 15:21

          Ne. Myslel jsem, že je Klausofil. Ten ODS systematicky zničil.
          Velkamedvědice
          •  
            13.06.2013 15:24

            Klaus přece ODS založil a s tím do politiky přinesl dnes známé manýry a móresy, mezi lidmi z ODS velmi nakažlivé a viditelné. Neomalenost, maloměšťáctví, arogance a drzost jsou přece tak vidět, jen RH to nevidí :-))
            Jesse
          •  
            13.06.2013 15:24

            další, kdo dělá najednou blbého
            mamon
            • Mamon
              13.06.2013 15:29

              Lidi jsou kurvy. To bys nevěřil.
              Velkamedvědice
            •  
              13.06.2013 15:25

              Jj, máš recht. Najednou se tady bijí v hruď, že oni ODS nikdy nevolili :-))))
              Jesse
  • Etický princip
    13.06.2013 15:10

    Ivo Rittiga - zlato ve schránkách komerčky...
    Kalka.
    • Re: Etický princip
      13.06.2013 15:12

      Zřejmě chytrý investor.
      Velkamedvědice
  • Když
    13.06.2013 14:40

    o korupci lidé mluvili, tak mafiáni vždycky říkali - "předložte nám důkazy" a cynicky hleděli do kamer, naparovali se a fňukna Nemcová vždycky doprovodila nepokoje lidí slovy, že "je to útok na samotné principy demoktracie". Jediné co pomůže vyléčit českou politickou scénu je založit několik pracovních táborů a nechat je tam tak dlouho, dokud nevydělají zpět celý státní dluh. Každá jiná cesta se mi zdá zbytečná a kontraproduktivní, protože bez konfiskací majetků, doživotních trestů a pod... se nebudou budoucí politici bát. Jen strach z voličů může totiž donutit politiky, aby se chovali slušně...
    Jesse
    • Re: Když
      13.06.2013 15:40

      průšvih bude, jestli je pustěj a budou to muset kompenzovat penězma...To by pak stát přišel o další miliardy....V Praze se mluví o tom, že promluvil Rath pravdu..tak nevím
      ZUZKA
    • Re: Když
      13.06.2013 14:50

      Jestlipak se zruší zákony, které prosadila tahle mafiánská vláda - nebo se bude ještě roky ctít presumpce jejich neviny?
      Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university