Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daň z dividend možná neskončí. ČSSD žádá vládu o potřebné kroky. Fischer není proti

Daň z dividend možná neskončí. ČSSD žádá vládu o potřebné kroky. Fischer není proti

19.08.2013 8:31, aktualizováno: 19.8. 8:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

ČSSD žádá po vládě Jiřího Rusnoka, aby pomocí zákonných opatření v Senátu prosadila placení daně z dividendy. Nulová daň z akciových výnosů měla začít platit od ledna. Podle sociálních demokratů by tím ale státní rozpočet přišel o miliardy. Ministr financí v demisi Jan Fischer je ochotný zákonné opatření předložit, informovala Česká televize (ČT). 

"Já bych velmi uvítal, aby toto zákonné opatření, i když vím, že je potřeba s nimi velmi šetřit, Senátem prošlo," řekl ČT Fischer s tím, že by státní rozpočet jinak zbytečně přišel o miliardy korun. Samotný Jiří Rusnok zatím nechce požadavky na schvalování zákonných opatření komentovat. Hned poté, co v úterý podal demisi, ale naznačil, že by o nich vláda jednat mohla: "Jsme připraveni a máme nastavený režim, který zajistí nezbytné legislativní kroky."

Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce chtějí sociální demokraté k prosazení daně z dividendy využít své většiny v Senátu. Nulová daň z akciových výnosů a prodloužení lhůty pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů na tři roky jsou součástí rozsáhlých změn daňových zákonů, které souvisejí s přijetím nového občanského zákoníku a v minulém týdnu je schválila Sněmovna. Projít ale musí ještě Senátem. 

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) záměr ČSSD kritizuje, připravovaný návrh rozpočtu podle něj se změnami počítal. "Žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, naopak je zde nebezpečí, že ještě na konci roku nikdo nebude vědět, jaké bude platit daně," sdělil ČT. Daňové změny se navíc podle něj nehodí pro zákonná opatření Senátu: "Zákonné opatření má mít v době, kdy je sněmovna rozpuštěná, stejně přísný režim jako legislativní nouze, to znamená pro naprosto nepředvídané a mimořádné události," dodal Kalousek.

(Zdroj: Česká televize, ČTK)


Čtěte více:

Vláda chce dividendy bez daně i snazší odpisy už v roce 2014. Do voleb hodlá ulehčit lidem i firmám
28.03.2013 9:16
Současná koaliční vláda chce voličům vycházet vstříc a zvláště těm ze ...
MF napřesrok asi prodlouží daňový test na 3 roky a zruší zdanění dividend. Změna některých daní bude až od 2015
05.04.2013 8:36
Ministerstvo financí upustilo od záměru posunout platnost všech schvál...
Vláda schválila daňové změny, od ledna ruší zdanění dividend
18.04.2013 8:36
Vláda schválila návrh daňových změn souvisejících s novým občanským zá...

Váš názor
  • tohle si zapamatujte tupci:-)
    19.08.2013 17:29

    http://www.youtube.com/embed/S_SA0aB7w7A?feature=player_detailpage
    Jesse
  • JF opět dokázal
    19.08.2013 16:59

    že je na svém místě - želatina v kelímku :-)))
    Jesse
  • Humusáci
    19.08.2013 13:10

    brát z cizího by se jim chtělo a zase bude chtít, je to tak pořád... a to ještě ani nebyly volby :(
    Bob
    • Re: Humusáci
      19.08.2013 16:58

      Šak my těm kapitalistům ukážeme !! Všem těm keťasům, buržoustům, šmelinářům a vrahům z Volstrýtu dáme za vyučenou a jejich nakeťasené peníze poctivě rozdělíme všem našim nejlepším synům a dcerám národa, moudrým a poctivým voličům naší společné lepší budoucnosti :-)))))))
      Jesse
  • to bludný balvan
    19.08.2013 12:58

    Pokud chceš mít trvalý zisk, musíš se o svůj majetek starat. A to platí i o akciový majetek. Vezmi příklad firmy ECM - 1,koupils akcii a nestaráš se, žádná práce - co máš dnes a co má stát z toho, že nic nemáš ? Půjdeš třeba žadonit o podporu či nějaké dávky ! 2. koupils akcie staráš se, zjistils problémy firmy, prodáš, koupíš jiné akcie, máš majetek, můžeš nakupovat zboží služby,investovat - stát vydělává
    miki1
    • Re: to bludný balvan
      19.08.2013 17:02

      ... a stát je tak hodný, že několik set tisíc akcionářů už zbavil úmorné odpovědnosti a starosti o majetek a pro jistotu je vyvlastnil § 220 OZ, tzv squeez out. Nebylo by poctivé, aby jedni byli zajištění na důchod lehce nebytým majetkem a druzí ne :-))))
      Jesse
  • 3 letý časový test
    19.08.2013 12:35

    Tak můj osobní názor je, že ti čů... nechají zdanění divi (s tím nemám problém, je běžné všude), ale taky tam nechají změnu testu na 3 roky.Jestli tohle projde tak může Koblic zavřít krám úplně a KB, Čez a Telku převést do Varšavy.
    fojta
    • Re: 3 letý časový test
      19.08.2013 12:48

      Taky myslím, že to takhle dopadne. Jsou to prostě šmejdi. Ale převod do Varšavy ti nepomůže nic. Pokud budeš obchodovat z ČR, stejně se na tebe budou vztahovat český zákony.
      qwer
    • Re: 3 letý časový test
      19.08.2013 12:47

      souhlasím, že tahle kombinace je slušně řečeno nevhodná:-)
      mila69
  • Chátra se už projevuje
    19.08.2013 12:20

    Nejprve Kalousek zrušil 6 měsíců držení akcií ke zdanění a už oranžová chátra chce dále danit. Mají pěkně vymyšlené jak každý krok po kroku zvýší daně.
    medium2
  •  
    19.08.2013 12:16

    lidé jsou hloupí a chtějí žít v iluzi, složená dan kvota je tuším někde u 40% a stejné je to tady, firma zaplatí 19% a odporný kapitalistický vyvrhel majitel akcie dalších 15% ze zbytku a ono je to skoro 32% a stejné je to u každého kdo pracuje, něco odvede podnik, něco zaměsnanec a lup ho 40% i z platu 20 hrubého, jenže co oko nevidí ...
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Otázka do pléna
    19.08.2013 12:04

    ....kdo z Vás - jedno jestli sám nebo s někým - pásl husy ?? Tip na čtení: Viewegh /to jsou paradoxy, dřiv jsem tvrdil, že je to brak/: Mráz přichází z Hradu. Daleko před aférou Nagyová, vše krásně vyobrazeno...krásné monenty s Voldemortem, Bártou, Johnem, Klausem......
    db
    • Re: Otázka do pléna
      19.08.2013 12:16

      Na mě asi otázka mířená nebyla, ale já jsem kdysi pásl s bráchem housátka u babičky. :o)
      Peté13
      • tak to všechna čest
        19.08.2013 12:18

        ...v tom případě ti nelze vyčítat použití úsloví....
        db
  •  
    19.08.2013 11:43

    Podle Rupheje je sra*í těžká duševní práce. Když jdeš sr*t musíš zvažovat pro a proti, jestli se raději budeš obtěžovat odnést to až na WC do mísy nebo se radši moc nenamáhat a udělt to do postele.
    ..
  •  
    19.08.2013 10:02

    Tady v tom státě se vůbec neřeší daňové úniky at to byl Kalousek nebo bude případně čssd či jiní !!! všichni se jen snaží co nejvíce vybrat a pak to "mezi svými rozkrást". Co udělal kalosek s DPH udělá ČSSD s jinými daněmi. Neslyším nikde o úsporách ! Je to jen o trnsferech z jedné hromady peněz k rukám vyvolených. Viz Fišer v této vládě a jeho splacení dlůhů. Takže ČSSD určitě volit nebudu ani SPOZ !!!
    miki1
    •  
      19.08.2013 10:42

      Souhlas, já bych asi vsadil letos na Babiše. Není co ztratit.
      qwer
      •  
        19.08.2013 11:12

        Babiš má část svého byznysu postaveného právě na státním přerozdělování, tedy na dotacích. A jelikož jsem obecně proti dotacím/přerozdělování vybraných prostředků směrem mj. k vybraným spřízněným osobám či firmám (korupční prostředí, jak vyšité), tak já Babiše rozhodně ne. To nemluvím o jeho pochybné komoušské minulosti.
        Peté13
    •  
      19.08.2013 10:07

      Já také ne. Vím, že někteří budou mít k tomuto výhrady, ale pro mě osobně je nejpřijatelnější Strana svobodných občanů s předsedou Machem. Kromě rozežraného státu mám totiž vysloveně odpor i k rozežranému bolševickému Bruselu.
      Peté13
      •  
        19.08.2013 11:15

        Také se mi nelíbí některé úřednické výmysli z Bruselu, ale pořád je mi velmi blízká myšlenka sjednocené Evropy. Neměli bychom se, podle mého názor, trhat od Evropy, ale naopak se aktivně podílet na její podobě.
        mila69
        •  
          19.08.2013 12:11

          To je fantasmagorická utopie. Aktivně se podílet na podobě Evropy ? Pro ně jsme jen nuly. Bez ekonomické síly není síly politické. Evropě vládnou těžké váhy jako Německo, Francie a V.Británie. To jsou země, které mají váhu na to si prosadit, co potřebují. Pokud něco chce prosadit malá země jako je ČR, dostaneme vždycky přes hubu (pokud je to v přímém rozporu se zájmy těžkých vah). Co získáváme sjednocením Evropy ? Cestování po Evropě na občanku rovnou přeskočte.
          Peté13
          • to Peté
            19.08.2013 12:33

            Ta otázka je asi složitější. Samozřejmě velké země prosadí více, ale sami jako malá země v globálním světe v kontextu Čína, Indie, Rusko, USA... neprosadíme sami už vůbec nic. A hlavně je tu i nedávné dějiny a otázka válek, já vím že v době míru se to zdá jako něco nereálného, ale stačí se podívat na Balkán. Jo a mimo to si myslim, že ti úředníci v Bruselu nejsou o nic horší než ti v Praze.
            mila69
            • Re: to Peté
              19.08.2013 14:08

              To jsou obvyklé argumenty, prázdné a bez významu. Co má smysl, je decentralizace moci na nejnižší možnou/reálnou úroveň a ne naopak. Nejvíce si toho logicky prosadíte po dohodě a kompromisech ve vlastní rodině, následně ve vlastní obci, následně na kraji, pak je to stát a na konci jsou to nadnárodní a globální organizace. Na bordel, intriky a korupci si dohlédnete lépe ve vlastní obci nebo na ministerstvu ? Jakou máte asi šanci si došlápnout např. na eurokomisaře ? Čím více vlivu a moci dáte nad svými životy těmto "nedostižitelným", tím více se blížíme zpět k feudalismu. Mocní jsou bohatí a bohatí zase mocní a všichni dohromady myslí na hlavně na to, aby svůj vliv, moc a majetek udrželi a množili. To poslední na co myslí, jste Vy. Znáte to, dejte lůze chléb a hry, a za to vás nechá lůza v klidu vládnout a držet/posilovat své mocenské pozice.
              Peté13
              • to Peté
                19.08.2013 14:32

                "...obvyklé argumenty, prázdné a bez významu" ...to už jsem někde slyšel, to asi nebude z Vaší hlavy:-) Při vší úctě. Evropa a cesta k feudalismu, tak tomu opravdu nerozumím. Myslím, že právě Evropa, a její směřování, má k feudalismu hodně daleko. Naopak co vůbec nerozporuju, je to že decentralizace moci je dobrá cesta, jen bohužel né úplně ve všech, třeba obrana, mezinárodní politika, atd. V tomhle směru je blízský model třeba USA, ale výhodu při spojování jednotnou řeč ....aneb zpropadený Babilon:-) Ať se nám to líbí či ne jsme uprostřed Evropy, tudíž Evropané a proto by jsme se měli snažit aby se nám v té Evropě dobře žilo (ano jso boje které nejde nikdy zcela vyhrát, ale přesto by je člověk neměl nikdy vzdát). A poslední poznámka, kdyby jsme žili jen v té naší malé hezké zemičce a uzavřeli se okolí, tak pod vedením lidí jako je Klaus (kteří to prosazují a také vědí proč by to bylo PRO NĚ výhodné), tak ten feudalismis máme dřiv než se nadějeme:-))))))...teda vlastně:-((((((!!!
                mila69
                • Re: to Peté
                  19.08.2013 21:25

                  Bohužel Vás zklamu, je to z mé hlavy. Netvrdil jsem, že se všechno má řešit na regionální úrovni, ale jen globální problémy by se měly řešit globálně a těch je opravdu poskrovnu. A žádní evropané nejsme, kde jste ten nesmysl vzal ? To papouškujete eurohujery, kteří se nám to snaží přes ČT a další média vnutit ? Jsme přece Češi, jsme národ s určitou historií. Slyšel jste někde, že by se národy v Asii vzdávali vlastního národa a tvrdili, že jsou Asiaté ? A co Afričané ? Já jsem to nikde a od nikoho neslyšel, ani nečetl, Vy ano ? A vlivná euromocenská klika toho má s feudály společného více než si myslíte. Zkuste je s dalšími lidmi odstřihnout od moci, odebrat jim část vlivu, či omezit přísun financí. Nepodaří se Vám to ! Je to jak středověká šlechta. Jsou nevolení, neodvolatelní a platíte jim desátky. Však také část evropské aristokracie stojí za vznikem a fungováním EU.
                  Peté13
      • To jsou...
        19.08.2013 10:38

        ...stejní fundamentalisti, jako parta Dutohlava Sobotky. Možnost je jediná: když nás budou chtít zkasírovat víc, než je v okolních státech obvyklé, přesuneme se s investicemi do zahraničí. Ale pozor na to: Rakousko 25% daň z dividend, Švýcaři 30%, Němci 20%....
        Amonfobis
        • Re: To jsou...
          19.08.2013 11:59

          ty, s domicilem v ČR održíš od Swiss firem divi poníženou o 35 % !. Pokud máš domicil v této zemi za určitých podmínek můžeš mít divi vyplacenou celou v plné výši. resp.tuto divi přičteš ke všem příjmům /včetně důch.renty/ a potom daníš "daným klíčem".
          AMN
      • A co "kapitalistické"
        19.08.2013 10:10

        ...Rusko? To je v pořádku ?
        db
        • Re: A co "kapitalistické"
          19.08.2013 10:18

          Co do toho pletete Rusko ? Rusko je mi ukradené.
          Peté13
  • zdanění
    19.08.2013 9:56

    Vadí mi toto: vyděláš peníze - zaplatíš daň - investuješ zdaněné peníze do akcií - akciová společnost má zisk, který opět zdaní - něco vyplatí na dividendách - opět zdanění tvého příjmu Já si pak z toho jako fyzická osoba nemohu odečíst ani korunu z nákladů, které vynaložím (ani náklady na koupi počítače, který pro nákup akcií potřebuji, ani poplatky či cokoliv jiného) Takže je to několikeré zdanění za moji práci a mých peněz.
    miki1
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data