Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kalousek: Odevzdáváme ČR ve velmi dobré pozici

Kalousek: Odevzdáváme ČR ve velmi dobré pozici

03.10.2013 16:22, aktualizováno: 3.10. 16:28
Autor: ČTK

Aktualizováno

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska je stav tuzemské ekonomiky ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu ve velmi dobré kondici. Bývalý ministr financí tak dnes na tiskové konferenci odmítl slova politiků v předvolebních debatách, že Česko za ostatními zeměmi pokulhává. 

"Odevzdáváme ČR v rámci mezinárodního srovnání na velmi dobré pozici," uvedl Kalousek. Zároveň demonstroval na statistických údajích, že v rámci regionu je ČR zemí s jednou z nejnižších nezaměstnaností nebo podílem chudých. Dále uvedl, že například podíl úvěrů domácností na hrubém domácím produktu je pod úrovní zemí eurozóny, nebo že čisté finanční bohatství domácností je jedno z nejvyšších v regionu. 

Kalousek rovněž uvedl, že úsporná rozpočtová politika předchozí Nečasovy vlády vedle k stabilizaci růstu dluhu a k velmi vysoké důvěře zahraničních investorů v ČR. "O naší budoucí prosperitě jsou věřitelé na finančních trzích přesvědčeni mnohem více než o prosperitě řady jiných sousedních zemí," uvedl. To podle něj umožnilo uspořit na obsluze státního dluhu jen v loňském roce přes 31 miliard korun

V případě daňového zatížení, pak Kalousek upozornil, že Česko má desátou nejnižší složenou daňovou kvótu v EU, a to na úrovni 34,5 procenta HDP. Průměr EU je 40 procent. 

"Je pravdou, že hospodářství nerostlo tak, jak bychom si představovali. Je pravdou, že vláda odmítla uměle podporovat růst za peníze na dluh. Rychlejší růst okolních zemí byl však draze zaplacen vysokými úroky a nestabilitou, aniž se podařilo zastavit rostoucí nezaměstnanost," uvedl Kalousek.

Lídři stran se dnes ohradili proti kritickým výrokům exprezidenta Václava Klause. Podle Miroslava Kalouska Klaus svým chováním vědomě pomáhá prezidentovi Milošovi Zemanovi. Podle hlavní tváře ODS Miroslavy Němcové Klaus svými kroky rozbíjí pravici. Klaus v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes řekl, že mnohé strany nejsou jasně ideologicky definované. Uvedl, že by nikomu nedoporučil volit ODS, kterou sám zakládal. 

Němcová ČTK řekla, že ODS si s kritikou Klause poradí. Tím, že Klaus podpořil volební blok Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru, podle ní podpořil "slepenec, který je destrukcí demokratického politického systému, neboť nemá žádnou demokratickou strukturu, která by generovala jak lidi na její kandidátní listinu, tak také program". "V tu chvíli popírá tedy to, že oporou a podstatou politického života jsou standardní politické strany. Dává přednost něčemu, co dříve velmi kritizoval a viděl to jako nebezpečí pro demokratický systém," řekla ČTK Němcová. Klaus, ačkoli tvrdí, že chce podporovat stmelení pravice, ji podle Němcové tímto krokem rozbíjí.

"Svým předvolebním chováním a svými výroky pan prezident Klaus zřetelně a vědomě pomáhá panu prezidentu Zemanovi. Stará láska nerezaví," řekl novinářům Kalousek. Odkázal se tím na opoziční smlouvu, kterou Klaus se Zemanem jako tehdejší lídři ODS a ČSSD a ideoví odpůrci po volbách v roce 1998 překvapivě uzavřeli.


Čtěte více:

Kalousek: Česká ekonomika může začít růst již v druhém pololetí. Máme prostor pro její podporu
03.05.2013 13:02
Česká ekonomika by mohla obnovit růst již ve druhé polovině letošního ...
Kalousek hodlá odpustit postiženým povodněmi platbu daně z příjmu
06.06.2013 14:27
Fyzické i právnické osoby, kterých se dotkly letošní záplavy, nebudou ...
Kalousek: Stát si letos půjčí o 110 až 140 miliard Kč méně
08.07.2013 12:09
Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek rozhodl o tom, že stát si l...
Průzkum CVVM: Babišovo ANO se dostává za ČSSD a KSČM
24.09.2013 17:15
V rukou sociálních demokratů, následovaných komunisty, zůstává dle čer...

Váš názor
  • Ministr Koníček proklamace vyvrací:
    05.10.2013 22:21

    http://www.parlamentnilisty.cz/parlament/politici-volicum/Ministr-Konicek-Kdo-nam-vzal-praci-a-prosperitu-a-co-s-tim-288222
    mša
    • ... prody servility
      05.10.2013 22:23

      http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Proudy-servility-propaganda-jak-za-komunismu-Analytik-rozebral-ohlasy-na-Klausovo-rypani-do-EU-288291
      mša
  • Řeč se mluví voda teče :o) :o) :o)
    04.10.2013 23:53

    Jo to taky znáš o tom po bitvě generálem :o) Koukni se do zrcadla. A to všechna tahle moudra jsi pochytil tady na Patriji co ? Co jsi teda kecal o tom short selling na TSLA :o)). Určitě nám zase v pondělí budeš vyprávět jak jsi dneska zase výhodně nakoupil. Svatá prostato.
    TSLA
  • Teslu...
    04.10.2013 22:48

    krátké pozice jsem dnes zavíral 16.47 intuice na Tesle mám zisk něco přes 900 000 USD a model S mám v zelené metalíze objednaný na vánoce, makléř na Patrii nejsem ...
    Pound
  • A zase ten Kalous ek.........
    03.10.2013 19:18

    Jen si to přiznejme a nestrkejme hlavu do písku. Český občané při svojí vysoké inteligenci opět skočili na starý politický špek našemu panu prezidentu lišákovi, který podle starého ale osvědčeného hesla "rozděl a panuj" byl zvolen pod rouškou slibů, že sesadí nepopulární vládu. Jak za Dr. Goeblse se ho nikdo neptal čím ji nahradí. Jak v době Bastilly lůza se radovala a nosila slibovatele na ramenou a ty na které jejich vůdci ukázali prstem sli pod gilotinu. Jak podobné praktiky končí vime z historie a přesto se nechaváme znovu a znovu oblbnout stejnými triky. Proč asi ? Protože věříme slibům těch co mnohokrát zklamali a vedí jak oblbovat jiné ve vlastní prospěch. Pak už je pozdě něco změnit. To věděli jak Hitler, Stalin, Mao, Castro. Využili důveřivých lidí ke svému prospěchu. Tak to bylo a jak je vidno stále je. Blbci si nezaslouží zlepšení situace dokud se nezamyslí sami nad sebou a budou neustále hledat vinu jinde a ukazovat prstem na jiné.
    Kazatel
  • nebudu
    03.10.2013 18:37

    pana Kalouska hájit, mám ho ráda, vážím si ho, ale na vaše argumenty nemám sílu.Jedno ale musím napsat, až vyhrají volby komunisti nebo oranžáda, budeme všichni hrabat prstíčkem, na to dám krk, Jessíku
    ZUZKA
    • Re: nebudu
      03.10.2013 18:53

      Místo hrabání prstíčkem máš být v krátkých pozicích USD.CZK, HLF, TSLA - hoří jim auto...
      Pound
      • jsi typicky blbec a bavic
        04.10.2013 21:19

        Hovno sice vis ale moc rad poradis. Ty se drz od burzy na sto honu. Kde hori tobe ?
        Achich ouvej
      • Teslu uhasili a herbalife je +2USD
        04.10.2013 21:06

        Proč nám tady musíš furt dokazovat co jsi za vola. Každý kdo tady čte tvoje výšplechty to už vi dávno. Chudáci co tě poslouchají. Že ty jsi jeden z makléřů Patrije. Piš raději do blesku tam tě budou žrát.Tam jsou na tvé úrovni.
        investoe
      • hrabáním prstíčkem moc nenahrabeš
        03.10.2013 19:54

        Práve naopak, Já dnes ráno nakupuju LULU VZ AAPL RYAAY a jsem v pohodě.
        investor
    • Re: nebudu
      03.10.2013 18:48

      Ale Zuzanko, až vyhrají komouši a socani, tak za to poděkuj především Kalouskovi. Není lepšího politika, než Kalousek, který zabodoval v jejich prospěch. Vést státní finance neznamaná jako vést účetnictví, na to je Kalousek pouze jako pletichář. Takový min fin totiž musí zvládat související dopady a to Kalousek zjevně neumí. Poškodil tím stát mnohem víc, než nějakými škrty. Poškodil nás tím, že teď půjdeme do hnoje. To je jeho osobní VINA.
      Jesse
      • zase na vedlejší koleji.....
        03.10.2013 20:06

        to neni ani Kalousek ani Zemák ani nikdo jiný. Je to v lidech a jejich pomalých nebo spiš ve vůbec žádných mozkových procesech, když nevidí co na ně někdo šije a jen slepě věří neuskutečnitelným slibům a stále jen blekotaji a vykřikují naučený hesla a volí voly. Kdo byl u vesla když se prodával, dnes tolik diskutovaný důl Paskov. Vyhledj si to. A kdo ted' dělá chytrýho a osočuje jiné, pri vědomi že mluví ke stádu ovcí.
        Kazatel
  • no jasně
    03.10.2013 18:28

    nám by s víc líbila řecká cesta, budeme tvrdit, že se budeme mít lépe a když tomu uvěříme tak ty prachy co jako v budoucnu dojdou raději dopředu prožereme no a když nedojdou, tak to někdo určitě zatáhne, ecb nebo ti blbější co myslí do budoucna a něco si uškudlí, nemusím Kalouska, ale fakt je, že na to že byla pravic.vláda tak se dost daně zvýšily ale narozdíl od toho co přijde, tak všem a ne jen 20% těch co ten stát finacují.
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Kalousek uvádí fakta
    03.10.2013 17:28

    a levici a vodepsanyho Klause to sere :-).
    franc
    • Re: Kalousek uvádí fakta
      03.10.2013 17:33

      Kalousek dosadil do pozice moci levici. Nebýt jeho idiotského vedení financí, socani by NIKDY tolik preferenčních hlasů nezískali. Nevím proč jásáte.
      Jesse
      • Re: Kalousek uvádí fakta
        03.10.2013 18:31

        ja mam zase pocit, ze Kalousek ved finance velice dobre. A zrejmne ne jenom ja http://ekonomika.idnes.cz/kalousek-prevzal-cenu-pro-nejlepsiho-ministra-financi-a-hrozil-skrty-1kn-/ekonomika.aspx?c=A110925_084838_ekonomika_cen. Podivej se na Fischeraka, ten uz zasekava na pristi rok o 24mld (7mld +17mld z vetsiho rustu, misto0.8 pocita s1.3%) vic nez pocital Kalousek a neni to pro rust ekonomiky! Akorat to rozkradani me sere ze lip mehlidal, ale to se deje z vetsi casti na komunalni urovni.
        franc
        •  
          03.10.2013 20:03

          Tuto cenu vyhlásil nějaký nový ekonomický časopis a hodnotil východoevropské země. JInak řečeno mezi jednookými jsme byli králi my. Byla to reklama a fraška.
          Jezdec.
          • jezdec
            03.10.2013 20:17

            Proč fraška? Druhou ligu z těchto zemí uděleli komunisté, s kým jiným by se měli měřit.? To máš jako ve fotbale. Škoda, že si přehodnotil názor koho volit, fandil jsem Ti už jen za to, že ses to tady nebál vyslovit. Mě se.
            Velkamedvědice
            • Re:
              03.10.2013 22:08

              Mědvěde, já vím o čem mluvím.
              Jezdec.
        • napřed si zjisti o co ve skutečnosti jde
          03.10.2013 18:43

          http://blog.beletris.cz/Stanislav_Hudsky_110927.php
          Jesse
          • sorry
            03.10.2013 19:17

            ale blog nejakeho pana mi neprijde za prilis plnohodnotnou informaci... Nic uved alespon jednoho lepsiho predesleho ministra financi. Vono utracet umi kazdej vul !!! A Kalousek je v nelibosti, ba malo rozdaval :-).
            franc
  • Jak se jen mohlo stát
    03.10.2013 17:21

    že jsme pustili ke korytu takového chvástala a ekonomického imbecila? Vždyť tento podlý intrikán mohl absolvovat maximálně některý ze seminářů pro amatéry, kterých je sice na trhu dostatek, ale v žádném případě neudělají ze stranického žvanila odborníka na úrovni ministra financí. Tento "lidovec" zašel dokonce tak daleko, že se nechal vyznamenat jakousi organizací, kterou sice nikdo nezná !! ale dvojnásobný titul za nejspolehlivějšího ministra financí nám ukazuje jako důkaz kvalifikace :-))) Výsledkem naší nevšímavosti je totální degradace politiky. Místo vzdělaných elit, kteří si jsou vědomi toho, co post ve vysoké politice vyžaduje, se na tyto posty vyškrábala schůzovnická spodina a jsme svědky, jak nám podsvětí ždímá státní kasu a likviduje za pomoci právnické odnože poslední prvky potenciálu země.
    Jesse
    • Re: Jak se jen mohlo stát
      03.10.2013 18:20

      Ano dosadili jsme si na post ministra intrikáře a náfuku. Ale kdo dosadil na post ministra financí po uši zadluženého Fišera. Toho jsme si tam nezvolili, ale ten byl dosazen Zemanem. První věc co udělal bylo zvýšení schodku o miliardy a za jeho milionové dluhy budeme platit my všichni tedy i ty, který při své hlouposti ani nevidíš o co horší a intrikovanější a nafoukanější a podlejší komunista Fišer je. Toho nikdo za nejlepšího ministra finací bývalého východního bloku určitě volit nebude a za pár měsícu po volbách zase zmizí se scény, jen ty jeho dluhy zůstanou na nás k placení. Japato,že se tak vyznáš. Co a kdo jsi ty že jsi tak moudrý. Jako zbytek zdejších vševědů si jen prskáš na vestu jak ten tvůj krajan prezident.
      xxx
      • Re: xxx
        03.10.2013 19:01

        Kdo dosadil Rusnokovu vládu a tím Fišera? Nevím,možná, že trpíš ztrátou paměti, ale něco jako NagyGate se neudálo? To byl klíčová okamžik, ostatní jsou už jenom následky toho co se událo.
        Medium2
        • Na argumenty blbcu normálně nereaguju
          04.10.2013 21:59

          Ale na tohle se nereagovat nedá. Jak to je s tím tonoucím co se toho stébla chytá. Ty jsi schopen snad použít jako argument i mnichovskou zradu co? Tady jen ukazuješ, že hovno víš a zoufale používáš cokoliv co se zdejším tématem nemá nic společného. Di se vycpat tady se jen zesměšn'uješ.
          xxx
        • medium
          03.10.2013 19:52

          Hodně trapné výmluvy. Když ani nebudu řešit ten tunýlekna vládu, kdy kromě podmínky N se nic neprokáže, nijak, ale nsprosto nijak to nesouvisí s faktem, že Zeman naprosto ignoroval demokracii a jmenoval své kámoše. Korporativismus jako ve fašistické itálii.
          Velkamedvědice
          • Re: xxx
            05.10.2013 8:08

            Nerad čteš fakta? To je už tvůj problém. Bez této trapné aféry, která položila vládu by Zeman mohl sedět na hradě a maximálně tak brumlat, po půl roce by už jeho tlachy nikoho nezajímaly a bývalá vláda mohla vklidu připravovat strategii k dalším volbám. Máš pravděpodobně problém se svoji osobní integritou, když diskutéra s opačným názorem nazýváš blbcem.
            Medium2
            • medium
              05.10.2013 12:05

              Tak nevím, zda Ti přeskočilo, či neumíš ragovat na vlákna. Nenazval jasem Tě blbcem ani nejsem xx. Ačkoliv Tvé výmluvy jsou hodně trapné. Jedna věc je vládní, ať už jakoliv vykonstruovaná aféra a naprosto jiná chování prezidenta. Tvůj argument, chovám se jako hlupák, protože k tomu dostal příležitost, je omluva pro hlupáky a konkrétního hlupce nexbavuje iditismu. Copak Ty kradeš s argumentem, už nebylo zamčeno? Závěr. Kdo není trotl chápe, že za Zdmanovi činy odpovídá Zemana snad jeho voliči. Uštvaná Nagyová ze sotva končící vazby těžko...
              Velkamedvědice
              • Re: V K
                05.10.2013 15:57

                Velká medvědice omlouvám se. Nepatřilo to samozřejmě Tobě. Ukliknul jsem se a vrátit to nelze. Takže dle Tvého názoru, doufám fundovaně podloženého, je celá NagyGate vykonstruovaná. Budiž, mám info jako každý z Vás. Nicméně Nečas podal demisi a nechce se mi věřit, že jen tak jej k demisi něco přimělo a především něco nepodloženého. Pád vlády znamenal jedinečnou příležitost pro ty ostatní a oni neváhají a využívají to co jim právní rámec umožňuje. Tomu se říká politika a v politice jde o moc a peníze.
                Medium2
          • Re: medium
            03.10.2013 20:43

            Korporativista byl přece tvůj oblíbený Havel. Zemák ani neví co to je, tak z něho nedělej Boha :-))
            Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m