Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Spor akcionářů posílá akcie Orco na 14měsíční dno. CETV tiše stoupá

Týden na pražské burze: Spor akcionářů posílá akcie Orco na 14měsíční dno. CETV tiše stoupá

13.12.2013 18:26
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

O 2 % níž za týden, 7,5 % níž od počátku prosince a 8 % níž od přelomu roku končí index pražské burzy PX aktuální týden. Ten přál bez silné zprávy akciím CETV s bezmála 12% růstem, pod silný tlak se naopak dostaly akcie Orco při otevřeně rozhořeném střetu mezi akcionáři ve skupině o vliv ve vedení společnosti a její další směřování. Týden končí akcie Orco o 16 % níž u mety 40 korun za akcii a propadají se na své 14měsíční dno.

Na vzestupnou stranu pražských titulů se za aktuální týden vešly pouze akcie VIG s mírným 0,5% ziskem a akcie Pegas Nonwovens s 0,1% zhodnocením. Na opačném konci spektra jsou za titulem Orco s 9% akcie NWR, s 5% odpisem Fortuna a ztrátou kolem tří procent obě banky – tedy Erste a Komerční banka.

Úvod nového týdne odstartovala pražská burza bez větší změny v rámci celého indexu PX , který končil mírně slabší poblíž 972bodové úrovně. Směrem níž trh vedly Komerční banka a NWR, opačně působila Erste a ČEZ. V úterý stály v centru zájmu investorů na pražské burze tituly Telefónica CR, Komerční banka a ČEZ. Pod další prodejní tlak se v závěru dostalo Orco po slovech nejsilnějšího akcionáře Radovana Vítka o možném bankrotu bez navýšení kapitálu a situace v rámci týdne dále eskalovala jednotlivými otevřenými dopisy akcionářů. Z ekonomiky ráno přišel údaj o zahraničním obchodu v říjnu. Vývoz i dovoz nabírají na obrátkách. Středeční seance proběhla v zeleném teritoriu, tahounem byla Komerční banka při opadnutí obav z brzkého zavedení bankovní daně. Čtvrteční seanci zakončil index PX 1,2% ztrátou, když kopíroval okolní negativní sentiment. Největší měrou k poklesu indexu přispěl ČEZ a Erste. Orco znovu končilo výrazně slabší, o 6,6 %. Zisky si dokázalo připsat pouze CETV a VIG. Závěr týdne přinesl pro většinu titulů ztráty, výjimkou byly akcie CETV po čtvrtečním silném růstu na Wall Street. 

Vítězové a poražení pražské burzy v aktuálním týdnu:
Růsty % změna Závěr Kč Poklesy % změna Závěr Kč
CETV 11,74 59,00 Orco -16,32 40,50
VIG 0,47 965,80 NWR -9,09 22,00
Pegas 0,14 591,80 Fortuna -5,28 120,10
Erste -3,26 653,00
KB -3,11 4205,00
TMR -2,85 580,00
ČEZ -2,11 514,40
Unipetrol -1,47 167,50
Telefónica CR -1,02 291,50
PM ČR -0,79 10520,00

 


Komerční banka – V pondělí titul pod tlak dostaly spekulace o možném schválení sektorové daně. V koaliční smlouvě vznikající vlády nakonec zůstala možnost daň zavést v budoucnu, v příštím roce na daňové změny dojít nemá. Analytici Erste na titulu KB snížili cílovou cenu na 4680 ze 4700 při revizi doporučení na „neutrální“ z dosavadního „akumulovat“. V důsledku 3Q vývoje a výhledu managementu Erste negativně revidovala výhled čistého zisku pro příští rok. Šéf Komerční banky Albert Le Dirac’h pak pro pondělní HN uvedl, že chce brzy představit novou strategii banky, která ji mimo jiné přivede k širšímu online prodeji produktů.

Česká národní banka provedla nové zátěžové testy bankovního sektoru na datech ke konci září. Z nich vyplývá růst vstupní kapitálové vybavenosti bank. Základní scénář by znamenal potíže pro 1 % aktiv sektoru. Zátěžový, nazvaný „Pokračující recese“ pak ztrátu bankovního sektoru jako celku a potřebu doplnit kapitál o řádově 10 miliard korun. To dle ČNB nemůže ohrozit stabilitu celého sektoru, uvedla centrální banka v úterý.

Erste - Chorvatská vláda odmítla jako nízkou závaznou nabídku Erste na koupi chorvatské banky HPB.

Telefónica CR - Tuzemští mobilní operátoři v příštích letech posílí investice do infrastruktury a do výstavby nových sítí LTE by mohli dát dohromady až 40 mld. , vyplynulo z průzkumu čtk u firem. Evropská komise stanovila předběžné datum pro rozhodnutí antimonopolního úřadu ohledně prodeje společnosti Telefónica CR do rukou skupiny PPF na 23. ledna 2014. ČTÚ počítá s tím, že vyčlení další frekvence pro rychlé mobilní sítě. Má je uvolnit digitální televizní vysílání i rozhlas. Vyplývá to z Návrhu strategie správy spektra. V pátek Telefónica CR oznámila po závěru tuzemského obchodování, že získá 32,8 mil. eur ze zadrženého zisku slovenské divize Telefónica Slovakia, s.r.o.

Orco – Akcie v pondělí registrovaly více než 6% pokles k úrovni 45 za akcii. V pátek došlo na odklad valné hromady o měsíc na 6. ledna. Měla rozhodovat o odvolání 8 z celkem 9 členů představenstva skupiny (s výjimkou CEO Otta), což je odrazem sporů mezi akcionáři o složení představenstva a míru kontroly ve firmě vůči míře akciového podílu. Ten se mezi akcionáři rozhořel do otevřené podoby. Radovan Vítek skrze společnost Tandis, která není akcionářem skupiny Orco, upsal 54 mil. eur nových akcií v rámci navýšení kapitálu v Orco Germany. Akcionáři Kingstown a Alchemy, kteří jsou s Radovanem Vítkem ve sporu na úrovni skupiny, iniciovali rozhodnutí lucemburského soudu, který další úpis akcií blokuje a Vítkovi brání ve využití pozice, kterou mu úpis akcií dává. Slyšení ve věci v pátek lucemburský soud nařídil na 19. prosince.

Radovan Vítek v úterý uvedl, že OPG může bez navýšení kapitálu hrozit bankrot při potřebě vyrovnat závazky po splatnosti v rozsahu 300 milionů eur dalších cca 150 mil. eur na dohledném horizontu docházejících do splatnosti. Navýšení kapitálu lze přitom podle něj realizovat pouze skrze Orco Germany, nikoli na úrovni skupiny.

Ve středu se Vítkova společnost Tandis otevřeným dopisem obrátila na akcionáře Orco. V něm říká, že Orco nezbytně potřebuje doplnit kapitál nejméně o 100 milionů eur skrze Orco Germany, která drží nejvýznamnější likvidní aktiva skupiny, než riskovat bankrot. Akcionáři Alchemy a Kingstown, kteří soudně napadli jeho úpis nových akcií v Orco Germany v rozsahu 54 milionů eur, dle otevřeného dopisu dříve odmítli dodat skupině nový kapitál a i jejich přispěním byla restrukturalizace dluhu ve skupině Orco (OPG) pouze “špatným kompromisem”.

Ve čtvrtek se otevřeným dopisem na investory obrátil 12,5% akcionář skupiny Orco, společnost Kingstown. Generální ředitel skupiny Orco Jean-Francois Ott a Radovan Vítek postupují podle názoru tohoto akcionáře v souladu a svém vlastním zájmu a nevýhodně pro další akcionáře a skupina Orco je obětí kampaně, která Vítkovi z pozice menšinového akcionáře umožní ovládnout skupinu Orco, vyvádět aktiva mimo kontrolu skupinou Orco a stlačit tržní cenu akcií Orco na úroveň, která umožní pozdější vykoupení dalších podílů za výhodnou cenu. Kingstown uvádí, že brzy podá k lucemburskému soudu návrh na ustanovení prozatímního správce skupiny a jeho zájmem je co nejrychlejší odvolání CEO Otta a celého managementu skupiny Orco.

CETV – Analytici UniCredit v pondělí zvýšili cílovou cenu na 141 ze 111 , ponechali doporučení „koupit“.

ČEZ – ÚOOZ v úterý provedl prohlídku v kancelářích ČEZ. Policie prošetřuje podezření z trestné činnosti týkající se fotovoltaických elektráren, kterou mohl být ČEZ poškozen. Evropský parlament v úterý odsouhlasil odsun nabídky 900 milionů emisních CO2 povolenek z trhu a jejich navrácení do obchodování v systému ETS až na konci dekády jako první konkrétní opatření k ozdravení trhu s povolenkami. Případný růst cen povolenek, pokud se dostaví, podpoří cenu elektřiny i ziskovost ČEZu.

Všechny tři strany vznikající vlády mají dle koaliční smlouvy podporovat dostavbu Temelína i prodloužení životnosti elektrárny Dukovany za rok 2025. V případě Temelína chtějí strany nejprve prověřit výhodnost stavby pro ČR.

Generální ředitel ČEZ Beneš v rozhovoru pro čtvrteční HN prohlásil, že státem garantovaná cena elektřiny z nových bloků jaderné elektrárny Temelín ve výši 100 eur za megawatthodinu není nereálná, i když současná cena silové elektřiny na energetické burze je zhruba třetinová. Bez garancí si Beneš nedokáže představit definitivní rozhodnutí o realizaci projektu. K výběru dodavatele v rámci tendru potom podle něho nedojde dříve než na jaře 2015.

VIG - Analytici Erste zlepšili doporučení z „redukovat“ na „koupit“, cílovou cenu potvrdili 43 EUR, cca 1180 .

NWR – Ve středu těžební společnost oznámila uvolnění dosavadní garance seniorního dluhopisu 2018 s kupónem 7,875 % vlastnickým podílem v OKK Koksovny. Důvodem je dokončení prodeje společnosti OKK Koksovny skupině METALIMEX. Protikorupční policie začala kvůli privatizaci černouhelných dolů OKD stíhat další dva lidi, viní je z pokusu poškodit stát.

Philip Morris ČR - Ceny cigaret se v příštím roce zřejmě zvýší o průměrné 2 na balení kvůli harmonizaci spotřebních daní v EU. Další zvýšení by pravděpodobně mohlo přijít v průběhu roku, pokud bude EU striktně vyžadovat zohlednění změny kurzu po intervenci ČNB.

Fortuna - Finanční ředitel Michal Vepřek ve čtvrtek v online rozhovoru na Patria.cz řekl, že výše dividendy z výsledku za letošní rok určitě nedosáhne té loňské, kdy společnost na výplatu dividend vyčlenila 35 mil. EUR. Fortuna chce nicméně udržet výši výplaty dividendy v rámci 70 – 100 % zisku. Optimismus pro zbytek letošního roku trvá, loterijní společnost by měla dle očekávání dosáhnout vytyčených cílů, řekl mimo jiné CFO.

Unipetrol – Petrochemická skupina podepsala 12. prosince smlouvu o střednědobém úvěru s mateřskou PKN Orlen. Úvěr v rozsahu 4 mld. Kč přijímá za účelem „diverzifikace zdrojů financování Unipetrolu a prodloužení splatnosti“. Úvěr bude rozdělen do dvou tranší, každá v částce 2 mld. Kč. Unipetrol obdrží první tranši 17. prosince 2013 a druhou tranši 23. ledna 2014. Bude mít tříletou splatnost, úroky placeny pololetně a vázány na šestiměsíční sazbu PRIBOR plus fixní marži.


Společnost Pivovary Lobkowicz Group, pod kterou patří sedm regionálních pivovarů v Čechách a na Moravě, zvažuje prodej svých akcií na Burze cenných papírů Praha, uvedla ve čtvrtek s cílem trhu START. Firma chce své akcie nabídnout externím investorům.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů