Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Britský trh práce se výrazně lepší. Co na to BoE? Citi varuje před dopady odchodu z EU

Britský trh práce se výrazně lepší. Co na to BoE? Citi varuje před dopady odchodu z EU

22.01.2014 11:25, aktualizováno: 22.1. 13:54
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii v listopadu překvapivě klesla na 7,1 procenta z říjnových 7,4 procenta. Odhadem trhu byl pokles k 7,3 %, 7,0 % je přitom úrovní, kterou centrální banka Bank of England oficiálně označila za bod přehodnocení parametrů měnové politiky.

Počet žádostí o podpory v nezaměstnanosti za prosinec klesl o 24 tisíc a zaostal za očekáváním poklesu o 32 tisíc. Mírně negativně byl pak zpětně revidován pokles za listopad na 34,3 tisíce z 36,7 tisíce. Celkově ale vývoj počtu žadatelů o podpory v nezaměstnanosti odpovídá odrazu ve vývoji míry nezaměstnanosti. Ta v absolutním vyjádření poklesla o 167 tisíc osob na 2,32 milionu osob za tříměsíční období do listopadu v porovnání s třemi měsíci do října. Britská nezaměstnanost je takto standardně vyjadřována klouzavým tříměsíčním průměrem vývojem. Listopadový pokles je nejvýraznější od října roku 1997 a druhý nejvýraznější od počátku sledování údaje v roce 1971. Skupina zaměstnaných se v listopadu rozrostla na nový rekord 30,2 milionu osob o 280 tisíc osob.

Bank of England má 12. února vydat novou inflační zprávu a rychlejší pokles nezaměstnanosti k „reakčnímu bodu“ 7 % posiluje očekávání, že BoE v inflační zprávě úpravu celkového kurzu měnové politiky potvrdí. Míra inflace ve Velké Británii v prosinci zvolnila na 2 %, čímž také atakovala cíl BoE. "Členové (měnového výboru centrální banky) proto nepozorují žádnou naléhavou potřebu zvyšovat bankovní sazbu, dokonce ani kdyby měl být v blízké budoucnosti dosažen práh sedmiprocentní nezaměstnanosti," vyplynulo ale z dnešního zápisu z lednového zasedání měnového výboru. Zápis byl zveřejněn dnes zároveň se statistickou z trhu práce. 

Britská centrální banka nyní drží úrokové sazby na úrovni půl procenta, což má podpořit hospodářský růst. Britská ekonomika v poslední době oživuje a Mezinárodní měnový fond jí v úterý zlepšil prognózu růstu pro letošní rok na 2,4 procenta z původního odhadu 1,9 procenta. Největší evropská ekonomika Německo podle měnového fondu letos poroste tempem 1,6 procenta.

Analytici americké banky Citigroup vydali zprávu, shrnující rizika odchodu Velké Británie z EU pro její ekonomiku. Banka upozornila, že pokud by Velká Británie opustila jednotný evropský trh, mohlo by to mít pro tuto zemi dramatické dopady a Britové by se museli smířit s poklesem životní úrovně.

"Pracovní místa a růst britské ekonomiky závisí na zachování a zvyšování exportu do EU," poznamenal generální ředitel aktivit Citigroup v Evropě, Asii a na Blízkém východě Jim Cowles. "To se stane mnohem obtížnějším úkolem, pokud se Británie rozhodne vystoupit z EU. Nynější obchodní dohody budou ohroženy a Británie nebude mít žádný vliv na vytváření pravidel," dodal.

Cowles také poukázal na rostoucí obavy klientů Citigroup, zda by mohli Británii i po odchodu z EU využívat jako regionální finanční centrum. "Jednotný evropský trh pro finanční služby je významným faktorem pro úspěch Británie jako finančního centa, takže má značnou hodnotu pro britskou ekonomiku," upozorňuje Britská bankovní asociace (BBA).

Odchodem Británie z Evropské unie pohrozil britský ministr financí George Osborne. Podle něj se unie musí reformovat, aby byly chráněny zájmy členských zemí mimo eurozónu, jinak hrozí, že Británie unii opustí. Smlouvy Evropské unie již nevyhovují a je potřeba je změnit, řekl podle zpravodajského serveru BBC Osborne, který patří k nejbližším spolupracovníkům premiéra Davida Camerona.

Cameron loni pod tlakem protievropského křídla své Konzervativní strany a v obavě před odlivem hlasů ke Straně nezávislosti Spojeného království (UKIP) přislíbil uspořádat do konce roku 2017 referendum o setrvání země v EU. Referendum, které se bude konat jen v případě vítězství toryů v parlamentních volbách příští rok, má brát ohled na reformy EU, o něž bude Cameronova vláda usilovat.

(Zdroj: Bloomberg, Citigroup, čtk)

 


Čtěte více:

Británie by se mohla stát největší ekonomikou v Evropě, říká studie CEBR
27.12.2013 13:58
Britská ekonomika by mohla do roku 2030 předstihnout Francii i Německo...
Ceny domů v Británii se loni vyšplhaly nejvýše od roku 2008
03.01.2014 11:13
Průměrná cena domu v Británii v loňském roce stoupla o 8,4 procenta na...
Britská inflace v prosinci zpomalila na cíl centrální banky
14.01.2014 13:02
Míra inflace v Británii v prosinci nečekaně klesla a poprvé po více n...
Evropa si prochází dnem zúčtování. USA, Japonsko a Velká Británie ho oddalují?
20.01.2014 7:46
Morální posuzování kvantitativního uvolňování záleží na konkrétním úhl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data