Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina chce do úterý vyřešit přechodnou vládu. Potřebuje prý 35 miliard dolarů rychlé pomoci

Ukrajina chce do úterý vyřešit přechodnou vládu. Potřebuje prý 35 miliard dolarů rychlé pomoci

24.02.2014 10:15, aktualizováno: 24.2. 13:43
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ukrajinský parlament by se měl do úterý dohodnout na složení budoucí vládní koalice a jmenování koaliční vlády, uvedl předseda parlamentu Oleksandr Turčynov. Poslanci jej hlasováním dočasně pověřili výkonem prezidentské funkce. Z postu ministra zahraničí odvolali Leonida Kožaru, který údajně z Ukrajiny uprchl. Podle ukrajinského ministerstva vnitra je z rozhodnutí parlamentu odvolaný prezident Janukovyč oficiálně policií hledanou osobou kvůli masovým vraždám civilistů.

Ukrajinský parlament zvažuje tři kandidatury na post premiéra budoucí přechodné vlády, řekl agentuře Interfax poslanec strany Vlast Mykola Tomenko. Do čela prozatímního kabinetu se podle něj postaví buď expremiérka Julija Tymošenková, která bylo po změně zákona v sobotu propuštěna z vězení, šéf parlamentní frakce její strany Vlast Arsenij Jaceňuk nebo poslanec a vlivný ukrajinský podnikatel Petro Porošenko.

Pověření Turčynova výkonem prezidentského úřadu poslanci zdůvodnili absencí hlavy státu, která se zdržuje na neznámém místě. Viktor Janukovyč se podle ministra vnitra Arsena Avakova v sobotu pokusil z Ukrajiny uprchnout do Ruska. Správa letiště v Doněcku na východě země ale útěk zmařila, a Janukovyč pak odjel neznámo kam. V noci z neděle na pondělí se na internetu objevila zpráva, že sesazený prezident Viktor Janukovyč byl zadržen na Krymu, nový šéf ukrajinské kontrarozvědky SBU Valentyn Nalyvajčenko to však podle agentury Interfax zpochybnil.

Ministr zahraničí Kožara podle dnešních zpráv ukrajinských médií rovněž uprchl a odvezl s sebou údajně i veškerou finanční dokumentaci svého rezortu. Proti jeho setrvání ve funkci v petici protestovalo víc než sto ministerských úředníků včetně několika desítek velvyslanců. Kdo bude vedením ukrajinské diplomacie pověřen, není zatím jasné.

Hlasování o budoucí vládě bude záviset na poměru sil v parlamentu, který se rychle mění. V neděli bylo ve sněmovně přítomno 315 ze 450 zvolených poslanců, z nichž se k Janukovyčově Straně regionů hlásilo zhruba jen 130.

Opozice, kterou v posledních dvou dnech posílilo několik desítek přeběhlíků z bývalého prezidentského tábora, tak najednou ve sněmovně většinu. Otázkou nicméně zůstává, jak bude hlasovat poměrně početný sbor nezařazených poslanců. Nezařazená poslankyně Inna Bohoslovská v neděli z tribuny parlamentu tvrdě kritizovala "amorální čachry", při nichž si jednotlivé frakce přeplácejí poslance. Parlament podle ní nesmí dopustit, aby se znovu stal "korupčním centrem politiky a byznysu".

Vůdkyně někdejší "oranžové revoluce" Tymošenková již prohlásila, že se bude ucházet o prezidentské křeslo, oznámila, že si chce na několik dní od politiky oddechnout. Podle Unianu v utajení odletěla z metropole do východoukrajinského Dněpropetrovsku, kde žije její nemocná matka. S Tymošenkovou se dnes měla setkat delegace evropských zákonodárců, v níž je i český europoslanec za ČSSD Libor Rouček. Konání této schůzky je nyní ale nejisté.

Americký ministr financí Jack Lew vyzval Ukrajinu, aby co nejdříve po vzniku nové vlády zahájila jednání s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o balíčku finanční pomoci. Lew o současné situaci v zemi hovořil telefonicky s vůdcem ukrajinské opozice Arsenijem Jaceňukem, jedním z kandidátů na premiéra přechodného kabinetu. Dřívější vláda ukrajinského premiéra Mykoly Azarova odmítala pomoc MMF přijmout, protože byla spojena s požadavkem zvýšení maloobchodních cen energií. Kritickou finanční situaci se nakonec Kyjev rozhodl řešit pomocí ruské půjčky.

Český prezident Miloš Zeman i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek kladou důraz na zabránění rozpadu Ukrajiny a vytvoření nové vlády v Kyjevě. Zachování územní celistvosti země je podle nich důležité. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ČTK sdělil, že nadále platí obecné pozvání nejvyššího představitele Ukrajiny do Prahy. Podle Zaorálka dosavadní prezident Viktor Janukovyč již ztratil svou legitimitu.

S tím, jak opoziční lídři zdůrazňují špatný stav ukrajinské ekonomiky a možnost selhání splátek dluhu, roste napětí na finančních trzích. Ukrajinský vládní dluhopis, splatný v roce 2023, v pátek 21. února uzavíral týden s výnosem kolem 10,2 %, akciový index v reakci na dohodu mezi ještě Janukovyčem a opozicí reagoval růstem o 3,2 %, za dva dny pak o 7,2 %.Ukrajinská měna hřivna je ale od počátku roku proti americkému dolaru níže o zhruba 8 % a centrální banka, které docházejí devizové rezervy (za rok 2013 klesly o 28 % na 17,8 mld. USD, nejníž od roku 2006) musela podporu měny omezit. Ukrajina má do roku 2015 splatných zhruba 17 miliard USD závazků a to bez úroků.

Ukrajina by v letošním a příštím roce mohla potřebovat zahraniční pomoc v celkové výši 35 miliard dolarů, uvedl úřadující ministr financí Ukrajiny Jurij Kolobov. Dodal, že už požádal zahraniční partnery, především Polsko a Spojené státy, o poskytnutí úvěru v nejbližším týdnu či dvou. Výši půjčky ale neupřesnil. Kyjev podle ministra také navrhuje uspořádat velkou mezinárodní dárcovskou konferenci s účastí Evropské unie, USA, Polska, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a dalších zemí a organizací, které by poskytly pomoc na modernizaci ukrajinské ekonomiky, reformy a přidružení k EU.

Kyjev podle úřadujícího ministra energetiky doufá, že nepodraží ruský zemní plyn, který Moskva v prosinci pro Ukrajince zlevnila z přibližně 400 na 268,50 dolaru za tisíc metrů krychlových. Dva zdroje z koncernu Gazprom agentuře Reuters řekly, že firma nepomýšlí na okamžitý návrat k předchozí ceně. "Ale není to Gazprom, kdo rozhoduje," poznamenal jeden ze zdrojů v narážce na Kreml. 

Mluvčí firmy se zdržel vyjádření ohledně ceny, ale ujistil, že tranzit ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy se odehrává "v plném objemu". 

Moskva naopak opět pohrozila Kyjevu, že na sblížení Ukrajiny s Evropskou unií zareaguje zvýšením cel ve vzájemném obchodu. "Říkáme Ukrajině, že si samozřejmě může vybrat svou cestu. Ale v tom případě (podepsání dohody o přidružení Ukrajiny k EU) budeme nuceni zvýšit dovozní cla," uvedl ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev v listu Handelsblatt. Rusko se totiž obává, aby se Ukrajina nepřeměnila v otevřená vrata pro vstup evropského zboží na ruský trh, vysvětlil a dodal, že Kyjev v případě přidružení k EU nemůže zůstat preferovaným partnerem Ruska. "Jedno není slučitelné s druhým," řekl. 

Ministr také litoval, že politické zmatky na Ukrajině postihují i ruskou ekonomiku. "Mnoho investičních fondů stahuje své peníze z Ukrajiny a většina z nich následně totéž dělá i v Rusku," poznamenal. 

Právě odmítnutí ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče kvůli tlaku z Moskvy podepsat asociační dohodu s EU vedlo k vypuknutí nepokojů, které vyústily v Janukovyčův pád. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové dnes opět ujistil, že EU je stále připravena dohodu s Ukrajinou uzavřít. "Dveře zůstávají otevřeny," řekl na pravidelné tiskové konferenci.

(Zdroj: čtk, ČT, Interfax, Reuters, Bloomberg)

 


Čtěte více:

S&P opět sráží rating Ukrajiny a varuje před bankrotem. Dnes má být oznámena dohoda
21.02.2014 8:10
Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's dnes podruhé za tři t...
Janukovyč nabídl volby, ústavu a novou vládu. Opozice při účasti ministrů EU dohodu podepsala
21.02.2014 12:09
(Aktualizováno v celém rozsahu) Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč ...

Váš názor
  • Ukrajinská hřivna je tvrdší jak rubl i Kč
    24.02.2014 19:05

    No podle kurzu jejich měny si asi vedou lépe jak Rusko i Česká republika,nebo né?Pokud né ,tak nás pan Singer pěkně vodí za nos a Kč je silně uměle podhodnocená.To se to potom Němcům u nás podniká.
    Jožin
  •  
    24.02.2014 17:29

    http://www.novinky.cz/zahranicni/328478-miliardovy-palac-janukovyce-mel-vlastni-farmu-i-zoo.html
    Velkamedvědice
    • Jáj, Janukovič tam býval 12 rokov
      24.02.2014 20:17

      http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/263936-dobyti-palace-janukovycovo-sidlo-skryvalo-zoo-i-pompeje/
      Šaňo
  • Řecko č.2
    24.02.2014 17:19

    Tak zas další balvan na krku kvůli těm ukrajinským mafiánům. Možná horší Řecka. Už teď je vidět, jak plní dohody uzavřené minulý týden. Prostě si dělají co chtějí, a asi se budem muset připravit na jejich brzký příval.
    Ricochet
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m