Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Krize na Ukrajině dopadá na podnikatelskou náladu v eurozóně, Fed odkryje karty v Jackson Hole

Rozbřesk - Krize na Ukrajině dopadá na podnikatelskou náladu v eurozóně, Fed odkryje karty v Jackson Hole

22.08.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

V zemích napojených obchodně na Rusko a Ukrajinu stále probíhá živá debata, jaký dopad má a může mít válečný konflikt na Východě a s ním spojené obchodní sankce. V této souvislosti pak stojí za zmínku včerejší indexy podnikatelských nálad z eurozóny, jejichž předběžné údaje za srpen dále potvrzují jisté obavy, že ukrajinsko-ruský konflikt si přece jenom vybírá svou daň v podobě nižší ekonomické aktivity. Subindexy PMI podnikatelských nálad reprezentující oblast nových objednávek v průmyslu od počátku krize na východní Ukrajině klesají a srpnová data tento trend potvrdila. Naštěstí jistou útěchou oproti tomuto negativnímu trendu je vývoj podnikatelských nálad v oblasti služeb, kde se optimismus naopak zlepšuje. Nicméně souhrnný výsledek, který z výše uvedených údajů plyne, je ten, že růst eurozóny ve třetím čtvrtletí jen stěží překvapí pozitivně.

Jinak pomalu se blíží konec prázdnin, čehož důkazem je aktuální slet těch nejvlivnějších centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Pozvání diskutovat o měnové politice do krásné přírody v horách dostávají přitom nejenom přední centrální bankéři, ale také klíčoví akademičtí experti v této oblasti. Včera mezi nimi mimo jiné vystoupil profesor stanfordské univerzity John Taylor, který je autorem po něm pojmenovaného pravidla, podle kterého centrální banky nastavují oficiální úrokové sazby. Možná poněkud překvapivě uvedl, že se tzv. emerging markets nemusí tolik obávat okamžiku, kdy americká centrální banka začne zvedat úrokové sazby. Tyto ekonomiky jsou na rozdíl od minulosti na tuto pro ně nepříjemnou periodu prý lépe makroekonomicky připraveny. No, uvidíme. John Taylor směřoval své proroctví spíše na země Latinské Americky, přičemž nás ve střední Evropě bude spíše zajímat, jak se s přísnější politikou Fedu popasuje takové Rusko či Turecko. V těchto případech to tak snadné být nemusí.

Každopádně moudřejší ohledně budoucích kroků Fedu můžeme být již dnes odpoledne, kdy v Jackson Hole promluví hlava americké centrální banky Janet Yellenová.

Euro včera ustálo sérii slabších podnikatelských nálad (PMI) z eurozóny. A naopak na druhé straně Atlantiku dolaru nijak výrazně nepomohla čísla silnější - index PMI vyskočil na 58 bodů, do blízkosti čtyřletých maxim. Euru pravděpodobně pomohlo celkové opadnutí averze k riziku - akcie byly opět na vzestupu a index S&P zlomil nová historická maxima. Mezitím se dál relativně dobře dařilo americkým dluhopisům, které spolu s ostatními trhy vyčkávají na dnešní vystoupení Janet Yellenové.

Česká koruna včera zvolna posilovala a vrátila se do blízkosti 27,80 EUR/CZK. Mohla jí lehce pomoci nižší averze k riziku a zisky globálních akciových trhů a současně i domácí kritika intervencí ze strany prezidenta Zemana a šéfa odborů Josefa Středuly.


Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Berkshire Hathaway jako Buffettův velký paradox
21.08.2014 17:50
Můžete si koupit jeden byt v Praze, nebo tři byty, či dokonce hezký dů...
Dolar za dnešek zisky nerozšířil, před slovy centrálních bankéřů je naopak koriguje
21.08.2014 17:30
Americká měna si připsala zisky proti euru i jenu po včerejším zápis...
Americké trhy v růstu, index S&P 500 vytvořil nová historická maxima
21.08.2014 22:01
US akciové indexy dnes prakticky od úvodu obchodního dne rostly, když ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení