Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oktoberfest - tam, kde se bujará radost schází s tvrdým obchodním modelem

Oktoberfest - tam, kde se bujará radost schází s tvrdým obchodním modelem

30.09.2014 13:50
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Říjen již klepe na dveře a jeho neodmyslitelnou součástí je již o minulém víkendu odstartovaný mnichovský Oktoberfest. Tradiční událost i letos láká pozornost a neuškodí si prohlídnout několik čísel, se kterými je nevyhnutelně spjata.

Prvně návštěvnost - minulý rok na oblíbenou událost zavítalo 6,4 mil. lidí. V průběhu konání tato „skupinka“ snědla čtvrt milionu pečených kuřat a vypila na 6,7 mil. litrů piva, které je oprávněno po celou dobu akce nabízet pouze šest pivovarů. Právě ty se pak těší tučným ziskům, ke kterým jim dopomáhá až překvapivě vyšroubované nacenění. Letošní rok pak není výjimkou.


Pivo

Výše uvedený graf ukazuje, že tempo růstu cen na Oktoberfestu (zahrnuje vývoj v položkách veřejné dopravy, dvou piv a poloviny kuřete) dosahuje ve srovnání s německou inflací měřenou indexem CPI takřka dvojnásobku. Důvodem je omezená konkurence, a také málo elastická poptávka. Právě šestice pivovarů (Augustiner, Hacker Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner a Spaten) pak z obou uvedených skutečností dokáže šikovně těžit. Například letos mohla poprvé přistoupit ke zvýšení ceny za litr piva na 10 eur. To je v dobách klesající spotřeby piva v Německu (v minulém roce dosáhla nejnižší hodnoty od sjednocení) prakticky ojedinělý počin. Jak však ukazuje následující graf, v rámci samotného Oktoberfestu je rychlý růst cen zcela běžnou praxí. Pivo na tradiční události tak ve srovnání s typickým „lahváčem“ stojí více než dvakrát tolik. Ještě v roce 1991 byly ceny sjednocené.

Pivo2

Tvrdou cenovou politiku však obhajuje ředitel asociace pivovarů Manfred Newrzella. Podle něj je rostoucí cena odrazem vyšších nákladů. Mezi ně patří elektřina, náklady na personál, či zabezpečení. Newrzella navíc zdůrazňuje, že ceny prochází schválením městskými radními, kteří mají dohlédnout, aby nebyly přemrštěné. Samotní radní však v minulých letech konkrétní námitky nevznesli.

Možná i proto vznikají lobbystické skupiny, které požadují nápravu. Jednou z nich je i VGBE, která upozorňuje, že loňské zvýšení cen piva vedlo k celkovému poklesu objemu prodejů na zákazníka. Jelikož je Oktoberfest zdrojem pokladny samotného města (veřejná doprava) i hoteliérských zařízení, je pokles prodejů a případný úbytek konečných zákazníků pro zdejší oblast nepřípustný. Lobbystická skupina proto navrhuje navýšit počet pivovarů, které na Oktoberfestu nabízejí své produkty. Výsledným efektem by měl být větší konkurenční tlak.

První nadějí pro zákazníky může být rozhodnutí radních města zvážit uvolnění pravidel, které by mohlo stany s výčepy naplnit značkami menších lokálních pivovarů. Je však otázkou, na kolik se obdobným krokem může cena samotného piva změnit. Dá se totiž předpokládat, že mnichovské pivovary čelí zhruba stejným nákladům a i jejich cenová kalkulace tak bude podobná. V případě neúspěchu plánu by variantou mohlo být zavedení plošných stropů na cenu účtovanou zákazníkům.

Zdroj: FT, UniCredit


Čtěte více:

Pivovary Lobkowicz čepují své první hospodářské výsledky od IPO
27.08.2014 9:46
Nejmladší člen pražské burzy má za sebou velkou premiéru. Pivovary Lob...
Pivovary Lobkowicz: Chystáme novinky, konkurence je vysoká
27.08.2014 14:27
Vedení Pivovarů Lobkowicz je s výsledky hospodaření za první pololetí...
Pozvánka na levné pivo – Carlsberg
09.09.2014 17:16
Zdá se mi, že nabídka levných piv v obchodech stále sílí a špatný tak ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.