Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vůdcem VW zůstává Winterkorn navzdory vnitřním neshodám

Vůdcem VW zůstává Winterkorn navzdory vnitřním neshodám

17.04.2015 14:02
Autor: Redakce, Patria.cz

Generálním ředitelem německého automobilového koncernu Volkswagen zůstává navzdory neshodám ve vedení Martin Winterkorn. Uvedla to dnes firma, jejíž součástí je také česká Škoda Auto. Dodala, že řídící výbor dozorčí rady příští rok navrhne prodloužení Winterkornova kontraktu.

Rozhodnutí podle agentury Reuters představuje nebývalou prohru předsedy dozorčí rady Ferdinanda Piëcha. Ten nedávno signalizoval ztrátu důvěry v generálního ředitele, když v rozhovoru s časopisem Der Spiegel uvedl, že se od Winterkorna "vzdálil".

Řídící výbor dozorčí rady Volkswagenu jednal o krizi ve vedení podniku ve čtvrtek. Ve výboru sedí Piëch, jeho bratranec Wolfgang Porsche, premiér spolkové země Dolní Sasko Stephan Weil, šéf závodní rady Bernd Osterloh a dva další zástupci zaměstnanců.

Výbor podle dnešního prohlášení klade velký důraz na to, aby sedmašedesátiletý Winterkorn ve své funkci pokračoval "tak aktivně a úspěšně jako doposud". V tomto směru má prý generální ředitel "neomezenou důvěru výboru". Podle zdrojů agentury Reuters zůstal Piëch se svým negativním postojem k Winterkorovi ve výboru zcela osamocený.

Piëch, který se dnes dožívá 78 let, je patriarchou rodinného klanu ovládajícího 50,7 procenta hlasovacích práv ve Volkswagenu. Ve vedení podniku strávil téměř 22 let, z toho osm let jako generální ředitel. Winterkorn je šéfem Volkswagenu od ledna 2007, současný kontrakt mu vyprší na konci příštího roku.

Podle odborníka na automobilový průmysl Ferdinanda Dudenhöffera boj o moc ve Volkswagenu dnešním prohlášením nekončí. "Bitva ještě zdaleka není dobojována," řekl Dudenhöffer agentuře DPA. Dodal, že slíbený návrh na prodloužení kontraktu je pro Winterkorna pouze "etapovým vítězstvím" a že cílem prohlášení je prozatímní uklidnění situace v podniku. Akcie Volkswagenu po zveřejnění prohlášení posílily o více než dvě procenta, později však o většinu zisků přišly.

Volkswagen je největší automobilkou v Evropě. Nejpozději do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem aut na světě. V loňském roce koncern zvýšil prodej o 4,2 procenta na 10,14 milionu vozů, a poprvé tak překonal desetimilionovou hranici. Jedničkou na světovém trhu však loni zůstal japonský konkurent Toyota Motor, jemuž odbyt vzrostl o tři procenta na 10,23 milionu vozidel.

V letošním prvním čtvrtletí prodej koncernu Volkswagen podle dnešních údajů meziročně stoupl o 1,8 procenta na 2,5 milionu vozů. Škoda Auto již v pondělí oznámila, že v prvním čtvrtletí zvýšila prodej o zhruba sedm procent na 265.100 vozů. V samotném březnu dodala zákazníkům 102.100 vozů, a poprvé tak překonala hranici 100.000 prodaných aut za jeden kalendářní měsíc.

Zdroj: ČTK


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m