Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatý kolaps nejvíc bolí Rusko a Čínu, jen za poslední 3 týdny je stál miliardy dolarů

Zlatý kolaps nejvíc bolí Rusko a Čínu, jen za poslední 3 týdny je stál miliardy dolarů

06.08.2015 16:52
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Zlatu se poslední dobou skutečně nedaří a kolaps žlutého drahého kovu je obzvláště bolestivý pro dvě země – Rusko a Čínu. Jen za poslední tři týdny tyto dvě velké ekonomiky propad ceny zlata připravil o 5,4 miliardy dolarů. Tato suma odpovídá hodnotě zlatých rezerv Ruska a Číny, která byla poklesem ceny zlata na světových trzích na pětiletá minima v posledních týdnech jednoduše vymazána. Zlato v posledních týdnech stahují dolů očekávání přibližujícího se zvyšování úrokových sazeb v USA a tím pádem ještě silnějšího dolaru. Vztah vývoje ceny zlata a americké měny je totiž inverzní.
Rusko zlato.png
Propad ceny zlata vymazal za poslední 3 týdny z hodnoty ruských rezerv asi 2 miliardy dolarů.

Rusko a Čína byly v posledních šesti letech největšími kupujícími zlata na světě. Čína zvětšila držbu zlata od roku 2009 o 60 procent. Rusko více než zdvojnásobilo aktiva. V minulém měsíci přidalo Rusko další rezervy poté, co cena zlata spadla o dalších 6,5 procenta.
Čína zlato.png

Hodnota čínských zlatých rezerv se od oznámení jejich výše v půlce července snížila o více než 2 miliardy dolarů.

Ani řecká dluhová krize, dokonce ani kolaps na čínském akciovém trhu nepřidaly drahému kovu na atraktivitě bezpečného přístavu. Zlato nevyplácí žádné úroky a tak jako jiná konkurenční aktiva jako například dluhopisy zrovna nemůže těžit ze zvyšování sazeb americkým Fedem, které neustále visí ve vzduchu. V posledních týdnech se tak může zdát, že zlato v investiční roli bezpečného útočiště je dost možná v ohrožení a silný dolar nepřestává komoditu tlačit dolů.

Nejen Čína a Rusko, ale i jiné národy v posledních letech rozšířily objem zlatých rezerv ve svém držení. Došlo tak k obratu oproti prodejům žlutého kovu ve dvou dekádách od pozdních osmdesátých let. Čína letos 17. července oznámila, že zvýšila objem drženého zlata na 1658 metrických tun, bylo to poprvé od roku 2009, co Čína odkryla objem nahromaděného zlata, které v rezervách drží. Rusko pro jistotu v červenci přikoupilo další žlutý drahý kov a nyní tak podle informací Mezinárodního měnového fondu drží okolo 1275 tun. Investoři se mezitím povětšinou zlata zbavují.

Momentálně investoři čekají na zítřejší data z amerického trhu práce, která budou dalším z faktorů pro rozhodování amerického Fedu o osudu úrokových sazeb příští měsíc. Kurz dolaru se ustálil a zlato dnes připsalo mírné zisky pod úrovní půl procenta a vyšplhalo se těsně nad 1090 dolarů za trojskou unci. I nadále se drží pod důležitou psychologickou hranicí 1100 dolarů za unci.

Zdroj: BBG, CNBC


Čtěte více:

Dolar po konsolidaci začíná znovu sbírat zisky, koruna čeká na informace z ČNB
06.08.2015 10:15
Dolar byl proti euru v Asii spíše pod tlakem, ale po rozjezdu evropsk...
ČNB v nové prognóze zlepšila odhad růstu HDP letos na 3,8 pct
06.08.2015 16:03
Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v l...
Britská centrální banka zlepšila výhled ekonomiky pro letošní rok
06.08.2015 15:18
Britská centrální banka dnes podle očekávání ponechala svou základní ú...

Váš názor
  • nemůžou to
    23.08.2015 13:14

    dělat Amíci schválně???
    ZUZKA
  • Včera 1080, dnes 1160
    21.08.2015 9:00

    Když byl tento článek psán bylo zlato za 1080, dnes má 1160. Zlato stouplo o 7 % za 3 týdny. Je to tedy stále propadák ?
    xiluodu
    • Re: Včera 1080, dnes 1160
      22.08.2015 13:01

      V uvedených třech týdnech ano. Ty nemáš mozek?
      VM
  •  
    20.08.2015 21:36

    Absolutní nesmysl.Vzhledem k tomu že Rusko i Čina zlato kupují a akumulují na poklesu cen zlata dlouhodobě vydělají. Až cena zlata po kolapsu současno finančního systemu zněkolikanásobí, teprve pak vám to možná dojde.
    c1
    • tupec c1
      20.08.2015 22:14

      Což vůbec nesouvisí s faktem, že za tři týdny prodělali miliardy tupče.
      VM
      • Re: tupec c1
        21.08.2015 23:49

        Jsi hlupak, jdi davat komentare do Blesku, na takovy blabol nema smysl vecne odpovidat
        C1
        • tupec
          22.08.2015 11:24

          Článek byl o třítydenním vývoji hlupáku.
          VM
          • Re: tupec
            23.08.2015 1:59

            nemluvi tam o vyvoji, ale konkretne o tom, ze prisli o penize, coz je nesmysl. nauc se cist a kdyz neznas vyznam vyrazu prijit o neco tak se and sebou zamysli a venuj se necemu u ceho nebudes muset prilis pouzivat svuj zanedbany intelekt, napriklad muzes zacit psat clanky pro Patrii
            c1
          • Re: tupec
            23.08.2015 1:44

            prodelali by, kdyby prodali. nejsou day traders ale investors. na rozdil Od tebe bidi dal nez na spicku nosu a to se brzo ukaze bez sazet na kone nebo na fotbal, na to tvoje mozkova kapacita jeste bude stacit, na mic jineho bohuzel pro tebe nemas
            c1
            •  
              23.08.2015 7:28

              ze te vubec bavi se s tim trollem bavit,polomozek nechapajici souvislosti,proste papirek s instrukci,bolsevik co dodat
              velkaamdvedice
              •  
                23.08.2015 10:19

                Ale ten pro Tebe polomozek má pravdu. "Pokud neěco ztratí k nějakému datu určitou kapitalizaci, tak ji prostě k tomu datu ztratí i když ji k jinému získá. Poukud budeš za vybraný časový úsek třeba v ČEZ v mínusu, tak Tě kapitalizace klesne, i když si ho neprodal, můžeš jistit méně atd. A kromě toho, to zlato nepadá jen tři týdny, tak že holt dočasně v mínusu budou A to je normální, volatilita podkladu. a nijak to nesouvisí s faktem, že dlouhodobě to může být dobrá investice. Za uvedenou dobu, protě kapitaalizace poklesla. Žeš to zasew převracíte v nějaký osobní problém východ západ je prostě nepochopení infa. Má Sand a FSM v mínusu, i když jsem je nprodal, držím a předpokládám v investorském horizontu zhodnocení...
                Velkamedvědice
                • VM
                  23.08.2015 20:13

                  vše má své limity..i QE je škodlivé ať ho dělá kterákoliv CB...křiví trh, jsme v poslední fázi trhu...růst HDP je irelevantní, exit vše "dobré" z této fáze zničí, tyto články o jakýchsi "ztrátách" jsou hlouposti...více se mi nechce psát ale dopady na obyčejné lidi jsou zřejmé, a to nemluvím o "obchodních modelech" u jedn. akcií. Finální střet je nevyhnutelný...měj se !!!!! vše je o likviditě
                  el mrcoch
                  • Re: VM
                    23.08.2015 20:20

                    http://www.novinky.cz/ekonomika/378459-nejbohatsich-400-lidi-prislo-za-tyden-o-182-miliard-dolaru.html...už i novinky si všímají takových banalit
                    el mrcoch
                •  
                  23.08.2015 13:13

                  mozna ze mu to casem dojde, ja jsem bohuzel taky timhle zbusobem do urcite doby uvazoval, nez mi dosly sirsi souvislost.Nekdo ma mozek zamrzly na uovni vekslaka a nic mu nepomuze. nekomu to casem dojde a je treba teto casti populace pomoct. cim vic lidi to pochopi, tim je vetsi sance, ze financni a mocensky system, ktery je absoůutne dominovan US vladou a ktery nedavna studie druhe nejprestiznejsi university Princeton ohodnotila jako 80% fasisticky a majici jen malo spolecneho s demokracii konecne zkolabuje. nazory kolegy "tupce" bohuzel drtiva vetsina informaci ktere nas zaplavuji z bank tento kolaps pomahaji oddalovat.
                  c1
                •  
                  23.08.2015 10:21

                  Jedná se o pětileté minimum, ne třítydenní..
                  Velkamedvědice
                  •  
                    23.08.2015 13:19

                    tentokrat s opravenymi preklepy, Sorry. mozna ze mu to casem dojde, ja jsem bohuzel taky timhle zbusobem do urcite doby uvazoval, nez mi dosly sirsi souvislosi..Nekdo ma mozek zamrzly na uovni vekslaka a nic mu nepomuze. nekomu to casem dojde a je treba teto casti populace pomoct. cim vic lidi to pochopi, tim je vetsi sance, ze financni a mocensky system, ktery je absolutne dominovan US vladou a ktery nedavna studie druhe nejprestiznejsi university Princeton ohodnotila jako 80% fasisticky a majici jen malo spolecneho s demokracii konecne zkolabuje. nazory kolegy "tupce" a bohuzel drtiva vetsina informaci kterymi nas zaplavuji bank, vetne zprav pani zahradnikove, kterym tento korupcni system slouzi, tento kolaps pomahaji oddalovat.
                    c+
                  •  
                    23.08.2015 12:59

                    Zahradnikova pise "Jen za poslední tři týdny tyto dvě velké ekonomiky propad ceny zlata připravil o 5,4 miliardy dolarů." Kdyz koupim nemovitost a jeji trzni cena klesne, o ten pokles neprijdu. peijdu o nej jen kdyz nemovitost prodam- Takhle se to vysvetluje malym detem, nemyslel jsem, ze to bude nutne tady ale je evidentni ze nekteri ucastnici diskuze maji mozky zastydle na urovni vekslaku, dost smutne ale odpovodi to urovni vseobecne ekonomicke gramotnosti populace, ale i mnoha bankeru a byznysmeno
                    c1
    •  
      20.08.2015 21:50

      paní expertka Zahradníková pořád jen omílá anti gold, anti russian and anti china propagandu z webů bank z Wall Street a EU, ktere systematicky okrádají daňové poplatníky cyklickými krachy a následnými bailouty zločineckými vládami. to paní Zahradníkové asi nedochází, protože by se ráno nemohla podívat do zrcadla na autora svých článků.
      bb
  • Proč Slováci podobné problémy nemají ?
    17.08.2015 13:26

    Kdybysme měli Euro, takové problemy by jsme už dávno neměli. Vypadá to,že někdo vyčkává aby mohl zavést u nás rubl. To by byl frmol. Ze dne na den a někdy i několikrát za den a zase zpívat každý den ruskou hymnu a vyvěšovat ruskou vlajku. Dokonce by to udělalo i radost pár zdejším rudokopytníků.
    .
  • Rusko a audská Arábie
    16.08.2015 9:06

    To : Velkamedvedice Já si naopak myslím, že pokud by třeba cena ropy byla dlouhodobě = 10 let kolem 40 Dolarů, tak je na tom Rusko lépe jak Saudská Arábie, která je na ropě závislá z 90 % svého rozpočtu. Rusko nemá na svém území vysušenou poušť jen s vrty ropy, Rusko se bohatě uživí svým obilím a ještě ho exportuje, Rusko má nejen obří zásoby ropy na export, ale také uhlí, plynu, železné rudy, zlata, niklu, platiny, ...atd.atd. Sibiř je obří zásobárnou dřeva a vodní energie , jezero Bajkal je největší nádrž a zásobárna čisté pitné vody světě. Ruský zbrojní průmysl má vynikající úroveň, pilně exportuje a je po USA druhý největší na světě. Rusko má svá obří stáda dobytka na maso i mléko a rozsáhlý mořský rybolov , to všechno Saudská Arábie nemá. Má jen písek a ropu.
    xiluodu
    • Re: Rusko a audská Arábie
      17.08.2015 13:35

      typický rudý polomozek. My velký a nás mnogo. Tak proč je na tom Malilinkaté Švýcarsko daleko lépe než to tvoje obrovské Rusko. A ono i těch Rusáků ubývá. Kdo na to má a může tak utíká. Proč Putin vyzývá a slibuje amnestie těm který se vráti zpět. On sám to s těmi několika svými oligarchy nezachrání. Už ted' se mu lidi bouří, když vidí že radši ničí dobroty které nemají a za které by rádi zaplatili.
      .
    • Re: Rusko a audská Arábie
      16.08.2015 10:09

      No to je možné. Porovnávali jsme dopad na importéry a vývoze. Kdo z vývozců na tom bude hůře jsme neřešili.
      Velkamedvědice
    • Re: Rusko a audská Arábie
      16.08.2015 9:54

      nekteri jedinci to nejsou schopni pochopit-jednak ziji v jine dobe,jednak si mysli,ze v rusku je komunismus, jednak si mysli,ze v rusku je bida,maji prazdne obchody.....byli tam mozna za komancu a udelali si obrazek na cely zivot a nejsou sto pochopit ze xy pred 50lety neni to samy xy ted....proste jsou pohlceni propagandou ktera tvrdi ze jen zapad je ten spravny a vse ostatni je spatne.....rusko cina a zeme brics jde spravnym smerem bez diktatu zapadu a zapadu se to nelibi ale co zmuze? nic budou vytlaceni z asie j,ameriky,jedinym problemem usa je jeji expanze,pokud neexpanduji na nova odbytiste nebudou prosperovat......co to znamena?jejich hegemonie konci(ja myslel ,ze ten konec bude rychlejsi ,ale jak tvrdi odbornici dobry boxer snese mnoho tvrdych uderu)takze koukejme az do konce
      velkaamdvedice
      • Dobra rada
        17.08.2015 7:30

        pridej se k nam a prestan uz platit ty poplatky z dolarovych transakci, bude nas vic a nebudem se bat vlka nic.
        hm
      •  
        16.08.2015 15:38

        ... již jsi odeslal vládě ve Washingtonu poplatky z dolarových transakcí? Neodkládej to, jdou po Tobě. ... jinak si také myslím, že Rusko jde správným směrem. Trochu mě zaráží, že Čina platí Rusku za ropu tak málo, asi to není zrovna dobrý přítel, ale co naděláš.
        ☺lolek☺
      • cetv
        16.08.2015 10:13

        Agitátore, vykašli se na politické prázdné proklamace. Řešili jsme konkrétní dopad nízké ropy na jednotlivé průmysky a deflační spirálu. Seš schopen věcné argumentace, nebo seš politruk? Z čím nesouhlasíš?
        Velkamedvědice
        • Re: cetv
          16.08.2015 10:16

          Rusko jde dobrým směrem, když nedokáže diversifikovat ekonomiku tak, aby tato padala a rostla s cenou komodit?
          Velkamedvědice
          •  
            16.08.2015 10:21

            Proč lžeš, že přisuzujeme rusku komunismus a orázdné regály? Kdo tady něco takového psal konkrétně? Řeč byla o tom, že většině ekonomiky Čína, Evropa, Japonsko nízké vstupy vyhovují, pro Usa jsou netrální a ničí exportéry Rusko Saudi, což bylo doloženo konkrétními čísly včetně akualních Hdp...
            Velkamedvědice
            •  
              16.08.2015 10:25

              A taky fakt, že nejde o politickou válku, ale obchidní válku Saudů zaměřenou na ropu z břidlic a že tato byla dosud hedgovaná a proč se Saudi přepočítali.
              Velkamedvědice
  • Vyšší spotřeba benzínu a daně ?
    15.08.2015 19:53

    To :velkamedvědice Píšeš , že při nízkých cenách benzínu ho lidé více nakoupí a tím porostou i daňové příjmy státu. Ano, lidé ho nakoupí více, ovšem v litrech, nikoli v penězích. Tím se spotřebitelské výdaje nezvýší, člověk zvyklý každý měsíc koupit benzín za 1000 Kč opět utratí svých 1000 Kč, jenom si za ně pořídí třeba o 5 litrů navíc. To by mu musel někdo v práci zvýšit mzdu , aby měl více jak těch 1000 Kč na benzín. Za těchto 5 litrů navíc podnikne třeba neplánovaný rodinný výlet. Druhý typ řidiče bude skutečně i na laciný benzín jezdit stále stejně a tak mu opravdu zbudou ušetřené peníze. Za benzín nedá 1000 ale 800 a za ušetřených 200 si koupí třeba knihu nebo čepici. Celkový spotřebitelský výdaj tak zůstane stejný = 1000 Kč a i odvod daní do státního rozpočtu se nezmění. Benzinky benzín laciněji nakoupí, ale také laciněji prodají. Rozdíl pro odvod daní státu z prodaného litru se tak příliš nezmění.
    xiluodu
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.